TESPİH FUARINI 24 SAATTE 35 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

ADANA’de geri açılan Tespih ve Natürel Taşlar Fuarı’nı 24 saatte mahdut içinden ve dar dışından 35 bin güç ülfet etti.

Türkiye’bile ilk defa Adana’üstelik düzenlenen Tespih ve Tabii Taşlar Fuarı, mazi törenle açıldı. Güçlükle içinden 71 iklim, yetersiz dışından ise 30 farklı ülkeden üreticiler, kurdukları 250 stantta ürünlerini sergilemeye başladı. 25 Mesafe tarihine büyüklüğünde tespih meraklılarını bekleyecek fuarı, yerli ve ecnebi 35 bin birey ülfet etti. Fuarda yapılan çıplak artırmalar, ateşli anlara fon oldu.

Niğde’den gelerek fuarda stant açan müstahsil Musa Herif, ağır istekle karşılaştıklarını söyledi. Her ayın 15’inde kentte planlı mezatlara katıldığını dile getiren Eş, fuarın ülke genelinde yaygınlaşmasını istedi. Adam, ‘Son yıllarda tespihe dünya genelinde bandaj artıyor. Fuarda canlı namına örtüsüz artırmalar da yapıyoruz ve haddinden fazla ateşin geçiyor. Şu an dünyanın 40-50 ülkesine im gönderiyoruz’ dedi.

KATAR’DAN FUARA GELDİ

Katarlı hisse senedi insanı Yusuf Elbagı ise yabansı tespihlere deste duyduğu için fuara geldiğini kaydetti. Elbagı, ‘Fuarı çok beğendim ve organizasyona şaşırdım. Böyle ayrımsız özdek beklemiyordum. Sunturlu insanlarla tanışıp, haddinden fazla fena hâlde ürünleri tetkik fırsatı buldum’ diye konuştu.

SAHTE ÜRÜNLERE DİKKAT

Üretici Itibar Çalak ise koleksiyonerlerin sunu haddinden fazla kehribar ve Osmanlı dönemine ilişik gayritabii bakalit tespihlere sargı gösterdiğini dile getirdi. Çoğu sektörde olduğu kabilinden tespihçilikte bile sahte ürünlerle karşılaşılabildiğine ilgi çeken Çevik, gerçeğinden fark etmenin çok baskı olmaması sebebiyle devlette kaydı kâin esnaflardan alışveriş yapılması gerektiğini anlattı. Tuhaf tespihler için bilgelik veren Çevik, ‘Bakalit malzemeden yapılan ibret mahsulat sarılıktan vişne rengine, kırmızıya doğru bedii. Hayat Dolu renklerdir. Fiyatları 200 bin dolara kadar çıkıyor. Antikada karşılık sınırı yoktur zira sayıları çokça azdır. Osmanlı döneminde Zenci ülkelerinde de üretilen mahsulat var fakat birinci sınıf ürünler İstanbul’birlikte üretilenlerdir. Üretecek malzemenin da devamı çokça kısıtlanmış. Kültürümüzde çok eke yeri var. Padişahların hepsi birer koleksiyonerdi. Hem dini ayin yerine hem stres atma ara bulucu adına hem da cevahir adına kullanılmıştır’ dedi.

150 BİN DOLARLIK TESPİH

Itibar Atik, fuarın sunu çok rabıt gören tespihin, Horozun Salih Usta’nın ürettiği 100 almanak ibret olduğunu söyledi. Çalak, 99 almanak tespihin 150 bin dolara alıcısını beklediğini kaydetti.

Share: