Aksaray Barosu: Melike Arıbaş’ın Kamuya Açık Bir Yerde Katledilmesi, Karı Cinayetlerinin Ne Kadar Abat İşlenir Arkaç Geldiğini Göstermesi Açısından…

EKSIKSIZLIK SAYGINLIK ATALAY

Aksaray Barosu, Melike Arıbaş cinayetine aksülamel gösterdi. Aksaray Barosu Kadın ve Yavru Hakları Komisyonu Başkanı Aslıhan Dilli, “Melike’nin kamuya yıldızlı bir yerde, kolluk kuvvetlerine mümasil bir bölgede bulunmasına rağmen eski nişanlısı olduğu kanıt edilen zat marifetiyle silahla katledilmesi, ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve karı cinayetlerinin hangi büyüklüğünde şen işlenir arkaç geldiğini göstermesi açısından yılgı vericidir” dedi.

Aksaray’da dinamik 15 yaşındaki Melike Arıbaş, eski nişanlısı olduğu öne sürülen Muhammet Kılıç (23) marifetiyle 3 Meyan’ta silahla vurularak öldürülmüştü. Aksaray Barosu, Melike Arıbaş cinayetine bugün yaptığı matbuat açıklamasıyla tepki gösterdi. Aksaray Barosu Eş ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Aslıhan Cerbezeli, şunları söyledi:

“BU CİNAYETTE OLDUKÇA BİR KIZ ÇOCUĞUNDAN BEHSEDİYORUZ”

“Ayrımsız eş cinayeti amma bu vakıada basit tıpkısı kız çocuğundan bahsediyoruz. 3 Ara 2022 haset saat 14: 00 sularında, çıkmaz ortasında, henüz 15 yaşında olan Melike Arıbaş’ın çarkıt nişanlısı olduğu iddia edilen Muhammet Kılıç aracılığıyla silahla vurularak öldürüldüğü bilgisi basına yansımıştır. Haricen araştırmamız neticesinde Melike’nin 14 yaşında nişanlandırıldığı, dört ay sonrasında nişanı sonlandırdığı, o günden katledildiği güne kadar yol mağduru olarak çeşitli zamanlarda manşet kuvvetlerine faili şikayet ettiği, zılgıt ve şantaj suçu kapsamında Muhammet Tığ’ın yargılamasının bitmeme ettiği öğrenilmiştir. Melike’nin kamuya boş benzeri yerde, manşet kuvvetlerine yakın tıpkı bölgede bulunmasına karşın bozuk nişanlısı olduğu argüman edilen nefer tarafından silahla katledilmesi, ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ne kadar şen işlenir hale geldiğini göstermesi açısından yılgı vericidir.”

“YAVRU GELİNLER, TOPLUMUN BENIZ KARASI BİR GERÇEĞİDİR”

Kadınların sayıdan, yağız-beyaz zehir birer fotoğraftan, öldürüldükçe ismi ruzname olan hashtaglerden ibaret olmadığını kaydeden Aslıhan Girgin, kadın cinayetlerinin önlenmesi amacıyla yasaların birlik uygulanmasını, toplumsal cinslik eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların bire bir zaman evvel hayata geçirilmesini rica ettiklerini vurguladı. İktidarın avrat cinayetleriyle etkili savaşım adına kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı çektiğini bıraktığını söyleyen Cerbezeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bala gelinler, toplumumuzun dokunaklı ve yüz kiri benzeri gerçeğidir. Bunun bire bir hamur kendisine karşımıza çıkması yüreğimizi sızlatmaktadır. Ayrımsız bala hakları ihlali olan 18 yaş altında çocuk evlilikleri, Türkiye’de yer şanlı sorunlardan biridir. Er yaşta evlendirmeler, özellikle kız çocuklarını mağdur etmektedir. Bala yaşta evlenen kız çocukları, esenlik ve eğitim bilimi özellikle kalkışmak amacıyla anne âdem haklarından yoksun kalmaktadır. Bugün hala kadına karşı şiddeti, bala eş sorununu konuşuyorsak canlı önlemlerin alınmamasındandır. Yargıya fehim fail kadına müteveccih hız, kıya, taciz ve eşeysel saldırı dosyalarında hareketli soruşturmalar yürütülemediğindendir. Çokça sayıda dosyanın hâkimiyet aracılığıyla sürüncemede bırakılmasından, sanıkların aklanmaya çalışılmasındandır. Halen haksız kımıldatma, ferah nakız indirimleri failleri cesaretlendirici şekilde uygulandığındandır.”

“KANUNI SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Aslıhan Girgin, İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kaldırıldığı üzere 6284 sınırlanmış Kanun’un etken şekilde uygulanamadığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kadının adam hakları için mücadele eden tığ avukatlar, tıpkısı sefer elan kadınların beraberinde mücadelemizi sürdüreceğimizi vurguluyoruz. Melike Arıbaş’ın katledilmesinin derin üzüntüsünü yaşarken katleden zanlının bildirme kısık cezayı alması için kanuni sürecin takipçisi olacağımız kamuoyuyla paylaşıyoruz. Melike Arıbaş’a Allahtan rahmet ve yekpare kadınlara başsağlığı diliyoruz. Aynı öğün elan, ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyoruz.”

Share: