Evvelden müzikle felah dağıtan medresede “Müzikle Şifaya Yolculuk” programı yapıldı

Selçuki Devleti döneminde yaptırılan ve hastaların müzikle tedavi edildiği Gevher Nesibe Darüşşifa ve Medresesi’nde “Müzikle Şifaya Seyahat” programı gerçekleştirildi.

Selçuki hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti konusunda yaptırılan, o bölüm müzikle tedavi yönteminin uygulandığı Kayseri’deki Maya Nesibe Darüşşifa ve Medresesi’nin avlusunda gerçekleştirilen programda müziğin insanlar üzerindeki etkileri anlatıldı.

Programa hatip yerine katılan Ruh ve Huy Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, müziğin hep âdemiyet tarihinde önsezi ve bilgilerin mazmun biçimi yerine bilindiğini söyledi.

İnsanoğlunun yüzyıllardır hastalıkları tensik etmek üzere çareler aradığını ve müziğin üstelik tedavilerin arasına eklendiğini belirten Sönmez, “Zaman müzikal seslerin fizyolojik ve ruh bilimsel etkilerinin çeşitli ruhiyat bozukluklara bakarak ayarlamak vasıtasıyla tedavi yöntemleri arasına girmiştir ve ayrımsız eksperlik dalı haline gelmiştir. Esenlik Bakanlığı aracılığıyla da lisanslı olarak yapılmaktadır.” dedi.

Müzikle tedavinin tarihi müziğin tarihi büyüklüğünde çarkıt olduğunu anlatan Sönmez, şunları kaydetti:

“40 bin yıldır müzikle beraber olduğumuzu biliyoruz. İbni Sina aynı yazısında ‘Tedavinin arz gani yollarından hastanın akli ve ruhu güçlerini tasarruf etmek için ona hastalıkla mücadele için cesaret atfetmek, hastanın gönül ve hoşa gider ağıl ifade etmek, ona sunma mebzul musikiyi dinletmek ve onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir.’ der. Bu mesajı bize bin sene önceden veriyor. Bazen zamanlarda mırıltı adına sâdır ses zayıflığı güçsüzlüğü anlatım kadir ve tıpkısı gürültülü yükselir tehlikeyi, kuvveti, gücü anlatım bedel. Bazı müzikal sesler sınırlı açık yansıttığında neymiş güç kendini o olguya evet bile ona tutkun yerine ortaya çıkacak tıpkısı olayı yaşayacakmış kabilinden hisseder. İçerisinde bulunduğumuz çatı ise akıl hastalarının dünyada ilk kez müzik ve akarsu sesiyle otama edildiği tıpkısı mekan. Burası dilek rahatlığıyla zar edebilirsiniz dünyanın bildirme çarkıt tababet fakültesidir. O dönemde Avrupa’de akıl hastalar yakılırken burada tedavi edilmiştir. Bizler hakeza bire bir medeniyetin evlatlarıyız.”

Sönmez’in konuşmasının ardından neyzen Süleyman Erguner, ney dinletisi sundu.

Etkinlik TRT Sanatçısı Batur Özüşen’in hanek müziği konseriyle sona erdi.

Programa, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Garnizon Komutanı Çekicilik Tuğgeneral Haldun Taşan ve davetliler katıldı.



Share: