Türkiye’deki kuraklığı genişlik iyi anlatan ışık! Bölgeye avlu veren göl bulunmayan oldu

Site merkezine 20 kilometre uzaklıkta Dam Dağı zirvesindeki Karagöl, görüntüsü ile dikkat çekiyordu. Serencam yıllarda çalışkan olan yağmur ve kar yağışları sonrası Karagöl’ün suyu serbest çevreyi kapladı fakat bu yıl kül tersi oldu. Yağışların azlığı zımnında göldeki su tamamen çekildi. Kuruyan Karagöl ve çevresi dron ile görüntülendi.

GÖLDE SULAR AĞIZ AĞIZA ÇEKİLDİ

Susuz göl ve çevresi adeta ıpıssız tıpkı bölgeyi andırdı. Özellikle yaz mevsiminde konargöçerlerin hayvanlarını otarmak amacıyla uğrak noktaları beyninde düzlük kayran Karagöl’ün yağışların etken olmasıyla gine bozuk günlerine kavuşması rüya ediliyor. Bölgede etkili Mustafa Uludağ, hem Karagöl’ün hem üstelik Küçükgöl’ün yaşanan yağışsızlık dolayısıyla suyunun ağız ağıza kuruduğunu ifade etti.

“BİTKİLER VE ORKİDİLER NESİLLERİNİ YİTİRMEK AMACIYLA”

Doğanın nakız edilmesi sonucu akarsu kaynaklarının azaldığına dikkat çeken Uludağ, “Bu nahiye 1500 ile 2500 metreye büyüklüğünde efdal bölgelerin bulunduğu meydan. en son bundan 10 sene ilk 5 metre kar yağdı ve ben rabıt evinden kapıdan çıkamadım. O günleri özlüyoruz ve bağımlı ki zararlarını çekiyoruz. Bitkiler ve orkideler nesillerini ütülmek üzere. Karagöl ve Küçükgöl bölgesinde her yıl Orak Ayı ayına büyüklüğünde akarsu dururdu. Maatteessüf demincek su namevcut. Biyolojik dirim bölgesi aynı zamanda. Karaca kurbağaların yatağı idi. Bunların bile artık nesilleri bu bölgede tükenecek. Çünkü kurbağa olduğunda yılan tamam, yılan olduğunda yabani hayvan tamam. Yani böyle benzeri angarya içindeydik ve iki gölde kup sıska” dedi.

İşte gölün kurumuş abur cubur;

Share: