Depremzedeler Aksaray’da başladıkları hareket hayatıyla güçlü günlerden uzaklaşmaya çalışıyor

ZEKERİYA KARADAVUT/AĞIT ERDİ ULUKAYA – 6 Şubat’taki depremlerin ardından Aksaray’a mevrut depremzedeler, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Aksaray İl Müdürlüğü vasıtasıyla başladıkları hisse senedi yerlerinde yaralarını sarıyor.

Depremlerde evi yıkılan evet dahi ciddi hasarlı olan 17 bin 500 gönül, kentteki yurtlarda, gurbetçi ailelerin evlerinde, misafirhanelerde veya kiralık evlerde mihman ediliyor.

İŞKUR Aksaray İl Müdürlüğünce, 102 depremzede işe yerleştirildi.

Malatya’daki evleri tehlikeli hasar gören ve yapı atölyesinde işe başlayan 47 yaşındaki Fadime Tekin, AA muhabirine, depremle hayatlarındaki temas şeyin değiştiğini anlattı.

Akşam aldıkları şeyleri sabahleyin yiyemediklerini, içemediklerini, giyemediklerini anlatan Tekin, “Bu durumu yaşamayanlar bilemez, kelimelerle anlatılamaz. Depremle savrulduk, Aksaray’a geldik. Evimiz 8. kattaydı, aşağıya alaz kadem koşarak indik. Çokça soğuk aynı gündü, üzerimize kar yağdı. İki evimizden biri yıkıldı. Bizim oturduğumuz eş ise iri hasar gördü. Binada yaşlılarımız vardı, lacerem çıktılar bibi gözümün önünden gitmiyor. Düşündükçe kaldıramıyorum.” diyerek konuştu.

Depremin etkisini aksiyon hayatıyla atlatmaya çalışıyor

Tekin, depremde eşinin aksiyon yerinin üstelik yıkıldığını, kendilerine vakit kaybetmeden üzerlerindeki mont ve ellerindeki battaniyenin kaldığını dile getirdi.

Tıpkı hafta Malatya’de kalmayı denediklerini ancak başaramadıklarını vurgulayan Tekin, “Yapamadık. Evvel Kayseri’ye peşi sıra Aksaray’a geldik. Demincek yoz bir eş kiraladık. Hayatımıza devam ediyoruz. İşe başlayalı 3 gün oldu. Hayatımda on paralık çalışmadım. Bu depremi üzerimden kaldırabilmek üzere işe başladım. Yorulduğumdan mı yoksa ayrımsız işle meşgul olduğumdan mı bilmiyorum amma bugünlerde rahat uyuyabiliyorum.” ifadelerini kullandı.

“yavaş yavaş baştan aynı avlu kurmaya başladık”

Hatay’da depremi ateş parçası ve ayrımsız otelde işe başlayan Mustafa Temizkan ise lüp sallanmaya başlamasıyla, 4 çocuğu ve eşiyle hariç çıkmaya çalıştıklarını söyledi.

Binanın savrulduğunu hissettiğini belirten Temizkan, şunları kaydetti:

“Ayrımsız soy çıkamadık dışarıya. Fayanslar patladı, biri kafama çarptı. Yer Sarsıntısı hafifleyince kendimizi hariç attık. Yıkılan binaları gördük. Bağrışmaları, feryatları duyduk. Güya afet gibiydi. Bibi o şoku üzerimizden atmış değiliz. Bir hafta oldu Aksaray’a geleli. Geldiğimizden bu yana bize haddinden fazla nazik yardımlar yapılıyor. Cenabıhak hepsinden razı olsun. Ancak hizmet etmek istedim ve İŞKUR’a başvuruda bulundum. Onlar üstelik bana salim olsun burayı buldular. İşverenimizden birlikte Cenabıhak razı olsun, bizlere kapısını açtı. Çocuklarımın rızkını kazanacağım inşallah. adım adım burada yeniden ayrımsız avlu kurmaya başladık.”

Malatya’üstelik depremi dallı güllü ve bire bir fabrikada işe başlayan İbrahim Ciğerci da evlerinin yerden sökülürcesine sallandığını, geldiği Aksaray’bile bir lahzada çalışmaya başladığını vurguladı.

Aksaray Tevhit Uran Bölgesi’ndeki tıpkısı tekstil fabrikasının sahibi Hezel Mücevher de ülkenin yaşadığı yer sarsıntısı felaketi zımnında çok ümitsiz olduklarını bildirdi.

Elmas, “Şirketimiz yerine üzerimize düşeni yapıyoruz. Gerek maddesel ister manevi bütün desteklerimizi yaptık. Olayın peşi sıra üretilen ilk kabanları alelacele bölgeye gönderdik. Bize iş başvurusunda kâin arkadaşlarımıza da yardımcı oluyoruz. Devletimiz esen olsun herhangi bir cins imkanı seferber etti. Biz işverenler elimizi taşın altına koyuyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Share: