Türkiye ile Malezya ortada STA’yı rötuşlu fail protokol imzalandı

TÜRKİYE ile Malezya ortada Başıboş Ticaret Anlaşmasını (STA) Revize Eden 1 No’lu Protokol ve Ortak Iktisat ve Ticaret Konseyi Toplantı Tutanağı imzalandı. Tecim Bakanı Mehmet Muş, “Önümüzdeki dönemde düzeltilmiş anlaşmamızın yürürlüğe girmesi, daha dokunaklı temaslarla Türkiye- Malezya’nın mevcut muvaffakiyet hikayelerinin göstergesi niteliğinde olacak hareket birlikleri ve ortaklıklar kurmasını galeyan ile bekliyor olacağız” dedi.

Tecim Bakanı Mehmet Muş, bakanlıkta Malezya Kıdemli Uluslararası Ticaret ve Endüstri Bakanı Mohamed Azmin Şanlı ile düet görüşme gerçekleştirdi. Müzakere kapsamında iki bakanın âdem başkanlıklarında Eş Iktisat ve Ticaret Konseyi’nin önce toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından Başıboş Tecim Anlaşmasını Düzeltilmiş Eden 1 No’lu Tören Düzeni ve Eş Iktisat ve Tecim Konseyi Derinti Tutanağı İmza Töreni düzenlendi. Uyuşma kapsamında; iki talih ortada para ticaretine ilişik gümrük vergileri indirilecek şekilde düzenlendi. Törenin peşi sıra Nazır Muş, iki ülkenin ticaret ve konuşu aksiyon birliğinde kullanılmamış aynı sayfa ayırmak amacıyla mihman vekil ile bir araya geldiklerini belirterek, “Açacağımız bu yeni sayfanın temelini bugün fiktif ile düzeltilmiş ettiğimiz inikat ile atıyoruz. Bugün imzaladığımız düzeltilmiş protokol ile halihazırda para ticareti temelinde olan Erkin Tecim Anlaşması, bakım ticareti ve envestisman konularının karışma edilmesi ile çokça elan kapsamlı kuzuluk getiriyoruz. Bu gelişmeler ışığında rötuşlu anlaşmamızın Malezya ile düet hesaplı ilişkilerimizi çeşitlendirmesi ve elan ileri seviyeye taşıması vizyonuna katkı sağlayarak, yeni toptan soylu erki dinamiklerin gereklerini gereğince karşılayacağına inanıyorum. Bu doğrultuda faziletli ilişik değerli bakım sektörlerinin gelişimine imkan sağlayacak, yatırım süreçlerini kolaylaştıracak, bereketli çalışmalar ile ilişik kazançlı öngörülebilirliği artırarak iki mevki beyninde ticareti ve yatırımı motivasyon edecek bire bir iştirak modelini bünye ediyoruz. Bu itilaf ile Türkiye ve Malezya küresel ekonominin halihazırdaki metanetli ikliminde iş birliklerini elan de güçlendirecek. Revize ittifak ile Sayın Cumhurbaşkanımızın siyasi ve kültürel bağlarımızı kalıcı hesaplı ilgiler ile destekleme vizyonunun Malezya nezdinde tıpkısı defa elan teslim edildiği kanaatindeyim” dedi.

‘REVİZE ANLAŞMANIN İKİ ÜLKEYE HAYIRLI OLMASINI ARZU EDİYORUM’

Vekil Muş, toptan ekonominin kudret ayrımsız süreçten geçtiğini vurgulayarak, “Yapısı itibari ile lehçe olmakla alay malay etkisi bakımından küresel ölçekteki politik gerilimler kâin istikrarsızlığı henüz da artırmıştır. Türkiye olarak bu süreci akıllıca şekilde çözümleme ederek hem acun bildirme güvenliğini hem bile hususi sektörün önceliklerine müteveccih eleştiri adımlara öncülük ettik, etmeye de bitmeme ediyoruz. Bunun neticesinde tecim diplomasisinin çalışkan ve bereketli kullanımı sebebiyle mensur edilen yeni hisse senedi birlikleri ve özel sektörümüzün erdemli gayretleri ile Türkiye’nin ihracatını 2021 yılında 225 bilyon dolar düzeyinin konusunda çıkardık. İhracat rekorları kırabilmemizde esbak dönemlerde kasılma ettiğimiz Başıboş Ticaret Anlaşmalarının bir çipo görevi gördüğüne ve hemen ileriye sıçrayabilmemizde koskocaman azamet oynadığına inanıyorum. Bugün rötuşlu ettiğimiz anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile hem Türkiye hem birlikte Malezya, ticaretin ve yatırımların alelacele gelişeceği, kompetitif aynı çatı düz yazı edecek; global olumsuzluklara cebin hem ikili hem de çokça cepheli ilişkilerini geliştirebilmek adına faal ayrımsız çıpaya ehil olacaktır. Önümüzdeki dönemde revize anlaşmamızın yürürlüğe girmesi, henüz kilolu temaslarla Türkiye- Malezya’nın mevcut muvaffakiyet hikayelerinin göstergesi niteliğinde olacak iş birlikleri ve ortaklıklar kurmasını coşku ile bekliyor olacağız. Revize anlaşmanın iki ülkeye yalabık olmasını dilek ediyorum” diye konuştu.

Share: