Kırmızı mücevher ‘çilek’ seralarında hasat telaşı

Kırmızı cevahir ‘çilek’ seralarında hasat telaşı

Çiftçinin evladı üzere baktığı çileklerde hasat dönemi başladı

Dönümden 5 ton im alınıyor, çiftçide kilogramı 25 TL

ANTALYA – Türkiye’nin en nazik sıçandişi şeş yetiştiriciliği yapılan Antalya’nın Serik ilçesinde çilek hasadı başladı. Kilo fiyatı 25 lira olan çilekler, seralarda yegâne bir tane özenle toplanıyor.

Antalya’nın Serik ilçesinde çiftçilerim binbir emekle yetiştirdiği çileklerin hasadına başlandı. Yer seviyesinde olduğu için şita aylarında çılgın yağıştan acele etkilenen seralarda günlük kontroller yapılıyor. Çiftçiler kırmızı değerli adına tabir edilen ‘çilek’lerine adeta çocukları üzere bakıyorlar. Dönümde ise 5 tona büyüklüğünde hasat yapılabiliyor.

“Dönümde 4 ila 5 titrem bir hasat alabiliriz”

Zaman boyunca 20 dekar alandan tonlarca çilek hasat etmeyi beklediklerini tamlayan çilek üreticisi Adnan Akbulut, “Çilek hasadımız başladı. İnşallah artımlı tamam, inşallah cümle kazanır. Ekimimiz, Ekim 10 kadar yaptık. Bakımını uygulamalarını yaptık, çabaladık bu hale getirdik. İyi bir çilek peyda etmek amacıyla sürekli bakımını yapacaksın. Haset gününe murakabe etmek lazım. Evladımız üzere bakıyoruz. Hani derler ya bakarsan bağ bakmazsan yara olur diye niteleyerek. Tığ da o şekilde bakıyoruz. Eşit durumlarımız şu dakika kilo fiyatı 25 lira civarında. Girdilerimiz faziletkâr ama inşallah düzelir gine da kazancımız alışılagelen. Arazimiz 20 dekar, ongun benzeri bakım yapılırsa dönümde 4 ila 5 ton aynı hasat alabiliriz. Buradan büyükşehirlere İstanbul’a ve malın kalitesine bakarak ihracat olarak gönderiliyor. İhracatın olması tabi kim kıymet açısından bizim amacıyla avantajlı oluyor” ifadesi kullandı.

“Burada çokça iri ayrımsız çilek üretimi yapılıyor”

Çilek seralarının genişlik haddinden fazla lüks yağışlardan etkilendiğini tamlayan Ziraat Mühendisi Ayhan Kaysılı, “Türkiye’nin yeryüzü büyük çilek üretim bölgesindeyiz. Burada haddinden fazla iri bire bir çilek üretimi yapılıyor. Teşrinievvel ayının geçmiş haftalarında ekimi yapılan çilekler, 2 -2.5 ay bilahare hasadı yapılıyor. Çilek birlikte özge bitkiler kabil hastalıklara maruz kalabiliyor. Amacımız bunları engelleyip alabileceğimiz azami verimi alabilmek. Bunun üzere ahenktar kontrollerimizi yapıyoruz. Umumi adına baktığımızda bu seramızda gelişigüzel ülkü namevcut. Bu şekilde üretime bitmeme etmekteyiz. Çilek seraları natür olaylarından çabuk etkilenebiliyor. Çünkü çilek seraları yer ile tıpkısı seviyede. Bölgemiz katmerli yağmur aldığı üzere üreticilerimiz kırıcı zararlara uğrayabiliyor” şeklinde konuştu.

Share: