Ticaret Bakanı Mehmet Muş, eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı Açıklaması

Tecim Bakanı Mehmet Muş, “Geride bıraktığımız eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın ayrımsız ayına bakarak yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolar olmuştur.” dedi.

Vekil Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin dahi katılımıyla Ortahisar ilçesindeki benzeri otelde düzenlenen toplantıda, eylül kocaoğlan aut ticaret rakamlarını açıkladı.

Muş, eylül ayına ilişkin aut ticaret rakamlarını ve dönemsel gelişmelerin değerlendirileceği güruh vesilesiyle Trabzon’üstelik bulunmaktan balaban bahtiyarlık duyduğunu dile getirdi.

Karadeniz’in incisi Trabzon’la çokça özel tıpkı bağı olduğunu tabir fail Muş, “Bizim üzere Trabzon’a süzülmek söylemek, Sümela’de tarihin kokusunu içimize başlamak, Gülbahar Hatun Camisi’nde ecdadı tanınmayan emretmek, Padişah Uğur ve Hıdırnebi yaylalarındaki eşsiz doğaya hayran çalışmamak demektir.” diye niteleyerek konuştu.

Muş, Trabzon’un şipşak gelişen endüstri ve ekonomisiyle bölgenin kalkınmasında balaban bire bir afi oynarken, turizmde üstelik adından sık sık hezel ettirdiğine dikkati çekti.

Trabzon’un mutluluk ve dünya çapında başarılara imza atan girişimcilerin ortaya çıktığı aynı kent namına aut ticarette dahi iddiasını ortaya koyduğuna belen eden Muş, bihakkın Trabzon’un ülkenin genişlik nazik 20 ihracatçı ili beyninde olduğunu vurguladı.

Muş, altın gelişim insanlarının özveren çalışmalarıyla Trabzon’un çokça daha iri başarılara ulaşacağından emin olduğunu belirterek, buradaki toplantının akabinde hisse senedi dünyasının temsilcileri ile tıpkı araya gelerek istişarelerde bulunacaklarını da kaydetti.

“Hububat koridoru, piyasaları sakinleştirmeye ve azık enflasyonunu sınırlamaya havari olmaktadır”

Toptan ekonomide bir nice problemin bir anda yaşandığı benzeri dönüş süresince oluduğunun altını çizen Muş, şu değerlendirmede bulundu:

“Dünya tarihinde ilk kez pandemi cihetiyle bu çapta tıpkısı kriz yaşanmış ve bibi bu krizin etkileri kamu olarak geçmemiştir. Rusya- Ukrayna savaşı de global emtia fiyatlarını, ekonomi ve tecim politikalarını temelden sarsmaya bitmeme etmektedir. Bildiğiniz kabilinden, toptan ekonomide geçtiğimiz yıldan beri bitmeme eden yüksek enflasyonun yanına artık bir nice ülkede etkisini göstermeye başlayan nekahet ihtimali birlikte eklenmiştir. Bayağı Acun Bankası’nın 15 Ilkgüz’de yayımladığı raporda, küresel enflasyonla savaş üzere uygulanacak anif politikaların önümüzdeki sene 1980’lerdekine eş ölçüde aynı küresel sakinlik ihtimalini güçlendirdiği belirtilmektedir. Mütezayit borçlanma maliyetleri, global ekonomide faziletkâr vecibe oranlarına cemaat birçok iştirak ve büyüklük üzere korkulu riskler oluşturmaya başlamıştır. Harbiden, amme borçlarının milli gelire oranı 2022 yılı geçmiş çeyreğinde ülkemizde yüzdelik 42,3 iken avro bölgesinde yüzde 95,6’ya nail durumdadır. IMF’nin geçtiğimiz ay yayımladığı raporda özen çektiği şekilde vecibe oranı yaklaşık yüzdelik 190’a ulaşan Yunanistan kadar ülkelerin önümüzdeki dönemde çetin mesail yaşaması muhtemeldir. Ayrımlı kuruluşların raporlarında bir nice KEZ ülkesi amacıyla hele yükselen enerji fiyatları ve beklenen gaz kıtlığı dolayısıyla sene böylece nekahet ihtimalinin güçlendiği belirtilirken, IMF Başkanı, kaba geçecek aynı kışın Avrupa’dahi sosyal huzursuzluklara defa açabileceği uyarısında bulunmuştur.”

Ekonomide böylesine vahim sorunların var olduğu benzeri ortamda, dünyanın değişik coğrafyalarında tırmanan gerilimlerin hal üzere teşrikimesai yapmayı güçleştirdiğini ve sorunları körüklediğini nâkil Muş, şöyle devam etti:

“Türkiye adına, barış odaklı aut politika ilkemiz doğrultusunda, uluslararası dayanışmaya yardım sağlayıcı değme adımı mazi olduğu kabil bugün bile desteklemeye devam edeceğiz. Filhakika Karadeniz’in öte kıyısında yaşanan savaşın tıpkı zaman ilk sona ermesi ve özellikle besin ve erke güvenliği başlamak için küresel ekonomiye etkilerini yeryüzü örgen düşürmek üzere 2 aydır başarıyla planlı İstanbul Mutabakatı kabilinden çözümler, mümkün tıpkı azık krizinin önüne geçmiştir. Çünkü hububat koridoru, piyasaları sakinleştirmeye ve azık enflasyonunu sınırlamaya havari olmaktadır. Toptan tedbir zincirlerinin hala toparlanamadığı, siyasi gerilimler ve savaşların bile etkisiyle toptan enflasyonun zirveye çıktığı ve ümranlı ekonomilerin sükûnet sinyalleri verdiği böylesi ayrımsız ortamda Türkiye ekonomisi ateş parçası nema performansını sürdürmektedir. Sahiden, 2021 yılında yüzde 11,4 ile serencam 50 yılın en faziletli büyüme hızına ulaşan Türkiye ekonomisi, sonuç namına 2022 yılının ikinci çeyreğinde üstelik yüzde 7,6 üzere muvaffakiyetli tıpkı nema oranı kaydetmeyi başarmıştır. Bu dönemde Başka Berrak Yurtiçi Hasıla artışımızın yarısından fazlası mülk ve bakım ihracatımızdan gelmiştir. Dolayısıyla ekonomimiz toptan ortamdaki yekpare zorluklara rağmen dengeli ve sürdürülebilir ilerleyişini sürdürmektedir. Arsıulusal kuruluşlar marifetiyle dahi bu yöndeki performansımız doğrulama edilmekte olup, OECD daha geçtiğimiz hafta yayımladığı Iktisadi Görünüş Raporu’nda ülkemiz için 2022 büyüme tahminini yüzdelik 3,7’den 5,4’e yükseltmiştir.”

Vekil Muş, Türkiye’nin, ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının 9 ayında birlikte sürdürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Geride bıraktığımız eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın bir ayına bakarak yüzdelik 9,2 artışla 22,6 bilyon dolar olmuştur. Şunu memnuniyetle hikâyelemek isterim kim bu cirim, parçalanmamış zamanların yer yüksek ilkgüz kocaoğlan ihracat rakamıdır. Böylecene 2022 yılının önce 9 ayının tamamında aylık kendisine sunu yüksek ihracat rakamlarına başarmış bulunuyoruz. 2022 yılı Familya-Eylül dönemi ihracatımız ise geçtiğimiz yılın tıpkı dönemine göre yüzdelik 17 artım ile 188,2 milyar dolar seviyesine çıkarak berenarı dinamik tıpkısı takat sınırı göstermiştir. Eylül ayında dış tecim hacmimiz, geçtiğimiz yıla bakarak yüzde 26 oranında artışla 55,6 bilyon dolara ulaşmıştır. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan anif artışın etkisi ile ithalatımız 33 milyar dolar olmuştur.”

“Eylül ayında zer ve enerji hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzdelik 100’ün konusunda çıkmaktadır”

Ocak-Ilkgüz dönemi ithalatının tahminî üçte birinin enerji ithalatından kaynaklandığını tamlayan Muş, “Öte yandan, akıbet dönemde kızıl ithalatında yaşanan yükseliş üstelik ithalatımızda yaşanan artışta enerjik olmaya başlamıştır. söz konusu artma Sülale-Ilkgüz döneminde dahi bitmeme etmiş olup, mecmu altın ithalatı aynı esbak yılın tıpkısı dönemine bakarak yüzdelik 150 artarak 12,1 milyar dolara erişmiş durumdadır. Düpedüz, eylül ayında kızıl ve enerji hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı istikbal oranı yüzde 100’ün üstüne çıkmaktadır.” dedi.

Muş, hükümet olarak, temelden başlayarak bire bir acun markası haline gelmelerine kadar zorlu çokça aşamada yekpare firmaların birlikte bulunduklarına ve onlara destek verdiklerine belen ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fiilen, Kullanılmamış İhracat ve E-İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli ile güncel gelişmelere uyum sağlayan yeni evlat destek mekanizmalarını sunduğumuz lansmanımızı geçtiğimiz hafta gerçekleştirdik. Malumunuz geçtiğimiz mart ayında faaliyetlerine başlayan İhracatı Geliştirme SERPMEK, kredibilitesi olan fakat garanti sorunu yaşayan başta KOBİ’lerimiz gelmek için cümle ihracatçılarımız amacıyla finansmana erişimi henüz de kolaylaştırmaktadır. İGE AŞ, bugüne büyüklüğünde 6 milyar liranın üzerinde krediye kefalet sağlayarak ihracatçılarımıza finansman üstüne çağ aldırmaya başlamıştır. İGE SERPMEK, bu kat bile prefinansman modelimizde yüce tıpkısı sac ayağı olacaktır. Çünkü bu dublör ile desteklerimizin etkinliğini artıracak, temas yıl destekler üzere bütçeden ayrılan kaynağı finansman ile eşleştirerek çoğaltan etkisiyle ihracatçımızın hizmetine sunmuş olacağız.”

Hizmet sektörünün henüz bol konuma gelmesini bulmak için millî ve arsıulusal gelişmeleri dikkate aldıkları şümullü çalışmaların bile kıvrak sürdüğünü vurgulayan Muş, şöyle bitmeme etti:

“Toplanmış dört karardan oluşan ve geçtiğimiz aylarda halkoyu ile paylaştığımız Hizmet İhracatı Destek Izlence Paketimiz bunlardan elden tıpkısı tanesidir. Önümüzdeki süreçte attığımız adımlarla bakım ihracatımızı da hareketli biçimde henüz üst seviyelere taşımaya kararlıyız. İhracat ailemiz için rehber niteliğinde olacak bu çalışmalarımızın yanı sıra gine ihracatçılarımızın önünü fethetmek üzere ticari diplomasi faaliyetlerimize üstelik cevvaliyet kesmeden devam ediyoruz. Daha iki gün ilk Ukrayna Başvekil Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı ile kavga sonrası Ukrayna’nın baştan inşasında Türk müteahhitlerin rolü, Hububat Koridorunun işleyişi, serbest ticaret anlaşmamızın yürürlüğe girmesi için onaylama süreçleri kadar önemli konuları ele aldık. Ticari diplomasi faaliyetlerimiz kapsamında yine geçtiğimiz haftalarda imzaladığımız protokollerle Malezya ve Gürcistan ile var olan erkin tecim anlaşmalarımızın kapsamını genişlettik.”

Muş, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde katıldıkları Konfedere Milletler Genel Müesses ve Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi ile birçok ülkedeki mevkidaşları ile düet müzakere imkanı ve bu ülkeler ile düet ticari ilişkileri istimara fırsatları olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Öte yandan, yanı başımızda büyüyen pazarlar olan Bosna Hersek ve Sırbistan ile pasaport olmadan takkadak kimlikle seyahatin önü açılmıştır. Siz kızıl gelişim insanlarımız amacıyla bu gelişmeler koca fırsatlar barındırmaktadır. Yekpare bu mücahede ve faaliyetlerin maksadı ihracatçılarımızın daha etkili ve elan kompetitif bir şekilde pazarlara erişim sağlamasına imkan vermektir. Bizler bu garaz doğrultusunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Sizlerin gayretleri ile geçtiğimiz yıl olduğu kadar, 2022 yılında üstelik ihracatın konuşu büyümemizin temel unsuru olmaya bitmeme edeceğine inanıyorum. Bu manada, sanayimizde serencam yıllarda gösterdiğimiz atılımı devam ettireceğimize, ihracatın ve yatırımların soğuk aynı güç olduğu kâin büyüme ortamını sürdürülebilir kılacağımıza eminim. Bu noktada, nazik özveri ve himmet ile çalışmalarını sürdüren bütün ihracatçılarımıza şahsım ve milletim hesabına teşekkürlerimi sunuyorum.”

Share: