İRANLI 2 HEMPA, ‘KADIN, HANAY, ÖZGÜRLÜK’ SLOGANIYLA AYAKÇAK ÇEVİRİYOR

İRAN’bile soy ustalığı fail Mir Jabari (30) ile mimar arkadaşı Elham Montazeri (30), ülkelerinde başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan bilahare hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin (22) ölümüne dikkat almak üzere ‘Kadın, Sahn, Özgürlük’ yazılmış dövizlerin asıldığı bisikletlerle Türkiye’de ayaklık çeviriyor.

Tatil amacıyla Gürcistan’a revan Amir Jabari ile Elham Montazeri, İran’ın başkenti Tahran’üstelik başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümüne dikkat çekmeye değişmeyen verdi. Takıları ile araçlarını satıp, Gürcistan’ın Batum kentinden Artvin’in Hopa ilçesine sabık 2 arkadaş, 2 bisiklet aldı. ‘Kadın, Hanay, Özgürlük’ bağlanmış döviz hazırlayıp, bisikletlerinin önüne asarak yola çıkan 2 yâren, Trabzon, Samsun, Cıvıl Cıvıl ve İzmir’in peşi sıra Aydın’ın Kuşadası ilçesine geldi.

‘BİSİKLET VE VİZE AHZETMEK İÇİN BÜTÜN EŞYALARIMIZI SATTIK’

Aydın’dan sonradan Muğla, Antalya, Mersin Ağacı ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitmeyi planladıklarını dile getiren Elham Montazeri, 3 aylık Türkiye vizesini ve bisikletlerimizi, arabamızı ve tamam eşyalarımızı satarak aldık. Telefonlarımızı şarj etmek üzere sıra enerjisi paneli aldık. Bisikletlerle evvel Trabzon’a, Samsun’a ve Kargaşa’ya gittik. Gittiğimiz yerlerde deri kurarak yaşadık, dutar ile çalgı yapıp, gravite satarak kazandığımız parayla şart ve içecek aldık. Otobüs ile İzmir’e geçtik, eskimemiş tanıştığımız bire bir emanet bizi karavanında ağırladı. Henüz sonradan deri dinlenme kampı yeri olduğunu duyduğumuz Kuşadası’na geldik. Henüz kamp namına geçmeden Güney Aktaş isminde tıpkısı doktor ile tanıştık. O üstelik bizi evinde ağırladı. Cağ ika ve abat tıpkısı yatakta yatma imkanı sundu dedi.

İlk evvel ‘Kadın, Sahn, Özgürlük’ yazısını Farşça yazdıklarını dile getiren Montazeri, Bu yazıyı Kuşadası’na gelen ecnebi turistlerden İngiliz olan tıpkı kadın İngilizce, Acımasız olan Rusça, Fransız olan Fransızca olarak yazdı. Görüşlerini çektiğimiz videolarla dile getirdiler. Biz üstelik sosyal iletişim araçları hesaplarımızdan paylaştık diye konuştu.

‘ÖZGÜRLÜĞE DAYALI ESAS İSTİYORUZ’

Kadınların müstakil yaşamasını dilek fail Baş Jabari, İran’ın yüzdelik 50’si koca; o erkeklere çağırmak istiyorum. Ülkemizde 42 yıldır kadınlara bastırık var; kadınların müstakil sahn yaşamasını istiyoruz. Kadınlar bağımsız olursa; herkes hür olacak. ‘Kadın, Hanay, Özgürlük’ hayatın sloganı oldu. Özgürce kedi, kapik meşgul olmak istiyoruz, buna dahi müsaade verilmiyor. İran’ın 4 milyon nüfuslu Belucistan’bile 10 ile 13 yaşındaki kız çocukları okula gönderilmiyor ve babaları marifetiyle alelade yaşta evlendiriliyor. Kızların, babaların izni olmadan muta nikâhı hakları bulunmayan. Eşlerin yasal izni olmadan ülkeyi infirak edemiyorlar. Kocasının izni olmadan doktor ivedi engelleme edemiyor, cerrahi müdahale yapamıyor, üste doğum dahi yaptıramıyor. Reis istemiyoruz, özgürlüğe dair temel istiyoruz ifadelerini kullandı.

Alman gezgin Maria Müller ise Elham ile Bey’i desteklediklerini belirterek İran’üstelik ve sair ülkelerde insanların ölmesini istemiyoruz. Hep acun kadınlarının bağımsız yaşamasını istiyoruz. Lütfen, içtimai medyadan mesajımızı yayınlayın dedi.

Share: