Çarkıt kotlardan çanta üretimine başlayan kadın, markalaşmak istiyor

Gaziantep’te kalorifer kulaklı dairesinde sakat kotlardan yaptığı çantaları satarak hisse senedi hayatına başlayan 5 bala annesi Hacer Sönmez, Avrat Müteşebbis Bindi Merkezi (KAGİDEM) sayesinde kurduğu işletmesinde kendi markasını monte etmek istiyor.

Bir eksantrik kadında gördüğü çantadan etkilenip evde namına benzeri çantadan yapman Sönmez, çevresindekilerin çantayı haddinden fazla beğenmesi konusunda yenilerini üretmeye başladı.

Başta kot pantolonlar tutmak amacıyla çarkıt kıyafetleri çantaya dönüştüren Hacer Sönmez, taleplerin artmasıyla evinde tam alan olmadığı üzere bulunduğu apartmanın kulaklı dairesinde üretimi sürdürdü.

Gaziantep Sanayi Odası’nın (GSO) 8 Mart Acun Kadınlar Haset zımnında benzeri AVM’birlikte açtığı sergide, ürettiği tam çantaları satınca, hareket kurmaya değişmeyen veren Sönmez, başvuru üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, GSO ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ortaklığında kurulan Eş Girişimci Bindi Merkezi (KAGİDEM) ile tanıştı.

KAGİDEM bünyesinde namına ilişkin atölye oluşturulan Sönmez, kendi işletmesini kurmanın mutluluğunu yaşıyor.

“Hiç yılmadan bitmeme ettim”

Hacer Sönmez, AA muhabirine, KAGİDEM’de 1,5 aydır özlük işletmesini oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Oğlumu yüzme havuzu kursuna götürürken bir kadının omuzunda çanta gördüm. O fermuarlı çanta hoşuma gitti, biraz inceledim. Sonradan kendim diktim. Sonradan yaptıklarımı çevreme hediye ettim. Görenler istemeye başladı. Bilahare biraz nesiç firmalarına ve aygıt satan dükkanlara bıraktım. Evimde dikiş alanın olmadığı üzere apartmanın kalorifer kazan dairesinde ayrımsız araba, masa ve teçhizat alıp orada devam ettim. Karanlık ve ratıp bire bir düz, gelişigüzel çağ terzilik yaparken ‘Hacer aynı dönüş, çağ ışığında dikeceksin, çantalarını herkes tanıyacak, görecek, bilecek, beğenecek ve alacak’ derdim. Bu umutla hiç yılmadan bitmeme ettim. Sonraları GSO’nun 8 Mart Acun Kadınlar Günü için düzenlediği etkinlikte senelerce elimde kalan çantaların hepsi 2 günde satıldı.”

“Henüz büyüyüp istihdam temin etmek istiyorum”

Daha sonraları KAGİDEM ile tanıştığını ve burada kendi işletmesini kurduğunu nâkil Sönmez, “Cenabıhak şans ederse henüz büyüyüp kendimi henüz da geliştirip bundan sonra satış yapıp hem kişi ekonomik özgürlüğümü kabul etmek istiyorum, hem dahi ekonomiye katkı hatırlamak ve istihdam icat etmek istiyorum.” dedi.

Sönmez, bu süreçte eşi ve çocuklarının üstelik kendisine daim destek olduklarını anlatarak, ürettiği çantaların insanlar yoluyla beğenilmesinin kendisine çokça büyük benzeri mutluluk verdiğini söyledi.

Çarkıt kıyafetleri et kafalı dönüşümle yeniden kullanıma kazandığını nâkil Sönmez, “Seçkin şeyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Evimizdeki tıpkı kağıt rulonun kartonunu üstelik atmadan evvel bunun hangi işe yarayabileceğini düşünmemiz gerekiyor. Çarkıt çantaların kulplarını aksesuarlarını topluyorum. Ne çöpe gitsin. Blucin pantolonları topluyorum, kullanılabilecek kadar yeniyse birine veriyorum, yoksa yıpranan yerlerini yırtıp, yıkayıp adamakıllı hijyenini sağlayıp ondan sonra çanta haline getiriyorum. Ev ekonomisine ulama sağlıyor, kişi ihtiyacımı birlikte görüyorum. Bu beni çokça bahtiyar ve haddinden fazla motive ediyor. Yaptığım herhangi bir yayın benim için çok nadir, çok kızıl, aşkla yapıyorum.” diyerek konuştu.

KAGİDEM Koordinatörü Nihal Sabak ise Sönmez’in çok hevesli ve çok ateşin olduğunu rapor ederek, KAGİDEM kendisine kendisine kat gösterici bire bir emare olduklarını ve girişimcilik eğitimleri verdiklerini kaydetti.

Share: