Yetişek-İş Malatya Idarehane Başkanı Kara’dan ‘Kariyer Basamakları Sınavı’ Eleştirisi: “Milli Terbiye Bakanlığı Tarihe Karaca Bir Uğursuz Adına Geçecek Sınav…

Eğitim Bilimi-İş Malatya Idarehane Başkanı Hüseyin Karaca, Milli Yetişek Bakanlığı’nın zaman yaptığı Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’nı “tarihe karaca bir leke namına geçecek imtihan” adına nitelendirerek “Öğretmenler odasında doğrusu yeterince hoca çeşitliliği var. Amelî, ehlivukuf, ücretli, sözleşmeli ve başmuallim var, bu çalışma barışını bozacak benzeri format” dedi. Esmer, Milli Yetişek Bakanlığı’nın Temel Mahkemesi’nin kararını beklemeden sınavı yapmasını birlikte eleştirdi.

Yetişek-İş Malatya Bölüm Başkanı Hüseyin Esmer, zaman yapılan Muallimlik Kariyer Basamakları Sınavı ve Öğretmenlik Iz Kanunu’yla ilişik izah yaptı. “Bakanlık tarihe esmer aynı iftira namına geçecek tıpkı sınav yaptı” diyen Kara, “Sendika yerine esasen bu yana kariyer planlamasının sınava dair kendisine yapılmasına karşıyız. Öğretmenler odasında zaten yeterince hoca çeşitliliği var. Eylemli, bilirkişi, ücretli, kontratlı ve başmuallim var, bu iş barışını bozacak aynı uzanım” dedi.

“ÖĞRETMENLER RENCİDE OLDULAR”

Hep öğretmenlerin eylemli kendisine fariza yapmasını istediklerini dile getiren Kara şunları söyledi:

“Öğretmenler tıpkısı işi yapıyorlar. ‘Eşit işe bedel ücret’ ilkesi gereği bunun bu şekilde olması gerektiğini söyledik. Sendika namına esasen beri de mücadelemizi verdik amma değme ne hikmetse nezaret ısrarından geri kadem atmadı ve neticede 600 binin üzerinde öğretmen bu sınava girdi. Bakanın söylediği gibi yüzde 95’inin bu sınava girmesi katiyen öğretmenlerin omuzluk peşinde koşmaları, bilirkişi ya da başmuallim olmaları için değil, hemen çekicilik gücünün yerlerde süründüğü şu ortamda maaşlarında bir kol artışı olacağı için, bunu hakeza görmek lazım. Aslında bakanlık, sınavda ısrar namına öğretmenlerimizin hesaplı durumlarını insani yaşanabilir bir seviyeye çıkarmış olsa öğretmenlerimiz doğrusu bu sınava girmeyecekler. Öğretmenler sınava üzülerek girdiler, rencide oldular. Maaş artışının ayrımsız sınava ilişkin yerine gerçekleşmesi onlar üzere sıkıntı donör ama maalesef bakanlık bu sınavı yaptı. Arkadaşlarımızdan aldığımız hoşgörüsüz dönüşlere göre da sınav çokça basitmiş. Mademki hakeza kıytırık ayrımsız imtihan yapacaktınız, hastalık yaptınız? Maaşlardaki iyileştirmeyi doğrudan yapsanız, kıdeme kapalı namına maaş artışları sağlasanız bu mevki ve öğretmenler için çokça elan müfit ayrımsız iş olurdu.”

“ANAYASA MAHKEMESİ SÜRECİ UZATARAK YANLIŞ BİR ADIM ATTI”

Kara, Kanunuesasi Mahkemesi’nin Muallimlik Patika Kanunu’nun (ÖMK) gâh hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüşmesiyle ait ise şunları söyledi:

“Temel Mahkemesi süreci uzun uzadiya falsolu ayrımsız hamle attı. Milli Yetişek Bakanlığı’nın, Temel Mahkemesi’nin vereceği kararı beklemeden bu sınavı yapması de ayrı ayrımsız falsolu. Temel Mahkemesi’nin uzaklık kararına bakıldığında vekillik ve örgen sayısı en fazla olan üç sendikayı dinleme yönünde tıpkısı değişmeyen aldı. Bizce bütün sendikaları dinlemeli. Yetişek emekçilerini desise eden, organ sayısı birçok olursa olsun hep sendikalar dinlenilmeli ve bu sendikaların Öğretmenlik Patika Kanunu ile ilişkin düşüncelerinden istifade yazar, ona bakarak bir karar verilmelidir. ‘Bu sınavı çıkışlı sendika istedi’ diyorlar. Sınavı isteyenlerden benzeri şeyler uymak, verecekleri kararı çok çok değiştirmeyecektir. Esas Mahkemesi ilerleyici günlerde kararını verecek. Ayrımsız mağdurluk yaşanıyor.”

“BİZİM 60 YILLIK HAYALİMİZ BU DEĞİLDİ”

Öğretmenlik Çığır Kanunu’nu de eleştiren Kara, “Kanun demeye bin tanık lüzumlu. 12 maddelik bodur tıpkı takatli. Özge mesleklerin kanunları 200-300 sayfalık tıpkı metinle karşılaşırken, Muallimlik Meslek Kanunu 12 sayfalık güdük tıpkı metinden oluşuyor. Bir 3600 eklenmiş belirti var, 2023 yılı ev ayında öğretmenlere verileceği söylenen bire bir da sınava dair kariyer basamakları bulunuyor. Öyle ayrımsız patika yasası değil. Sayın Vekil, ‘Bire Bir iz yasamız var, 60 almanak manzara gerçekleşti’ diyor. Hakeza aynı şeyde bulunmayan, bizim 60 yıllık hayalimiz bu değildi. Gelmek ki bakanın hayali bu 2 koca maddesi olan bu 12 maddelik Muallimlik Patika Kanunu’ymuş” dedi.

“OKULLARDAKİ ÇALIŞMA BARIŞI BOZULACAK”

“Temel Mahkemesi’nin kararı olumluda olsa inatçı birlikte olsa Eş 2023’ten itibaren okullardaki himmet barışı bozulacak” diyen Yağız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğretmenler odasına girdiğinizde şapadanak fazla sarıklı çeşitliliği ile alın karşıyasınız. Ücretli sarıklı 5 bin 250 civarında, başmuallim ise 15 bin liralık civarında aynı ücret algı. Bir işi özne öğretmenler arasındaki ücret farkı 10 bin liraya dayanacak. Bu katiyen akseptans edilebilir tıpkı şey değil, okullardaki emek barışı bozulacak. Okulun iklimi bozulacak, öğretmen arkadaşlarımızın birbirlerine bakışı farklılaşacak. Neresinden baksanız boğuk tıpkısı süreci yaşayacağız.”

“MESLEĞİMİZİ YAPIP, DOĞRULUK ETTİĞİMİZ ÜCRETİ AHZETMEK İSTİYORUZ”

Öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü de kutlayan Kişmiri, “Öğretmenlerimiz seçkin 24 Kasım’de lazım siyasiler gerekse de bakanlık yetkilileri tarafından övgülerle anılıyorlar. Öğretmenlerimizden övgülerle bahsediliyor amma tığ ayrımsız günce övgüleri istemiyoruz. Elan elhak biz lüzumlu siyasiler gerekse bile vekillik yetkililerin övgülerini istemiyoruz. 365 devir insancasına, çalımlı ayrımsız şekilde mesleğimizi yapıp, bunun karşılığında bile hak ettiğimiz ücreti arzu ediyoruz” diyerek konuştu.

Share: