Amasya Çambükü Köyünde Meraları Elinden Alınan Para Dönmez, Yetkililere Seslendi: “Tıpkısı Demet Yonca Tohum Yerim Kalmadı”

GENÇAĞA KARAFAZLI

Amasya’nın Taşova ilçesine vabeste Çambükü’nde köylülerin mera alanlarına birleştirme sanayi bölgesi yapılmasına karşı direnişi 87 gündür devam ediyor. Hayvanlarını otlatacak ayrımsız yeri kalmadığı üzere ağılda sancımak zorunda olduğunu tamlayan yetiştirici Mülk Dönmez, “Öğlenin sıcağında koyunu ağıla sokmaya çalışıyoruz, girer mi kucak ağıla? Kazıdın meraları, on dönüm yoncam vardı kazıdın yerey yaptın, tıpkısı deste yonca ekecek yerim yok demincek” diye niteleyerek aksülamel gösterdi.

Amasya’nın Taşova ilçesine kapalı Çambükü’nde köylülerin, otlak alanlarına yapılacak birleştirme sanayi bölgesine (OSB) karşı direnişi sürüyor. Hayvancılık eden Para Dönmez, tepkisini şöyle dile getirdi:

“KIŞ GELMEDEN BİR YAYLA BULAYIM DEDİM SEN DE GÖZÜNÜ ORAYA DİKTİN”

“Sayın valim, benim Akdağ köyünde tutak yaylam namevcut, bu koyunu götürebileceğim plato dahi namevcut. Bu yıl bile Bunalı köyünden plato tuttum, sende tuttun oraya rüzgar paneli kuracaksın. Ego yaylayı almadan sen rüzgar paneli kuruyorsun, ego bu kadar koyunu nereye götüreceğim? Ben almadan önceki deseydin birlikte ego birlikte almasaydım, 5 bin lira dünyalık verdim ben o yaylaya. Henüz yaylaya gitmeden rüzgar paneli kuruyorsun yaylaya. Ego o yaylayı ercecik kiraladım kim götüreyim diyerek güzeşte sene bu koyun köyde kaldı. Kış gelmeden bir plato bulayım dedim sende gözünü oraya diktin.

“KOYUNLAR BU SICAKTA AĞILA GİRMİYOR”

Amasya’nın bir bir tane valisi, herkesin belediye başkanı ağızotu dağıtıyor bizimki dahi bu sıcakta koyunları ağıla tıkıyor. Yerimi kazıdı, yedi dönüm yoncam vardı, onları kazıdı. Celal Akarsu İşleri’ne para ödeyemedim daha on dönüm yoncalarımı kazıdı attı. Ego henüz zahir vereceğim o parayı bakalım, icraya mı verecek beni bakalım? Dozerleri gönderdi, Büyüklük Su İşleri kazıttı meraları. Amasya Valisi’nin gözünü seveyim getirdi dozeri meraları kazıttı. Tığ üstelik demin bu sıcakta koyunları ağıla sokuyoruz. Koyunlar girmiyor da ağıla bu sıcakta.

“BİR BAĞLAM YONCA EKECEK YERİM KALMADI”

Bu havada koyun ağıla girer mi baksana güneşe yaz günü. Sen geldin meraları kazıdın tevhit sanayi bölgesi yapacağım diye niteleyerek. OSB yapacaksan git Yolaçan’ın altına yap. Oraları tevzi ettin deminden buralar kaldı. Öğlenin sıcağında koyunu ağıla sokmaya çalışıyoruz, girer mi kucak ağıla? Kazıdın meraları, on dönüm yoncam vardı kazıdın toprak yaptın ayrımsız ilgi yonca tohum yerim bulunmayan demincek. Ihtişam Su İşleri getirdi yerleştirdi bizi oraya, kaymakamımız verdi yeri yoncamızı ekelim diyerek traktörümü da oradan aldım ben demincek nereden alacağım? Dört bin liralık mahiye veriyorsun bu beribenzer kovayla yem döküyorum hayvanlarıma, on bin lira ver bile bak elbette yemleme döküyorum. Ben on senedir aylık alıyorum daha bir kuruş ayrımsız yere harcamadım, hep hayvanlarıma harcadım. Şu gördüğün koyun yüz yıllık kucak. Ego altmış ilkokul yaşındayım, yedi yaşımda gözümü açtığımdan beri bu koyunun içindeyim. Bu koyun var diyerek bire bir yere gidemedim başına tutuldum.”

Share: