Tütüncüler köyünde tekrardan kötü ekimlerine başlandı

– Tütüncüler köyünde tekrardan yaman ekimlerine başlandı

Meşhur Veriş Purosunun tütünleri tekrardan ekiliyor

RİZE – vaktiyle eksiksiz Türkiye’bile meşhur olan Rize’nin Iş ilçesinde yetiştirilen Sigar tütünlerinin ekimlerine tekrardan başlandı.

Rize’nin Veriş ilçesine merbut Tütüncüler köyünde bir zamanlar kül Türkiye’üstelik meşhur olan Sigar tütünün ekimleri çayın başkentinde serencam ekicilerin üstelik gelir sağlayamadığından dolayı vazgeçmesi ile son buldu. Esbak yıllarda Dünya’nın çeşitli ülkelerine üstelik ihracatı yapılan Puroların tütünleri ekilmeyince günümüzde daha çok satımı da gerçekleştirilemiyor. Önceki yıllarda Tütüncüler köyünde üretimi sona eren Sigar Tütünü tekrardan ekilmeye başlandı. Pazar ilçesinde dikilen tütünler zarfında umum, Puro Tütününün coğrafi meni alması üzere kâm birlikte bulunuyor.

“Yalnız ilçemizde yetiştirilen ürünün coğrafi bel alması talebinde bulunduk”

Pro tütününün coğrafi işaret alması amacıyla kâm de bulunduklarını tamlayan karye sakinlerinden Nahit Ağırbaş, “Türkiye’bile sadece ilçemizde 20-25 köyünde yetiştirilen Münasebet Purosu tütünü 30 yıldır üretimi durdurulmuştu. Desteklemenin bir iki olduğundan yurttaş ekmedi. Çaya bundan sonra ağırlık verildi. Yaman tarımı tecezzi edilmişti. Biz bunu intizar etmek için tohumunu sakladık. Bu tütünün tohumunu çimlendirmek biraz tahakküm. Ego bunu çimlendirdim. Bu yılda fakülteye fide yerine verdim. Türkiye’da çabucak ilçemizde yetiştirilen ürünün coğrafi işaret alması talebinde bulunduk. Eğer köylünün bu tarımı yapması üzere akıllıca benzeri eşit verilirse üretime geçebilirler. Çıktı yaş ortalaması 70’in üzerinde olan üreticilerimiz tütünle ait bilgilerini kendileriyle beraber toprağa taşıyacaklar. Tüvana nesiller puro tütününü tanımıyor. Yetiştirilmesi üzerine bilgileri birlikte yok. Şayet bu tütünleri özel sektör veya büyüklük alım yapacaksa kurutma hangarları kurması gerekecek. Hem ilçemizin hem bile ülkemizin tütünden alacağı dirimlik yüksek peki” ifadelerini kullandı.

“Şayet ilçemizde bu tekrardan üretilebilirse insanımız gelir elde edebilir”

İlçede tekrardan üretimi yapılırsa vatandaşların dirimsel sağlayabileceğini belirten Ağırbaş, “Deneme amaçlı tütünü tekrardan diktik. Tecrübe amaçlı yaptığımız için yapma gübre yok. Tamamen katıksız yerine yetiştirdik. Tıpkı araştırı yapılırsa doğrusu bütün öğrenir. Puro tütünün piyasa değeri çokça erdemli. Bu tütünün gümüşle eşdeğer olduğunu söylediler. Gümüşün gramı hangi kadarsa Puronun üstelik fiyatı o büyüklüğünde edermiş. Sigar tütünü sigara kadar zararlı değil. Bu ürünün tüketicileri haddinden fazla. Şayet ilçemizde bu tekrardan üretilebilirse insanımız dirimsel elde edebilir. Bizim beğenmek istediğim elhak bu geni korumak. Bölgemizde Esrar yetiştirilirken Muamele Purosu etiketi altında bilcümle dünyaya ihraç edilirdi. İsim yapmış bilinen ayrımsız türdü” şeklinde konuştu.

“Yaprak Sigarası tütününden kanser ilacı yapıldığını duyduk”

Yaprak Sigarası tütünü kanser tedavisi üzere kullanılacak bire bir ilacın yapımında kullanılacağını tabir fail, Ağırbaş, “Bugün tıpkı arkadaşımız aradı. Puro tütününün kanserde deva olarak kullanılacağını söyledi. Bende şaşırdım. Dedim kim bende amansız hastalık hastasıyım. Böyle benzeri molekül varsa bende kullanayım dedim. O arkadaşa tütünlerden ayırdım. Gürcistan’dan alınan bilgilere binaen Sigar tütününden amansız hastalık ilacı yapıldığını duyduk” dedi.

Share: