Iblağ ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye 2023 Zirvesi ve Dünyalık Sohbetleri’nde konuştu Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, gelecek aylarda Ankara-Sivas hızlı şimendifer hattını hizmete açacaklarını belirterek, “Kapıkule-Halkalı ortada birlikte çabuk katar çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda arazide 4 bin 500 kilometre çabuk şimendifer yatırımımız bitmeme ediyor.” dedi.

Karaismailoğlu, Türkiye 2023 Zirvesi ve Servet Sohbetleri’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’dahi eriştirme, enformasyon ve enfrastrüktür alanında yapılan yatırımları ve hayata geçirilen projeleri anlattı.

Kara yoluna yapılan yatırımlar yardımıyla trafik kazalarında azalma yaşandığını, trafik sıkışıklığının önüne geçildiğini ifade eden Karaismailoğlu, akıbet 20 yılda yapılan planlı ve fikirli yatırımlar sebebiyle hareketliliğin, turizmin, ihracatın ve tasarrufların arttığını söyledi.

Karaismailoğlu, son benzeri yılda yaptıkları yatırımlara işaret ederek, önceki Türksat 5B uydusunun uzaya fırlatıldığını, Gaziantep Havalimanı’nın yeni terminal binasının açıldığını, Pirinkayalar Tüneli’nin ve Zonguldak-Kilimli Yolu’nun hizmete alındığını bildirdi.

Konya-Karaman Çabuk Şimendifer Hattı’nın Eş 2022’üstelik açıldığını anımsatan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ankara-İstanbul, İstanbul-Konya, arada Eskişehir, Adapazarı, Kocaeli çabuk trenle tanışmıştı. Onu Karaman’a uzattık, 100 kilometre daha… Onu da Niğde’ye, Niğde’den Mersin’e, Mersin’den Gaziantep’e inşaatlarımız devam ediyor. Ankara-İzmir devam ediyor. Önümüzdeki aylarda Ankara-Sivas hattını hizmete açacağız. Kapıkule-Halkalı beyninde dahi acul tren çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda arazide 4 bin 500 kilometre acul katar yatırımımız devam ediyor.”

“Yaptığımız projeler asırlarca ülkemize bakım edecek”

Adil Karaismailoğlu, akıbet bir yılda hayata geçirdikleri Kandıra Yolu’nu hizmete açtıklarını belirterek, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nu vatandaşın hizmetine sunarak birçok mebde imza attıklarını söyledi.

Bolu Dağı Tüneli’nin benzeri yıl kullanılmamasının Türkiye ekonomisine zararının 400 milyon dolar olduğunu aktaran Karaismailoğlu, Çanakkale Köprüsü’nün ayrımsız yıl erken bitirilmesinin ekonomiye yıllık katkısının 410 milyon ekü olduğunu bildirdi.

Karaismailoğlu, Anadolu’nun seçme yerinde haddinden fazla sayıda projeyi birer birer hizmete aldıklarını, mega projelerin özelliklerinin anlatılarak bitirilemeyeceğini, bu projelerin asırlarca ülkeye hizmet edeceğini söyledi.

Tokat Havalimanı, Malatya’de Yer Yolu, Phaselis Tüneli, Pınarhisar ve Çakıllı Belde Yolu, Rize-Artvin Havalimanı, Adana Hacı Sabancı OSB Baklalı Köprülü Kavşağı, Sabiha Gökçen-Pendik Metrosu, Ayvacık Küçükkuyu Yolu Assos ve Troya Tünelleri, Malatya-Hekimhan Yolu, Diyarbakır Güneybatı Belde Yolu, Bitlis Belde Yolu, Togg Fabrikası Angajman Yolu, Gaziray, Hasankeyf Tüneli ve angajman yolları üzere çok sayıda projeyi sonuç bir yılda hizmete açtıklarını hatırlatan Karaismailoğlu, Türkiye’nin sunma erdemli viyadüğü olan Eğiste Hadimi Viyadüğü’nü güzeşte kamer açtıklarını kaydetti.

“Bitlis Çayı Viyadüğü bu ay içerisinde açılacak”

Eriştirme ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, eriştirme projelerinin bölge ekonomisine sunduğu katkılara değinirken, Bitlis Çayı Viyadüğü’nü bu kamer içerisinde açacaklarını, burada 56 bin titrem polat kullanıldığını, bunun iki pare Eyfel Kulesi’ne denk geldiğini söyledi.

Yap-işlet-devret (YİD) projelerinin katkılarına bel fail Karaismailoğlu, Türkiye’nin hedeflerini gerçekleştirmek için bu mega projelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Karaismailoğlu, Şimal Marmara Otoyolu’na Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu, bunun yapılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bunun bedeli de muhtemelen, 8 milyar dolar. 8 milyar dolarlık tıpkısı projeyi Bolu Dağı Tüneli kabil 17-20 senede mi ayırmak Türkiye’nin işine gelir, yoksa bu projeyi finansal ayrımsız problem olmadan 3-4 almanak sürede mi cezbetmek gerekir? Tabii ki 3-4 yılda bitireceğim kim o süreçte üretim, milli dirimsel artırılacak. 8 milyar doları ülke bütçesinden kısa zamanda veremeyeceğim amacıyla, bu 8 milyar doları yatırımcı Türkiye’ye getirecek. Bu projeyi tamamlayacak. Tamamladıktan sonra de işletme süresi içerisinde bunun mali kavrayışsız dönüşümü amacıyla balaban bir kısmını kullanıcıdan alacaksınız. Kullanıcıdan alınan ücretler yıllık ödemeyi karşılamıyorsa kalanını izzet üstenme ediyor.”

Karaismailoğlu, amme-hususi ortaklığıyla yapılan projelerin ihalelerinin hepsinin transparan ayrımsız şekilde kamuya açıkça şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti.

“İstanbul’daki bitmeme eden metro hatlarımızı 2023’te açacağız”

Adaletli Karaismailoğlu, Türkiye’nin mega projeleri başarıyla bitirdiğini aktararak, “Bu projeler Türkiye’ye soluk aldırdı. Zaman Yavuz Şehriyâr Sahih Köprüsü’nden kamu 130 bin vasıta geçiyor. Yapılmasaydı İstanbul kilitlenecekti, on paralık akıntı edemeyecektiniz. Bu lojistik koridorları açtığınızda üretim artıyor. OSB’lerde üretim katbekat artıyor. Turizmde yatak sayısı artıyor. Trafik kazaları azalıyor. Bu yolların kısalması akaryakıttan tasarruf ettiriyor, emisyonu azaltıyor.” ifadelerini kullandı.

Bu projelerin pres süresi bittiğinde kamuya geçeceğini bildiren Karaismailoğlu, söz konusu projelerin dünyanın temas durumunda uygulandığını söyledi.

Genel bütçelerinin yüzdelik 80’ini kamudan kullandıklarını aktaran Karaismailoğlu, “Vakit Kaybetmeden 38 projede 37,5 milyar dolarlık projeyi kamu-özel ortaklığıyla yaptık.” dedi.

Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar olan bilcümle yatırımları planladıklarını kaydederek, 198 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını bildirdi.

İstanbul’daki yer altı treni yatırımlarına değinen Karaismailoğlu, güdük süre içerisinde İstanbul Havalimanı-Kağıthane ile Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi-Kayaşehir yer altı treni hatlarının hizmete açılacağını duyurdu. Karaismailoğlu, “Bitmeme fail gayrı yer altı treni hatlarımızı 2023’te bitirerek İstanbul’a dem aldıracağız.” dedi.

Share: