Osmaniye siyasa haberleri: Bakan Kükremek Izdıraplı, Osmaniye’de “Dijital Ilkbahar Odası” açılışında konuştu: (1)

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Izdıraplı, buğulanmış nüfusun sosyal bakım, bakım, özellikle toplumsal arkalama ve sağlığa ilişkin gereksinimlerinin karşılanması amacıyla hizmetleri çeşitlendirdiklerini ve yaygınlaştırdıklarını söyledi.

Kederli, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz’ı ziyaretinin ardından Içten Huzurevi’nde “Dijital Ilkbahar Odası” açılış törenine katıldı.

Tören öncesi yaşlılar yurdu sakinlerinin yaptığı el işi ürünlerin vadi aldığı sergiyi gezen Bakan Acılı, henüz sonradan yaşlılar yurdu sakinlerinin okuduğu şiirleri ve seslendirdiği şarkıları dinledi.

Buradaki törende konuşan Üzüntülü, huzurevi sakinlerine söyledikleri hikaye tadındaki koşma dolayısıyla teşekkür etti.

Izdıraplı, Turkcell gelişim birliğiyle huzurevinde bu odayı açtıklarını tabir ederek, törene katılamayan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu’nun selamını iletti.

Büyüklerin bilgiye ulaşım üstüne sistem büyüklüğünde teknolojinin imkanlarından yararlanmasını çokça şanlı gördüklerini anlatan Kederli, şöyle bitmeme etti:

“Sizin dünyayı, ülkemizi, bizi şüphesiz gördüğünüzü öğrenmeyi ve buna göre kendimizi geliştirmeyi, dönüştürmeyi önemsiyoruz. bu haysiyetle Dijital Baharat projesi bizi son basamak heyecanlandıran ve bahtiyar eden bir proje. Kaldı kim geride bıraktığımız 2 yıllık sürede bu anlamda dijital imkanların, pandemi döneminde kapanma, rastgele hareket kabiliyetimizin, içtimai ilişkilerin çok kısıtlandığı dönemde sayısal imkanların bu anlamda ne büyüklüğünde oylumlu olduğunu da antrparantez maatteessüf deneme etmiş olduk. Bu sebeple siz eşsiz büyüklerimizin bu sayısal mecraları kullanabilmesi, uzaktaki sevdikleriyle görüşebilmesi, buluşabilmesi, sesini duyabilmesi, görüntüsünü görebilmesi bizim üzere bu anlamda da çokça yetişkin. Bakanlığımıza mecbur huzurevlerimizde kıpırdak büyüklerimizin sayısal dünyanın aynı parçası olmalarını sağlayıcı, onları dijital dünyayla bağlarını kuran yaşlılarımızın sayısal okuryazarlıklarını geliştiren Sayısal Bahar projesini muhtelif huzurevimizde bugüne kadar kurduk, kurmaya devam ediyoruz.”

Türkiye’birlikte temas 10 kişiden 1’i 65 yaş ve üstünde

Vekil Acılı, acun nüfusunun kısaca yüzde 9,8’ini, ülkede da yüzdelik 9,7’sini 65 yaş ve üst nüfusun oluşturduğunu rapor etti.

Türkiye’dahi yaklaşık gelişigüzel 10 kişiden birisinin 65 yaş ve üstünde olduğunu dile getiren Acılı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizdeki yaşlı can 2017-2021 döneminde çabucak 5 yıllık dönemde yüzde 19,6 artım gösterdi. 6 milyon 895 bin 385 kişiden 8 milyon 245 bin 124 kişiye artık bu nüsha. Ayrımsız bambaşka şekilde söylersek Singapur, Norveç, İzlanda, Finlandiya, Bulgaristan üzere ülkelerinde aralarında bulunduğu kül 67 ülkenin nüfusundan daha fazla nüfusu ülkemizde 65 yaş üst adına görüyoruz. Önümüzdeki 60 yıl süresince ise ülkemizde işlek seçkin 4 kişiden birinin 65 gözyaşı ve beden olması bekleniyor, bugünkü yaptığımız istatistiklere bakarak böyle görünüyor. Bu açıdan baktığımızda gelecek proses içinde bu alanda birçok hizmete gerekseme duyacağız. Bu sebeple o eyyam amacıyla şimdiden çalışıyoruz. Nemli nüfusun, toplumsal hizmet, hizmet ve hele içtimai arkalama ve sağlığa ilişkin gereksinimlerinin karşılanması için hizmetlerimizi çeşitlendiriyor ve yaygınlaştırıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabulüyle 2019 yılını Yaşlılar Yılı kendisine zar ettiklerini hatırlatan Izdıraplı, “Aynı yılın gücük ay ayında 1’inci Güçsüzlük Şuramızı gerçekleştirmiştik. Ihtiyarlık üstüne sosyal farkındalığı ve yaşlılarımız açısından, ülke vizyonumuzu şekillendiren bu şuranın sonuçlarını birlikte birleştirerek 2030 Yaşlanma Sağgörü Belgesi ve Gösteri Planını hazırladığımızı üstelik buradan duyurmuş olayım.” diye niteleyerek konuştu.

Bakanlığın yaşlılara hizmetleri

Kurumsal Yatılı Buğulu Hizmet Hizmetleri kapsamında, ülkenin dört bir yanına yaygın huzurevleri ve buğulu hizmet merkezlerinde sosyal güvencesi olsun yahut olmasın hep yaşlılara bakım verdiklerini belirten Kederli, şöyle bitmeme etti:

“Amme ve hususi tutmak için 37 bini aşkın kapasitesiyle 449 yaşlılar yurdu ve yaşlı hizmet merkezimizde 27 binden fazla büyüğümüzün bakım hizmetini gerçekleştiriyoruz. Osmaniye’mizde de bakanlığımıza tutkun Gönülden Huzurevi’mizde 87 büyüğümüze hizmet veriyoruz, huzurevimizin bütün kapasitesi 110. Gine Osmaniye’birlikte bakanlığımıza kapalı 2 bakım ve rehabilitasyon merkezimizde ise 113 sakat bireye hizmet sunuyoruz. Bu merkezlerde ayrıca ruz hizmet hizmeti bile sağlıyoruz. Bunun beraberinde Osmaniye’birlikte ruhsatlandırması, finansmanı ve denetimi bakanlığımız aracılığıyla sağlanan 3 özel mânialı hizmet ve rehabilitasyon merkezinde üstelik 192 vatandaşımıza hizmet sunuyoruz. Gine 4 bin 930 vatandaşımıza, Osmaniyeli hemşehrimize evde bakım yardımı ödemesi yapıyoruz. Hesaplı durumu ferah olan fakat içtimai yönden yoksunluk ortamında mevcut yaşlılarımızı hizmetlerimizden uygun ücretlerle yararlandırırken, iktisadi ve sosyal yönden yoksunluk zarfında mevcut yaşlılarımızla İstiklal Madalyası sunulan büyüklerimize bu hizmetlerimizi ücretsiz sunuyoruz. Geliri sıfır kuruluşlarımızdan ücretsiz yararlanan yaşlılarımıza vekillik bütçemizden ayrıca aylık harçlık gerçekleştirme ediyoruz.”

“Dağılmış problemleri çözecekmiş kabil vaatte kâin tıpkısı hane çevreler var”

Türkiye’nin sonuç 20 yılda temas alanda çokça büyük mesafeler katettiğini vurgulayan Acılı, şunları kaydetti:

“Eğitimden sağlığa, defans sanayinden ulaşıma varıncaya büyüklüğünde o kadar balaban hizmetler gerçekleştirdi ki zaman zaman saymakta zorlanıyoruz. arada bir ‘Acaba haddinden fazla mu fazla detaylı anlatıyoruz? Çok mu çok konuşmalarımız tafsilatlı oluyor’ diye niteleyerek düşünmüyor değilim elhak. arada sırada dinleyenler açısından ‘Sabırlarınızı zorluyor muyuz?’ diye düşünüyorum amma şunu teyit etmemiz gerekiyor; bu hizmeti yıllar zarfında gerçekleştiren, 20 sene zarfında emeği geçen zorlu haddinden fazla mücahede arkadaşlarımız, güçlü çokça bizden ilk bu sıralardan, bu sorumluluklardan esbak arkadaşlarımız var. Sizler varsınız. Sayın Cumhur Reisi’mızın iradesi, mücadelesi, vizyonu ve Türkiye hayali var. İşte diyoruz ya ‘Önümüzdeki çağ Türkiye yüzyılı olacak’. Elan tığ bu memleketi, yüzyılın memleketi haline getireceğiz. Hakeza tıpkı hayalimiz var. Dolayısıyla hakikaten bazen belki sabırları az buçuk cebretmek pahasına bunları kayıtlara buyurmak gerekiyor. Çünkü biz söylemezsek, bizim yaptıklarımızı yıpranmamış aynı hizmetmiş kadar yapılan işleri ortaya atan, yapılan işlere topluluk çıkmaya kalkan, dağılmış problemleri çözecekmiş kabil vaatte mevcut aynı hizip çevreler var. Onlara üstelik bu fırsatı elhak karakterize etmek istemiyoruz.”

(Sürecek)

Share: