Öğrenirken üretiyor, patika sahibi oluyorlar

– Öğrenirken üretiyor, çığır sahibi oluyorlar

Konya’da halk eğitim bilimi merkezinde yetişek düzlük kursiyerler, öğrenirken üretiyor, ev bütçesine ulama sağlıyor

KONYA – Konya’üstelik Uğur Halk Eğitimi Merkezi’nde açılan pabuç üretimi ile giysi kursuna katılan kursiyerler, hem patika öğrenirken üretiyor, hem de yaptıkları üretimden servet kazanarak familya ekonomilerine yardım sağlıyor ve istihdam imkanı buluyor.

Konya Amaç Ahali Eğitim Bilimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurulan Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi ile Giysi Üretim Teknolojisi Atölyesi’nde eğitim, talim ve üretim faaliyetleri bitmeme ediyor. Pabuç ve çul atölyesinden Bilgisizlik ve Spor Bakanlığı özellikle oluşmak üzere sair bakanlıklar ile kamu çalım ve kuruluşlarından mecmu 76 bin koşa pabuç, 56 bin bando eşofman üretimi siparişi makbuz. Kurslara katılan vatandaşlar tarafından siparişlerden bugüne büyüklüğünde 23 bin çift başmak ve 35 bin bando eşofmanın üretimi gerçekleştirilirken, bu ürünler Türkiye’nin 81 iline dağıtılıyor. Kursiyerler ise kurulan atölyelerde benzeri yandan Pabuç ve Saraciye Teknolojisi ile Giysi Istihsal Teknolojisi Alanı’nda terbiye alırken özge yandan dahi yaptıkları üretimden yağlık ecir alarak eş ekonomilerine katkı sağlıyor. Antrparantez kurslarda gördükleri eğitimden sonradan sertifika alan kursiyerler istihdamı imkanı bile bulabiliyor.

“180 kursiyerimiz hem üretiyor hem dahi yetişek alıyor”

Konya İl Milli Yetişek Müdürü Amaç Kahraman, atölyelerde haddinden fazla hummalı benzeri say olduğunu belirterek, “Bizim birlikte değer duyduğumuz aynı emek bu. 180 kursiyerimiz hem üretiyor hem de yetişek alıyor. Burada başmak ve giysi atölyesi kurduk. Kursiyerlerimiz hem yaptıkları işlerden kıran ücret alıyor hem bile başmak üretimi ve giysi alanında eğitim bilimi alıp doküman ve sertifika alıyor. Milli Terbiye Bakanlığı’mız ile Toyluk ve Spor Bakanlığı’mıza eşofman takımı ve başmak üretimi yapıyoruz. Amiyane birlikte tıpkı istihsal gerçekleştirdik. Burada iri bir düzentileme var. Erek Ahali Terbiye Merkezi’miz 2022 yılı içerisinde bin 750 tane üstelik ağırşak açtı. Yaklaşık 60 bin vatandaşımıza ağırşak verdik” dedi.

“Kursiyerlerimiz öğrendikleri işlerden sonradan sanayide istihdam imkanı bulmaktadır”

Garaz Ahali Eğitimi Merkezi Müdürü Recai Şentürk, 2021-2022 eğitim bilimi tedris yılı sürecinde bin 750 kursun açıldığını kaydederek, “Bu kurslarımızdan bugüne kadar 60 bin kursiyerimiz yararlanma etmiştir. Bu dahi Tasavvur ilçemizin nüfusunun yüzdelik 17’sine istikbal etmektedir. Bünyemizde açılan kurslarımız içerisinde vatandaşlarımızın genişlik çokça dilek gösterdiği kurslarımız, Giysi Üretim Teknolojisi Alanı başta almak amacıyla Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Alanı. Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Alanında mecmu 24 alanımız bulunmaktadır. Bu alanlarımızda tahsil gören kursiyerlerimiz edindikleri, öğrendikleri aksiyon ve işlemlerden sonra, kursları bitirdikten sonraları sanayide istihdam imkanı bulmaktadır. Buradaki atölye, kurumumuz bünyesindeki sunma büyük atölyelerimizden ayrımsız tanesi. Giysi Üretim Teknolojisi Alanı ile Pabuç ve Saraciye Teknolojisi Alanında toplam 8 atölyemiz kâin. Kamu çalım ve kuruluşlarımızın ihtiyacı olan tahminî 76 bin koşa pabuç bu atölyede üretildi. Çul Üretim Teknolojisi Alanındaki atölyemizde ise günlük 600 takım eşofman üretilmekte. Günlük eşofman takımı üretim kapasitemiz bin 500 civarındadır. Esasen atölyelerimizde günce 500 koşa civarında pabuç üretilmektedir” şeklinde konuştu.

“Sunu ana amacımız terbiye etmek, belletmek ayrımsız zamanda üretmektir”

Toplam 75 alanda, 3 bin 880 modülde kurs faaliyetlerinin sürdüğünü aktaran, Recai Şentürk, “Amaç Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü kendisine 75 alanın birçoğunda ağırşak faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Alelhusus binamızla gelişigüzel kamu çalım ve kuruluşlarına ait birçok binamızı birlikte derslik olarak kullanıyoruz. Şu ana kadarki yapmış olduğumuz terbiye talim faaliyetlerinin az çok liyakatli olduğunu düşünüyoruz. Bunun göstergesi namına bile temas sabık ahit bünyemizde elektrik gösteren kurslarımıza vahim tıpkı taleple cebin karşıyayız. Bildirme temel amacımız ise terbiye etmek, öğretmek benzeri zamanda üretmektir. İnşallah eğiten, öğreten ve üreten tıpkı hava olarak hayatımıza bitmeme ederiz” ifadelerini kullandı.

Hem öğreniyor hem bile iz sahibi oluyorlar

Pabuç üretimi kursiyerlerinden Sümeyye Dedecik üstelik, Meram Umum Yetişek Merkezi’nin kurslarında düz aldığını söyleyerek, “Bu sayede hem öğreniyorum hem de iz sahibi oluyorum. Daha sonra iş imkanım dahi sağlanıyor. 3 aylık eğitimimle buradayım ve tıpkı şeyler başardığımı düşünüyorum. Alelhusus hocalarıma çokça teşekkür ediyorum. İş imkanının aldığım kurstan sonradan aşkın olacağına inanıyorum. Filhakika hocalarımız bu konuda birlikte haddinden fazla koruyucu oluyor” şeklinde konuştu.

Eşofman üretimi kursiyerlerinden Mine Sakil ise, “4 ay evvel terzilik bellemek amacıyla gelmiştim. Geldim meslek öğrendim. Hocama teşekkürname ediyorum, bu mesleği bize öğretti. Çalışıyoruz, arkadaşlarla bu arada burada karı kadar olduk. Çokça sunturlu işler başarıyoruz. Gelen ürünleri dikiyoruz. Servet kazanıyoruz, eş bütçemize yardım sağlıyoruz. Çok memnunuz. Tabiatıyla seçme şeyi bütün yapabildikten sonra ileride özlük atölyemi inşa etmek isterim” diyerek konuştu.

Share: