Sinop’ta keten kültürü müzeye dönüşüyor

Sinop’ta keten kültürü müzeye dönüşüyor

SİNOP – Sinop’ta tarihi kale surları kalıntılarının arasına 19. yüzyılda düz yazı edilen Kuşüzümü Konağı, geçmişindeki yöresel keten kültürünü canlandırmak namına restore edilerek Keten Müzesi’ne dönüştürülüyor.

Yapımı 19. yüzyılın başlarına dayandığı hesap pusulası edilen Tuzcular Caddesi üzerinde kâin tarihi Kuşüzümü Konağı, Yıldız Rum Kalkınma Ajansı’nın desteği ve İl Hususi İdaresi eş çalışmasıyla turizme kazandırılmak yerine restore ediliyor. Kestirmece 1 almanak restore çalışmaları tamamlandığında Sinop’un geçmişindeki keten kültürünü yeniden yansıtacak ve turizme ‘Keten Müzesi’ olarak hizmet verecek.

Mayıs ayında ihalesinin tamamlandığını duyuran Sinop İl Genel Divan Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, proje ile ait başlayan icraat için İhlas Veri Ajansı’na konuştu. Kısaca 10 milyon TL’lik bedele topluluk olan restorasyonun kentin turizmine balaban ulama sağlayacağını vurgulayan Üçüncüoğlu, “Kuşüzümü Konağı, Hususi İdare marifetiyle maliklerinden satın alınmış, KUZKA ile Özel İdare hareket birliğiyle yüzde 75’i KUZKA yüzdelik 25’i Özel İdare yerine projesini onaylattık. Keten Müzesi olarak halkımızın hizmetine açacağız. Bu bölgede yetişen keten ürünleriyle münasebetli namına projesini bakanlıktan onaylattık, ihalesi yapıldı ve müteahhit firma çalışmalarına çabuk ayrımsız şekilde başladı” diye konuştu.

Açılışını Icra Vekili Mustafa Varank yapacak

Restorasyon süresinin ayrımsız buçuk yıl adına belirlendiğini ancak kendilerinin 1 yıl ortamında bitirilmesini istek ettiklerini belirten Üçüncüoğlu, küçümseyici ayrımsız küşat gerçekleştirileceğini belirterek, “Uran ve Ticaret Bakanımız birlikte ati, birlikte açacağız inşallah. Barışma yapılırken bakanımız Mustafa Varank o şekilde söz vermişti. Iyice bir tarihi yapıt, inşallah bunlardan daha fazlasını alır ve ilimize kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

Tarihi Cezaevi’ne yürüme mesafesinde

Üçüncüoğlu, “Ayancık ve Sinop’ta üretilen ketenle ilgilendiren bir proje oluşturuldu bunun yapımı için. Eskiden üretilen ketenlerin El Yetişek Merkezi’nde hanımlar yoluyla işlemesi yapılıyor. Burada hem onlar tayin yapılacak, pir bire bir yapıt kazandırılmış olacak. Tarihi Cezaevi’ne de yürüme mesafesinde, inşallah turizme domuzuna tıpkı hizmet katmış olacağız” ifadelerini kullandı.



Share: