Hack Karadeniz’in aranan hackerlarının Nazır ve Başkan olduğu ortaya daha çok

TEKNOFEST Hack Karadeniz’de yarışan takımların bir sekans şifreyi çözerek iki gündür ulaşmaya çalıştığı hackerların, Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Sayısal Tahavvül Ofisi Başkanı Ulu Taha Çalıştırıcı olduğu ortaya çıktı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, TEKNOFEST Karadeniz kapsamında planlı ve bu sene 5’incisi yapılan Hack Karadeniz Yarışması’nda katılımcılar, yazılımların güvenlik açıklarını bularak elde edilen ipuçlarıyla olası hackerlerin yerini tayin etmek üzere yarıştı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde yapılan Hack Karadeniz Yarışması’na 29 ülkeden 380 takım katıldı. Türlü noktalardaki açıkları tayin yazar ödülleri toplayarak finale kalan takımlar yarışma boyunca kısık mücahede harcadı.

Amaçları “siyah hackerları” sezmek olan Hack Karadeniz’in parafin hacker takımları, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Uğraş Yazıhane Müdürlüğü ekipleriyle birlikte hareket etti.

Siyah kıyafetler giyerek, elektronik beyin başına geçtiler

Siyah hackerların telefonlarını strateji ederek Zonguldak’ta bire bir kafede olduğunu belirleyen yarışmacılar, polislerle gelişigüzel cüretkâr bota binerek kafeye geldi. Yarışmacılar, arkaları çevrilmiş siyah kapüşonlu kıyafetleri olan iki kişiyi bulduklarında, bu kişilerin Vekil Varank ile Komutan Yüksek Taha Antrenör olduğu sürpriziyle karşılaştılar.

Bakan Varank’ı karşılarında gören gençler şaşkınlıklarını gizleyemedi.

“Tıpkı siber asayiş yarışmasını, fiziksel yarışmayla birleştirdi”

Vekil Barank, Dijital Transformasyon Ofisi Başkanı Yüce Taha Antrenör’un bu yıl dünyada dahi sıfır bire bir konsepti gerçekleştirdiğini belirterek şunları kaydetti:

“Bire Bir siber asayiş yarışmasını, fiziksel yarışmayla birleştirdi. Buraya mevrut finalist yarışmacılarımız ödüller toplamaya çalışarak, koşarak, efor sarfiyat ederek da yarışmış oldular. Bugün finali gerçekleştirdik. Tığ de haddizatında parafin şapkalı hacker olmamıza karşın bugün yağız şapkalarımızı takıp, senaryoda ilkin belli ettiğimiz tıpkı yeri hackliyormuşuz kabilinden yaparak yarışmaya karışma olduk. Arkadaşlarımız dahi bizlerin yerini önce ipuçlarını izlem ederek, Türkiye’birlikte geliştirilmiş yazılımlardaki zafiyetleri bularak henüz sonraları itimat siber güvenlik dairemizle teşrikimesai yapıp telefonlarımızdan yerimizi tayin ederek buraya geldiler bizi buldular. Yarışmaya katılan herkesi kutlama ediyorum.”

Bu yarışmaları, Türkiye’üstelik siber asayiş alanında farkındalık düşünmek üzere düzenlediklerine dikkati calip Varank, “Hele gençlerimizi yönlendirmek, o alanlarda âdem kaynağımızı yükseltmek, taze kardeşlerimiz bu alanlara yönelsinler diyerek bu yarışmaları düzenliyoruz. Hack Karadeniz’i Zonguldak’ta yapmamızın bire bir sebebi elan var. Mağrip Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ‘Siber Vatan’ isimli benzeri organizasyon düzenliyor. Özellikle bu bölgede Bartın, Karabük ve Zonguldak’taki üniversitelerde okuyan zihayat kardeşlerimizi hayatiyet-elektronik, yazılım gibi alanlarda mektepli olmasalar üstelik tığ ‘Siber Vatan’ programıyla siber güvenlik alanında yetiştiriyoruz. Onlara çevrilmiş terbiye programları, farklı staj programları düzenliyoruz. O arkadaşlarımız da kendilerini bu alanlarda yetiştiriyorlar hem sektörde kalifiye öge namına çalışıyorlar hem de kişi şirketlerini kurarak siber güvenlik alanında zindelik gösteriyorlar.” ifadelerini kullandı.

Varank, BAKKA’nın düzenlediği “siber yurt” programında oluşan ortamı bu yarışmada kullandıklarını anlatarak, “Bu yarışmanın hep ayaklarını ‘siber vatan’ programında eğitim düzlük dinç kardeşlerimiz tasarladılar, hayata geçirdiler. Yarışçı arkadaşlarımız dahi Türkiye’nin dört bir marifetiyle gelip bu yarışmalara katıldı. Biz kendilerini tebrik kartı ediyoruz. Bütünü gönlümüzde bir numara.” değerlendirmelerinde bulundu.

TEKNOFEST Türkiye’nin uzay, havacılık, teknoloji ve bilimi sevdiren bir festival olduğunu belirten Varank, TEKNOFEST kuşağının, Türkiye’nin yeni sükse hikayelerini yazacağını, ülkenin geleceğini mensur edeceklerini vurguladı.

Varank, onların önünü yarmak için çalıştıklarını belirterek, Türkiye’nin nesep hikayesinin bu gençlerin elinden çıkacağına inandıklarını bildirdi.

Bakan Varank, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Yüksek Taha Belletici ile Hack Karadeniz final etabına küsurat 4 ülkeden 10 takım ve 38 yarışmacı arasında önceki 3’e giren “KırmızıMontluMadonna”, “Yarayan Kana” ve “ChestnutHoney” takımlarına ödüllerini verdi.



Share: