Örencik Köylülerini Sevindiren Değişmeyen. Danıştay, Maden Projesinin Ehlihibre İncelemesinin Baştan Yapılmasına Hükmetti

DİLAN HÜMAYUN

Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçeleri sınırlarında küsurat yaklaşık 10 köyü ilgilendiren değerli madenine karşı köylülerin açtığı davada Danıştay 6. Dairesi kararını açıkladı. Ofis, eroin şirketine sunulan ÇED müspet kararına itiraz ve kamulaştırma kararının iptali için köylülerin açtığı davada maden bölgesindeki ehlivukuf incelemesinin yeniden yapılması gerektiğine hükmetti. Dosya baştan Kütahya 1. İdare Mahkemesi’ne gönderildi.

Örencik köyünün Zenit Madencilik Şirketi’ne karşı mücadelesi 2019 yılından bu yana bitmeme ediyor. 8 Ekim 2021 tarihinde Belde ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED dosyasını onayladı ve çabucacık arkası sıra 28 Ilk Teşrin 2021’bile Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle köylülerin arazilerine tez devletleştirme kararı bundan sonra. Bu kararlara alın köylüler, “ÇED olumlu” kararına itiraz ederek tez kamulaştırmanın iptali için Danıştay’a sorun açtı. Danıştay 6. Dairesi, beyaz zehir bölgesinde yapılan uzman incelemesinin baştan yapılması gerektiğine hükmetti. Dosya baştan Kütahya 1. İdare Mahkemesi’ne gönderildi.

Türk, İngiliz, Kanadalı, Katarlı ve Palikarya ortaklı Zenit Madencilik’in, Türkiye’birlikte iki cesim zer madeni projesi bulunuyor. Bu projelerden biri Balıkesir’in Sındırgı ilçesine merbut Kızıltepe’üstelik, gayr ise Kütahya’nın Simav ilçesine tutkun Örencik köyünde.

Zenit Madencilik, Örencik köyünde açacağı madenden rastgele yıl 850 kilo kızıl çıkarmayı planlanıyor. Madenin ruhsat alanı 21 bin 850 dönüm. İlk etapta 6 bin 680 dönümlük alanda çalışmalara başlanacağı, bu bölgede binlerce ağacın kesileceği, korkunç patlatılacağı ve siyanür kullanılacağı belirtiliyor.

YÜZLERCE DIKME KESİLDİ

ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 ağaç keseceğini belirten şeriklik, ÇED olumlu kararı ve devletleştirme kararına ilişik tağyir davaları bitmeme ederken Orman İşletme Müdürlüğü lider ve orman ekibiyle gelişigüzel arazisini satmayan köylünün arazisindeki ağaçları damgalamak için 30 Haziran’da mezru ve çevrilmiş arazilere girerek 9 bin ağacı tefrik etmek amacıyla işaretledi. Yüzlerce ongun kesildi.

KÖYLÜLERİN ARAZİLERİNE BETON DÖKÜLDÜ, KÂR AĞAÇLARI KESİLDİ

Ortaklık, kamulaştırma kararı köylülerce yargıya taşınmasına karşın 29 Temmuz’da arazilere beton döktü. 17 Ağustos’ta, altın madeni üzere yüzlerce ongun kesildi. Ortaklık, 19 Mabeyin 2022’de da köylülerin tarım arazilerindeki yemiş ağaçlarını kesti.

GÖRÜNTÜ (Arşiv)

Share: