NEVÜ Rektörü Aktekin, ‘Büyük Deller’ kazı bilimsel hafriyat alanında incelemelerde bulundu

Nevşehir Hacı Bektaş Iye Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Hars Varlıkları ve Müzeler Umumi Müdürlüğü’nün izni ve finansal desteğiyle NEVÜ Marifet Edebiyat Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü talim elemanı Dr. Bulak Çaylı başkanlığında Aksaray İli, Gülağaç İlçesi, Demirci Kasabası’nda planlı ‘Büyük Deller’ arkeolojik hafriyat alanında incelemelerde bulundu.

Şişman Deller Hafriyat alanı ve atölyelerde düzenlenen bilimsel çalışmalar üzerine Rektör Prof. Dr. Eli Açık Aktekin’e bilgi veren Dr. Bulak Çaylı, 2021 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Kararlı Hafriyat statüsünde düzenlenen çalışmaların ikinci sezonunu T.C. Hars ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve finansal desteğiyle Aksaray Üniversitesi Kazı Bilimi Bölümü akademisyen Dr. Işıl Demirtaş’ın hafriyat başkan yardımcılığında, ulusal ve uluslararası marifet insanlarının katkılarıyla sürdüklerini söyledi.

Çaylı “Şişman Deller yerleşmesi Aksaray İli, Gülağaç İlçesi, Demirci Kasabası’nın kısaca 1700 metre kuzeydoğusunda, Gülağaç-Demirci karayolunun çabucacık doğusunda kayran düzlük, katıksız korunaklı kayalık bir yükseltinin üstünde müesses. Çevreye hakim konumuyla kayalık kayran, 172.000 metrekare ayak tabanı alanı ve üzerindeki hars dolgusuyla, yaklaşık 65 metre yüksekliğinde az çok dik ve görkemli. Alanın tarihöncesi dönemlerden başlayarak, Geç Çıpa Çağı’nda de iskan gördüğü anlaşılmakta. Volkanik tıpkı kayalık yükselti üzerindeki oturma, göreceli tarihlemeye bakarak Mutedil Kalkolitik (M. Ö. 5200) ve Helenistik (M.Ö. 3-2.yy) dönemlerini içermekte olup, üzerinde tağyir edilmiş bire bir bile tümülüs saha almakta. Zirve düzlüğünde izleme edilen kesme ahcar geç zaman kale yapısına belen ederken, tarihöncesi gereç ve höyükleşmenin örenin maşrık ve güneydoğusunda kilitsiz küreksiz olduğu anlaşılmakta. Balaban Deller yurt alanı ilmî değer ve kazı bilimsel görünürlük bakımından dahi, andıran çevresindeki farklı ekin varlıklarıyla değerlendirildiğinde turizm potansiyeli faziletli tıpkı yerleşim alanı. Burada yürütmekte olduğumuz çalışmalar, bölgenin az tanıdık Kalkolitik ve Helenistik Dönemlerini tanımlamaya havari olacağı üzere kesim turizmine de nazik oranda katkılar sağlayacak” dedi.

Kazı ekibini yürüttükleri muvaffakiyetli çalışmalarından dolayı tebrik fail Rektör Prof. Dr. Kerim Aktekin ise, ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ arasında ‘Doğal ve Kültürel Bırakıt Turizmi’ alanında ihtisaslaşan üniversite olarak terbiye ile birlikte turizm, endüstri, tarım üzere birçok alanda lehçe kalkınmaya büyük ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Aktekin, bu çerçevede üniversitenin Veri Literatür Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yer Bilimi Mühendisliği Bölümü tedris üyeleri eliyle ayrı ayrı bölgelerde bilimsel araştırma, kazı ve restorasyon çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekledi. – NEVŞEHİR

Share: