Dülük Antika Kenti’nde başlayan yıpranmamış mevsim kazıları dönemin inanç yapısına çerağ tutaç

Dünyanın yer çarkıt 25 yerleşim yerinden biri adına gösterilen Dülük Antik Kenti’nde başlayan eskimemiş sezon kazılarında, dönemin inanç ve mimari yapısının çevrim yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi hareket birliğinde forma Şehitkamil ilçesi Dülük Mahallesi yakınlarındaki antika kentte ölçülü kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı.

Hafriyat Başkanı Münster Üniversitesi Akademisyen Prof. Dr. Michael Blömer ile yardımcısı olan bir üniversitede vazifeli Ikbal Çobanoğlu, antik kentin konumlu olduğu Keber Tepesi’nde kazı çalışmalarına eşlik etti.

Blömer, AA muhabirine, 20 yıldır bu bölgeyi çalıştığını fakat ilk defa hafriyat başkanı adına burada bulunduğunu ve bunun amacıyla haddinden fazla bahtiyar olduğunu söyledi.

Dülük Antik Kenti’nin Hellenistik dönemde ilk defa ortaya çıktığını anlatım fail Blömer, kazı alanının Gaziantep ve bölgesi için haddinden fazla muhteşem olduğunu kaydetti.

Blömer, sabık sene yapılan kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait tapınağın keşfedildiğini belirterek, “Bu bölgedeki en balaban tapınak olduğu üzere bu yıl dahi bununla ait çalışmalarda bulunacağız, hafriyat alanını genişleteceğiz. Bura galiba Roma imparatorunun yenilediği ayrımsız tapınak. Bu yılın çalışmaları esnasında tapınağın doğu kısmını daha ince incelemeyi hedefliyoruz. Bu sene, buranın hangi amaçla, pekâlâ kullanıldığını ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Zayi hazırda Dülük Ağababa Tepesi’ni biliyoruz, Mitras Tapınağı’nı biliyoruz ama ilk kez Roma Tapınağı keşfedildi ve bununla ilişkin dini açıdan bölgenin dini merkezini ortaya çıkartmış olacağız. Burası eskimemiş bir vadi.” dedi.

Roma tapınaklarının mimarisiyle ilgilendiren dahi bilgi elde edileceğini vurgulayan Blömer, “Kazı alanındaki tabakada şu dakika apsisi görüyoruz, bu koordinat Roma tapınaklarının mimarisi açısından çok mehabetli. Bunu üstelik keşfetmiş olduk. Burası şişman tıpkı ibadethane, mimariyle ilgili elan fazla hikmet ortaya çıkarmaya çalışacağız.” diyerek konuştu.

Tapınağın, Hristiyanlık ve İslamiyet’ten eski tıpkısı döneme, pagan bir döneme ilgili olduğunu kaydeden Blömer, “O dönemin birçok tanrısı var fakat henüz ne tanrı için yapıldığını keşfetmedik, onu ortaya çıkarmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dülük Antika Kenti

Antik dönemde güney, kuzey, şark ve batıdan uzanan ticaret yollarının kesiştiği uç noktasında meydan kayran, Asurlular döneminde Mezopotamya’dan Kilikya’ya, Helenistik ve Roma dönemindeyse Antakya ve Kilikya’dan Zeugma’ya uzanan İpek Yolu’nun güzergahında mevcut Dülük Antik Kenti, milattan önceki binlerce yıl öncesine tarihleniyor.

Taş devrinin birlikte Bakır Çağı’ndan kalma eserlere ve bilinen en bozuk matematik işlemlerine rastlanılan antik kentte, Kabataş Devri’nden de izler bulunuyor.

Hititler, Medler, Asurlular, Persler ve İskender imparatorlukları arasında halk muhavvil antik site, barındırdığı asar ve tarihi yapılarla kavi çok medeniyetin bilgilerini bugüne aktarıyor.

Bir aktarılma Mitra inancının bilgili olduğu kentte, dünyada bilinen, saha altına inşa edilen Mitras tapınaklarının sunu büyüğü düz alıyor.



Share: