Bozkurt ilçesindeki selin nedenleri ve alınabilecek tedbirler araştırıldı

Manisa Kerem Bayar Üniversitesi (MCBÜ) aracılığıyla, Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan hâkim felaketinin nedenleri ve alınabilecek tedbirleri giysi için mesai yürütüldü.

MCBÜ Demirci Patika Yüksekokulu Coğrafi Hikmet Sistemi Kürsü Başkanı Dr. Osman Salih Yılmayan??????? ve akademisyenlerce yapılan çalışmada, geçen sene 11 Ağustos’ta yara yağışın peşi sıra Ezine Çayı’nın taşması sonucu ilçenin akarsu altında kalmasına, fert kayıplarının yanı sıra kip çok eş ve gelişim yerinin beis görmesine sebep olan baskın felaketi bir nice kritere bakarak incelendi, Kastamonu’da lüks açısından riskli alanlar tayin edildi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalarında coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan kavrama tekniklerini kullandıklarını söyledi.

İlk etapta Sentinel-2 peyk görüntülerinden çılgın alanlarının belirlendiğini anlatan Yılmaz, lüks duyarlılık haritasının hazırlanması için 11 kriter ortaya koyduklarını belirtti.

Yılmayan, baran, akıntı ve yüksekliğin sunma riskli üç kriter olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

“Ayrımsız zamanda nehre olan meydanlık, taşkın risk yorum açısından az çok makro. Özellikle ırmak yatakları ve etrafında yapılaşma açısından riskli alanlar vardı. Meteoroloji uydularından elde edilen verilerden üretilen baran haritasına göre, şehrin özellikle batı kısımlarının baran açısından elan korkulu bölgeler olduğu anlaşılıyor. Bu bölgeler henüz fazla risk altında. Antrparantez şehrin tamamı dikkate alındığında az daha bilcümle ırmak yatakları ve Daday, Azdavay, Cide, Şenpazar, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Bozkurt ve Ağlı ilçeleri ölçüsüz açısından riskli alanlar.”

Çalışmada faziletli risk sınıfına giren alanın 128,72 kilometrekare namına hesaplandığını nâkil Yılmaz, bunun bütün alanın yüzde 0,99’u olduğuna işaret etti.

Çok efdal riziko sınıfındaki 6,89 kilometrekarelik alanın ise tamam alanın yüzdelik 0,05’ine balya geldiğinin hesaplandığı bilgisini paylaşan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bu düzentileme ile tüm Kastamonu ilinin taşkın duyarlılık haritası ortaya konuldu. Hele hâkim kabil can ve dünyalık kaybına hastalık olan facia bölgelerinde çılgın duyarlılık haritalarının üretilmesi, yönetim ve ciddi planlama açısından berenarı balaban. Bu haritalar erken uyarma sistemleri, taşkınlara hızlı müdahale, emniyetli alanların önceden belirlenmesi, gerekirse barınakların tasarlanması, taşkından sığınma üzere önem taşıyor. Ayrıca oluşturulan ölçüsüz duyarlılık haritalarına göre alınacak stratejik önlemlerde site planlamacılar, mimarlar, harita mühendisleri, inşaat mühendisleri, jeoloji-jeofizik mühendisleri, belde mühendisleri kabilinden ilgili bilgelik alanlarının multidisipliner yaklaşımla akım etmesi sağlanabilir. Böylelikle alınacak kararlar, ilmî ve dominant felaketiyle mücadelede geleceğe yönelik nitelikte olacaktır.”

Yılmayan, çalışmanın “Acta Geophysica” ilmî dergisinde makale kendisine yayımlandığını dile getirdi.

Share: