Serencam zaman haberleri… Ekmeklerini çığlık ve külden çıkaran ‘Torlakçılar’ın çocukları palyaçoya bürünen ağabeyleriyle bahtiyar ayrımsız periyot geçirdi

Ekmeklerini biberli ve külden çıkaran ‘Torlakçılar’ın çocukları palyaçoya bürünen ağabeyleriyle bahtiyar bire bir dönem geçirdi

ERZİNCAN – Güneydoğu illerinden Erzincan’ın İliç ilçesine gelerek ekmeklerini incitici ve külden çıkaran Torlakçıların çocukları palyaçoya bürünen ağabeyleriyle mutlu bire bir dönem geçirdi.

Erzincan’birlikte geçimlerini mangal kömüründen sağlayıcı işçiler, dokuz canlı çalışma koşullarına rağmen muttasıl faaliyet yapıyor.

Erzincan İliç’e sınırlanmış Bağcuğaz köyü yakınlarındaki yaylada geçimlerini korluk kömüründen sağlayan mevsimlik işçiler, sabah odun toplayarak başladıkları mesailerini, mangal kömürü üzere yaktıkları ateşli başında tün yarısına büyüklüğünde bitmeme ettiriyor. April ayından bu yana günün ilk ışıklarıyla başlayan mesaileri dönme boyu süren işçiler, şiddetli karşısında kötü ve ise aldırış etmeden meşe odunundan kömür üretiyor.

Odunların kestirmece 20 dönüş boyunca yakılmasıyla üretilen mangal kömürü, henüz sonraları satışa sunuluyor.

Şanlıurfa’dan aileleriyle ekmek parası üzere her yıl nisan kocaoğlan başında ilçeye gelerek çalışmaya başlayan mevsimlik işçiler, köye tahminî 2 kilometre mesafedeki tıpkı dağın eteğine kurdukları çadırda atlatmak mücadelesi veriyor.

Atalarından gördükleri doğal yöntemlerle mangal kömürü üreten işçiler, Orman İşletme Müdürlüğü’nün belirlediği bölgelerden elde ettikleri meşe odununu yakıp mangal kömürüne dönüştürüyor. Günün önce ışıklarıyla mesaiye başlayan ve traktörlerle ormana duyulmak amacıyla yolun bitimine büyüklüğünde revan işçiler, yayan meşelerin bulunduğu dağlık alanlara dağılıyor. Dayanabilen tıpkısı yürüyüşten sonra çalışma alanına mevrut işçilerin birtakım motorlu testereyle kimi ise teber sebebiyle mangallık kömür boşaltmak üzere meşe kesiyor. Kesilen meşeleri çadırların bulunduğu alanda kurdukları ocaklarda, 2 ila 3 hafta kontrollü şekilde ve başında kat tutarga yakıcı işçiler, henüz sonra soğutma çalışması yapıyor. Bu işlemler sonucu az çok meşakkatle elde edilen odun kömürleri, kamyonlara yüklenip alıcılarına götürülerek satışa sunuluyor.

“Dallar palyaçoya bürünen ağabeyleriyle bahtiyar tıpkı gün geçirdi”

İliç Cahillik Merkezi’nin “Merkezim Her Yerde Projesi” çerçevesinde Bağcuğaz köyü sadık yaylada hararetli Torlakçıların yanına revan çoluk çocuk çocuklarla güzelce aynı çağ geçirdi.

Etkinlik de 2 şef 1 gönüllü ve İliç Cahillik Merkezi Müdürü Sezai Münezzeh yer aldı. Bilgisizlik Merkezi gönüllüsü Selahattin Abdullah Yılmaz’ın palyaço kıyafeti giyinerek çocuklarla eğlenmesi renkli görüntüler oluşturdu. Etkinlikte çocuklarla değişik oyunlar oynandı ve böylece birlikte hediyeler dağıtıldı.

Share: