“Mufassal süre oturanlar piriformis sendromuna yakalanabilir” uyarısı

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, mufassal süre oturanların piriformis sendromuna yakalanabileceğine ilgilendiren uyarıda bulundu.

Üsküdar Üniversitesi’nden yapılan açıklamada Özaras’ın piriformis sendromu hakkındaki değerlendirmelerine yer verildi.

Prof. Dr. Özaras, piriformis sendromunun belden çıkıp ayağa büyüklüğünde inen siyatik sinirin kalça bölgesinden geçerken pirifomis adı sunulan benzeri kasın altında basıya uğraması ile ortaya sâdır klinik resim olduğunu belirtti.

Uzun müddet oturanların riziko altında olduğunu kaydeden Özaras, “Piriformis kası ayakta durma, volta kabilinden aktivitelerde fariza düzlük tıpkısı kastır. Sporcularda olduğu kadar begayet istimal zımnında bu kasın kalınlaşması, çabukça altından sabık siyatik sinire tab yapmasına sebep mümkün. İş yahut değişik nedenlerle tafsilatlı süre oturanlarda üstelik siyatik sinir bu adale altında sıkışabilir. Kimi Zaman üstelik piriformis kasının strüktürel anomalileri siyatik siniri sıkıştırabilir.” ifadelerini kullandı.

“Kalça ve bacakta ağrı ile kendini gösteriyor”

Nihal Özaras, kural ve bacakta ağrının piriformis sendromunda ana şikayetler olduğuna dikkati çekerek, “Dert oturmakla artar. Kimi Vakit bacağa de yayılan karıncalanma ve antant kabilinden yakınmalar görülür. Bu sendromun tanısını kullanmak amacıyla hususi bire bir zaman testi veya görüntüleme yöntemi bulunmuyor. Şikayetlerin başlangıcı, seyri, tetikleyen faktörler gibi bilgileri içeren tıbbi hikâye ve etüt ile tanı konulabiliyor. Arada Sırada ayrıksı hastalıkları aşağılamak için MR kabil gâh tetkiklere gerekseme duyulabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

-“Akla Yatkın egzersizlerle yarar sağlanabilir”

Prof. Dr. Özaras, öncelikle siyatik siniri sıkıştıran hareketlerden kaçınmak gerektiğine aksan yaparak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Veca kesiciler, adale gevşeticiler sinir üzerindeki basıyı azaltmada ve şikayetleri gidermede müfit olabilir. Hikmet otama yöntemleri ve akilane egzersizler ile balaban oranda otama sağlanabilir. Bu tedavilere rağmen kâr görmeyen hastalara cerrahi etap gerekebilir.”

Share: