Coğrafi bel düz Bingöl balı, ihracat yolunda

Coğrafi meni alan Bingöl balı, dış satım yolunda

BİNGÖL – Mail zamanda zer madalya ve coğrafi işaret kayran Bingöl balında hem istihsal arttı hem da sıkı dışına ihraç edilmesi üzere görüşmelerde sona aşamaya gelindi.

Geçtiğimiz aylarda İngiltere’da yapılan arsıulusal bal yarışmasında zer madalya kazanan Bingöl’ün katkısız balı, yaklaşık 2 kamer ilk de Türk Nişancı ve Işaret Kurumu vasıtasıyla onaylanarak coğrafi işaret aldı. Yaşanan gelişmelerin ardından Bingöl balına temenni artarken, üretim de geçtiğimiz yıllarda göre 2 katlık bire bir artış gösterdi. Bingöl balının kalitesini yükseltmek amacıyla geçtiğimiz sene kırsal kalkınmadan alınan destekle Organize Endüstri Bölgesinde kurulan hususi yapılış, balı sınırlı dışına ihraç emretmek amacıyla kolları sıvadı. 7 Avrupa ülkesiyle çeşitli görüşmeler fail bal tesisi, balın ihraç edilmesi için akıbet aşamaya geldiklerini belirtti.

Tesisin ortaklarından olan Fikri Üzer, geçtiğimiz yıl 100 ton olan saf balda üretimi 2 tekmil arttırdıklarını söyledi. 7 ülkeden Bingöl balına irade olduğunun altını çizen Üzer, “Tesisimizi sabık yıl kırsal kalkınmadan aldığımız destekle 2 bin 350 metrekare tıpkısı alanın konusunda kurduk. Tesisimizi kurduktan bilahare kendi balımıza güveniyorduk, Bingöl balına güveniyorduk. Geçtiğimiz aylarda İngiltere’da tıpkı uluslararası bir yarışma düzenlendi. Gönderdiğimiz bal, kızıl madalya aldı. ve 2 ay geçmiş da bizim Bingöl balı Coğrafi belen almasıyla ikinci tıpkı sevinci yaşadık. Biz Bingöl balına uluslararası ödülden sonradan güç tıpkı istek almaya başladık. Ancak ortamında doğrusu talepler vardı zaten karşılıyorduk. Antrparantez yetersiz dışından 7 ülkeden talepler geldi, konuşma halindeyiz. Akıbet aşamaya geldiğimiz yerler var. Gücük zamanda ihracatlarımız gerçekleştireceğiz. Esasen aldığımız ödülden bilahare üretimimizde artı. Saf bal amacıyla söylüyorum, geçen sene 100 üretiyorken, bu sene üretimimizi 200 tona yaklaştırdık. Bire Bir zamanda burada istihdam üstelik sağladık. Şuan birlikte burada 20’ye mail çalışanımız var. Bu bizim açımızdan, ilimiz ve ülkemiz açısından müjdeli ayrımsız kapsam. İnşallah elan dahi arttıracağız” dedi.

Ballar toplandıktan sonraları birçok aşamadan geçiyor

Tesis adına hem Arıcılar Birliği hem da üniversite ile koordineli adına çalıştıklarını kaydeden şirketin müdürü Sedanur Özbolat, balların tesise gelmeden evvel iki farklı aşamadan geçtiğini söyledi. Yapılan analizlerin ardından balların tüketiciye ulaştığını nâkil Özbolat, şu açıklamalara yer verdi:

“Bingöl balı haddinden fazla kıymetli ve doğal benzeri bal. Ülkemizde bal çok bulunmaz amma Bingöl balının değeri daha çok bu konuda. Bununla ait üniversite ve arıcı yetiştiricileri birliğiyle beraber koordineli tıpkı çalışmamız var. Cümle ballarımız arıcılar birliği tarafından arıcılardan toplandıktan sonradan tesisimize gelmeden 2 aşamalı analizlere bittabi tutuluyor üniversitedeki uzmanlarca. Ardından bu analizler karekoda yükleniyor, karekod sistemini tüketicilerimiz okuttuğu antlaşma balın içeriğindeki umum değerleri görebiliyor. Bire Bir zamanda üniversitenin hologram etiket izleme sistemiyle birlikte bunu güvence altına almış oluyoruz. Bu neden ülkemizde tıpkı farkındalık oluşturduğumuza inanıyoruz. Bingöl balının doğruluk ettiği değeri henüz aşkın sergilediğimize inanıyorum. Doğrusu bu yapmış olduğumuz çalışmalar hem evvel niteliği taşımakla gelişigüzel hem da İngiltere’bile almış olduğumuz ödülle bu arada balın rağbetini arttırmış oldu.”

Share: