ASÜ, enerjisini güneşten takanak

Aksaray Üniversitesi (ASÜ), cümbüş enerjisi ihtiyacını Zaman Erke Sistemi (GES) üzerinden gelecek hayaline adım adım ilerliyor. Enerji yönetimine dair yaptığı kudretli çalışmaları rapor fail pozitif bir tetebbu raporuna topluluk olan ASÜ, Kasaba Kentçilik ve İklim Değişikli Bakanlığının Acun Bankası destekli projesine müracaat yaptı. Süreç mesafe kazandığında, rektörlük binasının bir lahzada karşısında kayran düzlük otoparkın üstüne tıpkısı GES kurulması türlü ayla gelebilecek.

“90’lı yılların ortasında ülkede üretim akim düzeyindeydi”

ASÜ Erke Birim Koordinatörlüğü Vahit Enerji Yönetim Komisyonu toplantısı, komite üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Burada mütekellim Rektör Prof. Dr. Yusuf Atmaca, genelde erke yönetimi ve verimliliği, özelde ise kampüse kurulması üzere teferruatlı aynı süredir çalışmalarını sürdürdükleri GES hakkında şanlı meşruhat yaptı. 1990’lı yılların ortasında -aynı potansiyel olmasına rağmen- Türkiye’de devir enerjisinin, rüzgar enerjisinin ve jeotermal enerjinin istihsal anlamında başarısız düzeyinde olduğunu dile getiren Rektör Delice, o dönemde aynı ibret özelinde kurdukları ütopya üzerinden süreci değerlendirdi.

“25 yıl önceki ütopyamız bugün gerçeğe dönüşüyor”

Ankara’bile temsili iki mahalle belirlediklerini ve şehircilikle ait ayrımlı disiplinlerden öğrencilerle alay malay bu bölgeyi peyzaj, gidiş geliş, binalar, enerji sistemleri üzere detaylar üzerinden kurguladıklarını belirten Mecnunca, “Mahallelerin erke ihtiyaçları güneşte karşılanıyordu, atıklar tamamen kullanılıyordu, evsel atıkları kullanan hayvanat yetiştiriliyordu ve dijital tıpkısı düzenek ile mecmu sistem denetleniyordu Hakeza benzeri ütopyadan bugünlere süzülmek az çok kasırga verici. Bu ütopyanın üzerinden 25-26 sene geçti. Maltalık bizi henüz sonradan ASÜ’ye, Aksaray’a getirdi ve tığ bugün GES’le ait serencam adım heybetli tıpkısı noktaya akıllıcasına ilerliyoruz” dedi.

“Ödevlerimizi yaptık ve müspet ayrımsız tetebbu raporu aldık”

3 sene süresince kampüs içine bire bir GES kurmaya çalıştıklarını, değişik görüşmeler yaptıklarını ancak bu konudaki girişimlerinin -değişik gerekçelerle- bekledikleri karşılığı görmediğini anlatan Prof. Delice, “Henüz sonra ‘Yenilenebilir Erke Tutma Programı’ (YEVDES) karşımıza çıktı. Biz bu programa başvuruda bulunduk, vacip ödevlerimizi namına getirdik ve müspet aynı etüt raporu aldık. Bu sürecin arkası sıra bize, rektörlük binamızın karşısındaki otoparkın konusunda bir GES kurulabileceği belirtildi. Fakat bu çalışmanın daha önce işlenmiş hukuki aynı tenkis örneği olmadığı amacıyla gene bir bekleme sürecine temizlemek durumunda kaldık” dedi.

ASÜ, canlılık enerjisi ihtiyacını GES’le karşılayabilecek

Süreci elbet ilerleteceklerini düşündükleri tıpkısı aşamada Kasaba Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile temasa geçtiklerini ve Bakanlığın Dünya Bankası destekli projesine başvuruda bulunduklarını belirten Rektör Delice, “Bu referans süreci müspet şekilde sonuçlanırsa Nezaret yetkilileri sistemi kurabilecek. Bu, bizim işlerimizi haddinden fazla aheste anlamda kolaylaştırdı. Şu anda sürecin Vekâlet nezdinde ilerlemesini bekliyoruz. İnşallah bodur tıpkı süre zarfında ASÜ, GES ile erke ihtiyacını karşılayabilir bir noktaya gelecek. Biz, buna ulama vermiş olmaktan haddinden fazla mutluyuz” dedi. GES’in teşekkül aşamasına gelmesinin haddinden fazla kızıl olduğunu ancak yegâne başına kül erke verimliliği sürecini karşılamaya ehliyetli olmadığını de dile getiren ASÜ Rektörü, ferdî gayretlerin önemine ilgi çekerek herkesin artırım tedbirlerine olabildiğince riayet etmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Düzenlenen güruh, Birim Enerji Yönetim Komisyonu üyelerinin sorularının yanıtlanmasıyla tamamlandı. – AKSARAY

Share: