Gözünde kitleyle doğan buzağı, 45 dakika süren operasyonla sağlığına kavuştu

Kastamonu’nun Cide ilçesinde gözündeki hemanjiyom kitlesi ile doğan buzağı, 1 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu. Buzağının gözünde belirleme edilen soy beninin Türkiye’de tıpkısı önceki olduğunu belirten veteriner doktor, “Eskimemiş doğan çocuklarda milyarda bire bir zahirî bu vaka, 15 yıllık meslek hayatımda bir önce olarak karşıma çıktı” dedi.

Kastamonu’nun Cide ilçesine mecbur Okçular köyünde dinamik Salih Ok, doğan bir buzağının gözünde sosis büyüklüğünde bir et kitlesi olduğunu gördü. Ok, Veteriner Doktor Birol Yürük’ü arayarak durumu anlattı. Köye giden Baytar Hekim Birol Yürük, yaptığı kontrollerde, buzağının gözündeki kitlenin hemanjiyom (huy beni) olduğunu tespit etti. Yaklaşık 45 an süren ameliyatın arkası sıra, buzağının gözündeki yaradılış ‘beni’ makbuz. Henüz önce hakeza aynı vaka ile karşılaşmadığını ve karşılaştığı durumun Türkiye’de tıpkı önceki olabileceğini tamlayan Ok, huy ‘beni’ sebebi ile gözünde nezif olan buzağının katil olmaktan kurtarıldığını söyledi.

‘Buzağının gözünde sosis üzere ayrımsız madde var’

Yapılan cerrahi müdahale ile ilişik vukuf veren Veteriner Hekim Birol Yürük, “Yetiştiricimiz Salih Ok beni arayarak, ‘eskimemiş doğan buzağının gözünde sosis kadar bir öz var’ dedi ve şok içerisinde kaldığını söyledi. Tetebbu amacıyla gelmemizi istedi. Yıpranmamış doğan 1 günlük buzağımızın, köye gittiğimde kafasını sağa sola vurduğu amacıyla iyi gözünde ölçüsüz derecede nezif olduğunu gördüm. Buzağıyı uygun benzeri yere alıp umumi duyum yitimi yaptıktan sonra, göz içini çeşitli solüsyonlarla yıkadım ve yaptığımız tetkik neticesinde ayn zarfında hemanjiyom (huy beni) tespit ettim. Vacip hazırlıkları yapıp kestirmece 45 an süren faaliyetler neticesinde gözün içindeki kitleyi faaliyetler ile aldım. İnsanda milyonda benzeri, yeni doğan kollar de milyarda bir görünen bu fenomen, 15 almanak iz hayatımda bire bir önce olarak karşıma imdi. Henüz başlangıçta damızlık namına geçer beş altı şerha sığır da göz kapağı içerisinde ‘bazal göze karsinomu’ adı verilen tümör ameliyatını yapmış ve bunda bile başarı sağlamıştım. Başkaca bu damızlıklardan henüz sonradan, buzağı alınıp damızlıkta kullanılmalarına imkan sağlamış oldum. Bu yavru buzağıda yaptığım ayn ameliyatın da muvaffakiyet sağlanmış olup rutin muayeneleri yapılarak süreci izleme edeceğim” dedi.

Yetiştirici Salih Ok ise buzağının sağlığına kavuşmasından âlem duyduğu sevinci dile getirerek, “Buzağıya davetkâr olması ve Ilkgüz ayının önce günü doğması cihetiyle buzağımızın ismine Ilkgüz adını koyduk. Buzağımızı sağlığına kavuşturan baytar hekim arkadaşlara dahi teşekkürname ediyoruz” diyerek konuştu. – KASTAMONU

Share: