Deneme amaçlı ektiği dede buğdayında 3 yılda 32 ton verime ulaştı

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde tecrübe gayeli ata buğdayı siyez eken çiftçi, 32 titrem verime ulaştı.

Kentte “Hitit buğdayı” namına birlikte bildik siyez buğdayını 2019 yılında Çıldır ilçesine sadık Kenarbel köyünde sınama amaçlı 2 dönüme eken Şentürk Akgün, bereketli mahsul alınca ilk teşrin alanını genişletti.

Bu zaman 80 dönüme ata buğdayını eken Akgün, dönümde 400 kilogram olmak amacıyla mecmu 32 titrem mahsul elde etti.

Şu sıralar hasat yapan Akgün, ihtiyacı dışındaki üretimini memleket geneline pazarlayacak.

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, hasat eden aileyi tarlasında mülakat ettikten sonra AA muhabirine, siyezin dede tohumu olması nedeniyle bölgede ekimini arttırmayı planladıklarını söyledi.

“Yağışsızlık ve suratsız abuhava şartlarında birlikte yetişiyor”

Siyez eken ailenin verimden mutlu olduğunu ifade eden Cineviz, şöyle konuştu:

“Henüz önce kavılca ektik. Deminden ise ilk kânun siyez buğdayında. Ardahan’da dede tohumumuzu toprakla buluşturduk. Şu zaman ise hasat programında gezmek amacıyla buradayız. Sonuçtan akıbet paye memnunuz. Üreticimizin 3 sene önce başladığı bu çalışmayı alelhusus güzeşte sene gelişigüzel yürüttük. Şu dakika geldiğimiz nokta sonuç aşama müspet ve mahsul faziletkâr. Siyez, kuraklık ve aksi iklim şartlarında dahi gelme yeteneğine cemaat tıpkı im. Olgunluk açısından umduğumuzun üstelik üstünde benzeri verim kabul etmek bizi serencam mertebe yasak ve mutlu etti.”

Cineviz, Ardahan’üstelik yetişen kavılca ve siyez gibi ürünlerin Ardahan markası adı altında pazarda yerini bulması amacıyla gelgel kendisine icraat yürüttüklerini sözlerine ekledi.

“Benzeri deneyelim dedik, Kastamonu’dan 50 kilogram çocuk getirdik”

Dikici Şentürk Akgün da evvel ekime tecrübe gayeli başladığını fakat gelinen noktada faziletli verim almanın sevincini yaşadıklarını anlattı.

Ata buğdayını çiftçilerin üretmesini talip Akgün, “Esasen tığ buna merak ile başladık. İlk adına ‘benzeri deneyelim’ dedik. Kastamonu’dan 50 kilogram evlat getirdik. İlk yerine 2 dönüme ektim. Zaman ise gelinen noktada 80 dönüme ulaştık. Aynı dönümde 400 kilogram yavru elde ettik. Sonuçtan mutluyuz.” diye niteleyerek konuştu.

Eşi Kalp Akgün ise sağlıkçı olması nedeniyle ürünün faydalarını haddinden fazla alçalma ettiğini belirterek, “Mıhlı tagaddi adına ‘aynı deneyelim’ dedik. Zaman hakeza bir noktaya geldik. Çok mutluyuz. Beslenmemize ilgi ettiğimiz üzere bu arayışa girdik. ‘Kaybedecek tıpkısı şeyimiz namevcut, deneyelim’ dedik. Baktık oluyor ve henüz da verim yükseliyor. Şu zaman ise bu boyuta geldik. imdi dahi mebzul peki inşallah.” ifadelerini kullandı.

Akgün ailesi hasada katılan Cineviz ile ekibine, siyezden yapılan ekmeği ağırlama etti.



Share: