YÜKSEKOVA’DA 20 YILDIR SÜREN AKARSU ÇİLESİ

HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesine sınırlanmış Doğanlı köyünde yaşayanlar, içme suyunu, 20 yıldır, kendilerine 1 kilometre uzaklıkta kâin su kaynağından diremek zorunda kalıyorlar. Yaz aylarında hamam çekicilik, kış aylarında ise metrelerce kar ve antipatik albeni yüzünden zahmet çektiklerini tamlayan köylüler, yetkilelerden şebe suyu istediklerini söyledi.

Bölgedeki terör olayları nedeniyle 1995 yılında Hakkari’nin Çukurca ilçesine sınırlanmış, 3 bin nüfuslu Uzundere beldesinden barhana edenlerin ayrımsız kısmı, Hakkari- Çukurca karayolu üzerindeki bölgeye yerleşti. Burada meydana gelen hâkim ve kayşa dolayısıyla evleri hasar görünce de 2002’birlikte valiliğin kararıyla Yüksekova ilçesine 16 kilometre uzaklıkta mevcut Doğanlı bölgesine yerleştirildiler. Zamanla 207 haneye ve yaklaşık 2 bin nüfusa vasıl Doğanlı köyü sakinleri, o tarihten beri üstelik içme suyu sıkıntısı yaşıyor. Köylüler, yaz aylarında hamam havada, şita aylarında ise metrelerce kar ve antipatik havada 3-4 yol yaparak umum arabalarına koydukları bidonlarla evlerine su emmek zorunda kalıyorlar.

Köyülerden Saadet Alkan, içme suyu sıkıntılarının imdi çözülmesini istediklerini söyledi. Köyde faal erkeklerin büyük bölümünün asayiş korucusu olduğunu ve hesaplı operasyonlarda fariza aldıklarını tamlayan Parafin, onların adam ve çocuklarını ise rastgele devir 3-4 yol yaparak akarsu taşıdığını belirterek, “Cumhurbaşkanımız, büyüklerimiz, milletvekillerimiz var. Su konusunda bize apotr olsunlar. Tığ birlikte ongun benzeri sahn istiyoruz. Kış aylarında dondurucu soğuk ve kurt korkusu sürdürmek istemiyoruz. Şita aylarında köylüler su taşımaya gittiği antlaşma güvenlik korucuları kaynağın olduğu bölgede yol tutmak zorunda kalıyorlar. Yetkililerin sesimizi duymalarını ve sıkıntımızı artık gidermelerini istiyoruz. “dedi.

Doğanlı köyü muhtarı Musa Alkan de köyündeki akarsu sıkıntısının 2002’den beri sürdüğünü anlattı. Kullandıkları kaynağın gayrisıhhi olduğunu da tamlayan muhtar Parafin, “Şu an suyunu kullandığımız kaynağımızdan aldığımız numuneleri da bir kaç öğün tahlile gönderdik. Fakat yapılan tahlillerde suyun mıhlı olmadığı söylendi. Buna rağmen içme suyu adına dercetmek zorunda kalıyoruz. Bir Nice vatandaşımız ise su ihtiyaçlarını öz arabalarıyla çevredeki yakın köylerde durdurmak zorunda kalıyorlar. 20 yıldır su şebekesine hasretiz. 20 yıldır akarsu ihtiyacımızı köyden 1 kilometre uzaklıkta bulunan hakikat suyunda ahali arabasıyla karşılıyoruz.”diye konuştu.

Muhtar, Parafin, güzeşte yıl Hakkari Valisi’nin kök konusunda bölgede araştırı yaptırdığını, köylerine mümasil olan Gürkavak köyünden 3 hamur su getirilmesine değişmeyen verildiğini, Sabırsızlıkla bu çalışmanın başlayacağı tarihi beklediklerini söyledi.



Share: