Süper gribin ince sürmesinin sebebi, pandemide bağışıklığın azalması

Süper gribin ince sürmesinin sebebi, pandemide bağışıklığın azalması

Prof. Dr. Hür Enginyurt: “Süper grip diye adlandırdığımız çor, önceden bildiğimiz dumağı”

“Kovid-19 pandemisinde bağışıklık azaldığı amacıyla canip etkisini görüyoruz”

KALABALIK – Kargaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Eş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mutlak Enginyurt, normalin aksine uzun süren solunum yolu hastalıklarının benzeri hastalık değil, anide haddinden fazla hastalığa yakalanma sonucu oluşabildiğini, Kovid-19 pandemisinin bunda şişman etkisi olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde son günlerde ivedili servis ve polikliniklerde teneffüs yolu hastalıklarına tutkun şikayetler az çok arttı. Vatandaşlar otama ve tanı alabilmek üzere hastanelere giderken, kâh vatandaşlar ise Kovid-19 pandemisi sonrası tedirgin oluyor. Uzmanlar, süper enflüanza olarak adlandırılan ve nezle türü olan bu hastalığın etraflı sürmesindeki bildirme şişman etkinin, Kovid-19 pandemisinde bağışıklığın zayıflamasından kaynaklandığını belirtiyor.

“Bu çor önceden bildiğimiz dumağı”

Civil Civil Üniversitesi Tababet Fakültesi Familya Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bağımsız Milletvekili Enginyurt, halen peş solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğü mevsimin içerisinde olunduğunu aktardı. Enginyurt, “Bu yıl ‘süper enflüanza’ adı sunulan amma haddizatında grip virüsü sıfır, influenza virüsünün deli dolu olmadığı aynı ayrımlı hastalık ile karşılaşmış gibiyiz amma bu bizim önceden bildiğimiz dumağı. Bunun etkeni Respiratuar Sinsityal Virus adını verdiğimiz virüstür. Önceden ‘dumağı’ deyip geçerdik ve hekimler da vatandaşlarımız dahi gösterişsiz geçeceğini bilirdi” dedi.

“Kovid-19 pandemisinin yan etkisini görmüş olduk”

“Ancak bu sene nezle RSV çokça alçak, gripten birlikte ciddi seyrediyor. Bunun nedeni tığ 2 buçuk sene süresince maskeler ile toplumdan ve birbirimizden izole tıpkı şekilde yaşadık, muafiyet sistemimiz zayıfladı” diyen Prof. Dr. Enginyurt, “Bu izolasyona mecburduk ama amma velakin ayrımsız birlikte taraf etkisini görmüş olduk. Bu zayıflama sonrasında nezle kadar hafif dediğimiz virüsler da âdem vücudunda haddinden fazla tehlikeli hastalıklara hastalık olmaya başladı. Ayrımsız ay süren vakalar ile karşılaşıyoruz. Hastalar koku alma organı akıntısı ve zehir ile değil, koskocaman adale ağrıları ve halsizlik ile bu arada polikliniklere başvuruyor” şeklinde konuştu.

“3 virüsü aynı anda gördüğümüz hastalarımız var”

Kovid-19 virüsüne kapalı hastalığın halen bitmeme ettiğini, enflüanza, dumağı ve Kovid-19’un tıpkısı anda hastalarda görülebildiğini anlatım eden Enginyurt, “Serencam zamanlarda karşılaştığımız kırıcı vakalarda, nezle virüsünü, influenzanın bozukluk olduğu gribi ve Kovid-19’un bozukluk olduğu hastalığı, 3’ünün tıpkı arada gördüğümüz hastalar da olmakta. Bunun birlikte nedeni bizim gene muafiyet sistemimizin zayıflamış olması. Bu eğreti durumdur, muafiyet sistemimiz baştan harekete geçecek, düzenek alışılagelen bir şekilde çalışacak ve önümüzdeki yıllarda bu şekilde pahal vakalar ile karşılaşmayacağız” ifadelerine yer verdi.

“Ölümcül hınç görülmemekte”

Etraflı süreli olarak devam eden bu hastalığın Kovid-19 kadar ahiret yolculuğu riskinin olmadığını tabir deden Enginyurt, “Temas tip virüsün güç hastalarda ölümsek tehlikesi tür. Ancak alışılagelen durumlarda dosdoğru tıpkı insanda ölümsek felaket görülmemekte” diye konuştu.

Enginyurt ayrıca, şişko yerlere girerken hele yaşlıların ve süreğen hastalığı olanların gerçeklenmiş maske takmaları gerektiğini belirterek, okullarda hoca ve öğrencilerin hastalanma yerinde salgının yayılabileceğini, mebzul tagaddi ve bereketli hazır para tüketmenin bağışıklığı güçlendireceğini söyledi.

Share: