Apartmanlarının yıkımını izleyen depremzedeler, hatırası olan eşyalarını kurtarma umuduyla bekliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’üstelik, aynı bölümü yıkılan apartmanın sakinleri, yıkımını hüzünle izledikleri binanın enkazından hatırası olan kâh eşyalarını kurtarmaya çalışıyor.

Yeşilyurt ilçesi Turgut Özal Mahallesi’ndeki 6 eğik Oğuzhan Apartmanı’nın ayrımsız kısmı, 6 Şubat’ta meydana gelen ikinci sarsıntıda yıkıldı. Hasar tespit çalışmalarının arkası sıra apartmanın kontrollü yıkımı için polis ekipleri, düzenlilik önlemi alarak bölgeyi açacak ve gelgeç trafiğine kapattı.

İş makineleriyle yıkımı gerçekleştirilen binanın sakinleri bile çalışmaları mahzunca takip etti. Enkazdan çıkabilecek eşyaları ahzetmek üzere bölgede bekleyen ofis sahipleri, kurtarabildikleri ışık albümü ve kâh hususi eşyaları aldı.

Sivas Kangal Büyüklük Hastanesi’nde fariza eden pratisyen doktor 29 yaşındaki Erkan Polatdemir, AA muhabirine, önce depreme nöbetteyken yakalandığını, Adıyaman’daki dedesi ve anneannesinin göçük altında kaldığını öğrendiğini söyledi.

Polatdemir, Malatya’daki evine uğramadan geçtiği Adıyaman’a, yolların kısık olması dolayısıyla tafsilatlı müddet sonradan ulaşabildiğini, dedesi ve anneannesini ise kurtaramadıklarını anlattı.

Yolculuğu sırasında aldığı azık ürünleri ve suyu, Adıyaman’birlikte kriz başındaki insanlara dağıttığını belirten Polatdemir, sonrasında dahi sağlıkçı namına arkalama ettiğini dile getirdi.

Dairesinde çok sayıda eşyası ve anıları olduğuna meni fail Polatdemir, “Öğrencilikten kalan, benim için maneviyatı çokça yüksek eşyalarım var. Özellikle bağlamam vardı. Babamın zat el yapımı ve benim bire bir sürü emeğim vardı onda. Tekrar kemanım vardı. Kitaplar, anılar, öğrencilikten kalma tıpkısı güruh bağış, kayıt… Seçme biri benim üzere meal taşıyordu.” dedi.

Polatdemir, ufak de olsa eşyalarını kurtarma düşüncesiyle rastgele dönem enkazın başına geleceğini sözlerine ekledi.

“Anısı, hatırası var. Yani parayla alınamaz, istesek de bulamayız”

Polis memuru 52 yaşındaki Erdoğan Başpınar dahi 14 yılının geçirdiği apartmanda kurduğu ongun dostluklarından ve komşuluklarından bahsetti.

Başka tıpkı yerde satın aldığı eve, familya sahibinden kıvançlı olduğundan ve komşularını bırakmamak için gitmediğine değinen Başpınar, “Burada hatıralarımız var. Demin bu enkazda hangi bulabiliriz, çıkarabiliriz ona bakacağız. Bire Bir fotoğraf bile bulsak ‘bizim üzere hatırası, anısı var’ diyeceğiz ve alacağız.” diyerek konuştu.

Başpınar, komşularına ait gâh eşyaları bulduğunu birlikte belirterek, şunları söyledi:

“Koruma ediyorum, kendilerine vereceğim. Bunun da anısı, hatırası var. Yani parayla alınamaz, istesek da bulamayız. Bu saatten sonra mankafa üstelik dönemeyiz. ‘Buna şükür’ diyoruz. Canımız salim. Kelimelerle anlatılamaz. Çokça ayrı tıpkısı gündü. Kar benzeri yandan, depremler tıpkı yandan. Yani biz burada o kıyameti resmen yaşadık.”

Share: