Sivas haberi | Anadolu’nun kucak ihtiyacı Sivas’tan karşılanıyor

Küçük Asya’nun kucak ihtiyacı Sivas’tan karşılanıyor

SİVAS Sivas’ta mevcut Ulaş Ekincilik İşletmesi Müdürlüğünde 72 bin dekar alanda 18 bin Kangal Akkaraman ırkı koyun yetiştiriliyor, Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü devlet ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyor.

Sivas’ın Ulaş ilçesinde, Ekincilik İşletmeleri Umumi Müdürlüğüne tutkun Ulaş Ekincilik İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde bulundurduğu 18 bin Kangal Akkaraman koyunu ile ilgi çekiyor. Nazik özveriyle bakımı yapılan herhangi bir 100 koyundan 51’i ikiz doğuruyor. Değişik koyun ırklarından farklı kendisine iki eğe kemiği fazla olan Kangal Akkaraman koyunu bütün iklim şartlarına uyarlanmış olup, harmoni sağlayabiliyor. Toplamda 18 bin koyun yetiştirilen Ulaş Ekincilik İşletmesi Müdürlüğü, Sivas bölgesinin yüzde 30, İç Küçük Asya bölgesinin bile yüzde 10 kucak ihtiyacını karşılayabiliyor. 72 bin dekar arazide yaylımı yapılan koyunlar drone ile havanda birlikte görüntülendi.

“Sair koyunlara göre az buçuk daha bilgili”

Ulaş Ekincilik İşletmesi Müdürlüğü Hayvancılık Şefi ve Ekincilik Mühendisi olan Fatih Parıltı, Kangal Akkaraman koyunu karşı bilgiler verdi. Parıltı, “Halihazırda 9 bin koyun anamız var. Antrenör katımındayız. TİGEM’in yapı amacı maya yetiştiriciliği. Irkımız Kangal Akkaraman. Sakat Akkaraman lokal tipi olan bire bir ırktır. Sabık yıl itibariyle nezaret tarafından tamamen Kangal ırkı olarak geçiyor çıktı literatürde. Değişik koyunlara göre biraz daha bilgili. Aynı kaburganın aşkın olduğu söyleniyor. Bazılarında görülüyor bazılarında görülmüyor. Farklı koyunlara göre bu soy henüz efdal. Hareketli ağırlığı daha aşkın. İkizlik oranı normalde 18-20 iken bizde 35-40 arasıdır. Tığ biraz henüz dolgunca bakıyoruz. Bildirme iri özelliklerinden biri hep abuhava şartlarına adapte olup, neva sağlayabilir. Her yerde beslenmesi akıllıca olan tıpkısı soy. Abes el altında 9 bin kıta esas toplamda 18 bin kıta hayvanımız bulunan. Bu hayvanları biz yılda 3 bin 3 bin 500 çekici tohu dediğimiz, geçen seneki kuzularını İç Küçük Asya; Sivas ve bölgesine satmaktayız. Bin bin 500 tanede erkeği koç adına satıyoruz” dedi.

“Yüzdelik 51 oranında ikizlik elde ettik”

Balkır, yüzdelik 51 oranında ikizlik elde ettiklerini söyleyerek, ” Yüzde 51 oranında ikizlik elde ettik. 100 koyunun 51 tanesi ikiz doğuruyor. İyi benzeri hizmet ve ahretlik yapılması yerinde sunturlu tıpkı ikizlik elde ediyorsunuz. 300 başa tıpkı sürücü çalıştırıyoruz. 600-650 başlık sürülerimiz var. Damızlık birliği dediğimiz mevkilerimiz var. Herhangi Bir mevkide değişik ahılar olur. 9 bin baş efsanevi dediğimiz kâffesi ayrımsız arada değil. Farklı ayrımlı yerlerde 72 bin dekar olan arazide yayıyoruz. Sivas bölgesinin yüzde 30, İç Rum bölgesinin de yüzdelik 10 civarında bire bir karşıladığımız oluyor. Maya birliklerine efsanevi satıyoruz. Konya; Nevşehir, Sivas, Kırıkkale ve Kırşehir, yüzer saksı iki yüzer baş ihtiyaçlar doğrultusunda dağıtımını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Share: