Nuh’un Gemisi’ne ilgili olduğuna inanılan alandan alınan numuneler İTÜ’de incelenecek

İstanbul Maharet Üniversitesinden (İTÜ) ayrımsız kadro akademisyen, Veca İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) işbirliğiyle Ağrı’üstelik Nuh’un Gemisi’ne ilişik kalıntıların olduğuna inanılan alanda bilimsel himmet başlattı.

Harita Yüzbaşı İlhan Durupınar, 1959 yılında Harita Genel Komutanlığında kesim haritalarını düşünmek üzere hava fotoğrafları üstünde mesai yaparken, Balkı Dağı’nın Telçeker köyü yakın kâin ve Nuh’un Gemisi’ne ilişkin kalıntıların olduğuna inanılan alanı keşfetti.

Her yıl dünyanın ciharıyek yanından haddinden fazla sayıda kişinin ülfet ettiği, bilim insanlarının üzerine yüzlerce makale ve pusula yazdığı alanla ilişik İstanbul Beceri Üniversitesi ile İbrahim Çeçen Üniversitesi ortada tıpkı müddet evvel imzalanan “Akademik İşbirliği Protokolü” kapsamında araştırma çalışmasına başlandı.

Bu kapsamda İTÜ Rektör Yardımcısı ve Beyaz Zehir Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tehlikesiz Çiftçi, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Karaman, Jeofizik Mühendisliği tedrisat üyeleri Doç. Dr. Tuna Eken ve Doç. Dr. Şener Özdamar, Avrasya Meydan Bilimleri Enstitüsünden Doç. Dr. Bülent Arıkan ve Yer Bilimi Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Muhittin Karaman’dan oluşan akademisyen grubu Veca’ya geldi.

İTÜ’den akademisyenler ile AİÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kayaç, AİÇÜ’bile görevli akademisyenler ve IC İbrahim Çeçen Ana Ortaklık Umumi Müdürü Meral Dinçer, Vilayet koordinesinde, iki üniversitenin işbirliği ve IC Holding’in destekleriyle hayata geçirilecek araştırı projesinin önce adımı üzere bölgeyi musahabe etti.

Alandan alınan numuneler laboratuvarda incelenecek

Doğubayazıt’ın Telçeker köyü sınırlarındaki alanda araştırmalar yapıp bölgenin toprak ve taş yapısıyla ilişik bazı numuneler düz akademisyenler, laboratuvar incelemelerinin peşi sıra projenin kere haritasını hazırlayacak.

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kumral, AA muhabirine, iki darülfünun arasında yapılan işbirliği kapsamında, kentin turizmi açısından koskocaman benzeri potansiyeli olan Nuh’un Gemisi ile ilgili projenin hayata geçirilmesi kararı alındığını söyledi.

Projenin ön araştırmalarını yaptıklarını tabir fail Kumral, şöyle konuştu.

“Burayı henüz detaylı bakmak gerekiyor. Yöre araştırı neticesinde öncelikle ilk bulgularımızı araştıracağız. Elan sonraları de bu bulgularımız neticesinde projemizin geliştirilmesine ve ne çeşit ayrımsız araştırma ve yöntem uygulanmasına karar vereceğiz. Şita sonrası havaların ısınmaya başlamasıyla gene Balkı’yı mülakat ederek çalışmanın detaylandırılmasına ve sonuçlandırılmasına çaba edeceğiz. Umarım eli nimetli peki. Hem ülkemiz hem Ağrı’mız hem dahi acun turizmine birlikte hizmet edecek bir faaliyet neticelendireceğimizi ümit ediyorum.”

“Sefine şeklindeki içtima örneklendirilmesi yapıldı”

Kumral, alanda yaptıkları çalışmalardan bahsederek, “Ekiplerimiz sınırlı noktalarda ayrıldılar. 3 boyutlu numunelendirmeler yapıldı. Sefine şeklinde tıpkısı forma var. O şeklin yukarıdan aşağıya doğru örneklendirilmesi yapıldı. Bölge tamamen gezildi. Jeoarkeolojik say yapan hocamız aracılığıyla da bölgeden ara sıra bulgular ortaya gecekondu. Ufki yönde dahi örneklemeler yapıldı. Bu örneklemelerin öncelikle mineralojik kendisine ve jeokimyasal adına incelemesi yapılacak, ‘bu yapının içinde her organik özellik var mı, namevcut mu yahut basit farklı ortamlardan farklı mı, değil mi, umumi yer bilimsel yapı ve jeokimyasından farklı mı, değil mi?’ onlara bakılacak.” diye niteleyerek konuştu.

Çok kocaman tıpkısı mesai yapacaklarını belirten Kumral, projede emeği geçenlere teşekkürname etti.

Avrasya Kayran Bilimleri Enstitüsünden Doç. Dr. Bülent Arıkan ise Balkı ve çevresinde arkeoloji adına daha aşkın çalışılması gerektiğini anlatım ederek, “Benim kişi uzmanlık alanım olan yer bilimleri ve arkeolojinin kesişimi olan jeoarkeoloji alanında de özellikle mümasil yakınlarda bulunabilecek olan firez enformasyonlarına baktık ve araştırdık. Takım üyelerimizle burada bazı değerlendirmelerde bulunduk. Projemizin ileri safhaları için özellikle disiplinler arası yöntemlerle çalışılabilecek alanları belirleme ettik. Bu disiplinler arası çalışmanın içine girecek olan mesai kolları ve bili dallarını kararlaştırdık.” dedi.

AİÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kayaç bile projenin haddinden fazla muhteşem olduğunu ve İstanbul Beceri Üniversitesinin bu alanda ülkenin sunma ongun üniversiteleri ortada yer aldığını söyledi.

Alanında bilirkişi akademisyenlerle sahada düzentileme yaptıklarını anlatan Kaya, “Kurmuş olduğumuz bu proje ekibi ilmî donanımı olan akademisyenlerden oluşmaktadır. Hocalarımız alandan numuneler aldı. Bu numuneler İTÜ’nün laboratuvarlarında değerlendirilecek ve önümüzdeki müddet içerisinde üstelik yapılması gerekenler proje şeklinde ortaya konulacak.” ifadelerini kullandı.

IC Holding Genel Müdürü Meral Dinçer dahi İbrahim Çeçen Vakfı kendisine ilmî çalışmalara çok önem ve destek verdiklerini, çokça balaban ve uzun soluklu projenin evvel adımını atmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Share: