Tarih, rüzgar ve jeotermal enerjiden faydalanarak binalarda enerji tasarrufu nail olmak olanaklı

Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta, ruz, jeotermal ve rüzgar enerjisinden faydalanıp binaların “enerji deli dolu” şekilde düzenlenerek balaban miktarda erke tasarrufu sağlanmasının olabilir olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özbalta, Trakya Üniversitesince (TÜ) düzenlenen benzeri çalıştaya karışmak amacıyla geldiği Edirne’de, AA muhabirine, Türkiye’deki hep enerjinin yüzde 40’ından fazlasının binalarda kullanıldığını tabir etti.

Binalarda makbul enerjinin büyük kısmının müstehase yakıtlardan elde edildiğini anımsatan Özbalta, bu durumun iklim krizini ve kasaba sorunlarını yanı sıra getirdiğini dile getirdi.

Çevreyi arkalamak ve erke tasarrufu seçmek üzere “erke etken” binaların yaygınlaşması gerektiğine dikkati çekici Özbalta, “Hep acun ülkelerinde bu şuur gelişmekte. Rate enerjili çevre dostu binalar, fosil yakıtlar hesabına enerjinin büyük kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eder. Enerjisini rüzgar, devir ve jeotermal enerjiden karşılayarak daha az şekilde atmosferi kirletir.” diyerek konuştu.

Prof. Dr. Özbalta, yıpranmamış tasarlanan binalarda enerji etkinliğinin ayn uğrunda tutulduğunu, kâin binalarda da yapılacak düzenlemelerle erke tasarrufu sağlanabileceğini vurguladı.

Binalarda ilk alınacak önlemin elektrik olduğunu anlatan Özbalta, şunları kaydetti:

“Bununla beraber sıra enerjisinden faydalanma olanakları değerlendirilmeli. Ülkemizde Ege ve güney bölgelerde gün kolektörleri kullanılmak ve hamam su elde edilebilmektedir. Gene çalımlı kolektörlerle ısınmaya yardım sağlanabilir. Zaman enerjisinden hareketlilik enerjisi elde edilen fotovoltaik paneller vardır, onların çatıya ya bile cepheye konmasıyla erke üretimi yapılabilir.

Biz genellikle endüstri makule rüzgar güllerini biliyoruz amma çatıda veya bahçede kullanabileceğimiz ev tipi adını verdiğimiz rüzgar gülleriyle dahi saf enerjiden idrak etmek mümkündür. Bulunduğunuz bölgeye göre jeotermal enerjinin kullanılması birlikte kabil oluyor. Sıra, rüzgar ve jeotermal enerji ülkemiz açısından güvenilmez benzeri potansiyel barındırmakta. Bunları mimariyle binalara entegre ederek temiz enerjili binalar düşünmek gibi. 1 kilovat gücünde kestirmece 4 fotovoltaik panel ile 3 yabanlık tıpkı ailenin hayatiyet enerjisi karşılanabiliyor. Tabiatıyla ki bu ülkelerin bulunduğu konuma ve güneş ışınım şiddetine bakarak değişiyor. 2 metrekarelik devir kolektörüyle yunak akarsu elde edilebiliyor.”

Özbalta, Türkiye’nin bulunduğu enlemler itibarıyla devir enerjisinden ikinci derecede yararlanabilen bire bir konumda olduğunu sözlerine ekledi.

Share: