Myanmar’da duruşma, Japon gazeteciyi 10 yıl dam cezasına çarptırdı

KUALA Myanmar’da askeri yönetimin kontrolündeki murafaa, orak ayı ayında hükümet karşıtı aynı protestoyu filme alan Japon gazeteci Kubota Toru’yu 10 yıl dam cezasına çarptırdı.

Japonya Büyükelçiliği Kasıt Başkan Yardımcısı Kitada Tetsuo, yaptığı açıklamada, Kubota Toru’nun elektronik işler yasasını ihlal etmekten 7 sene ve tahrikten 3 yıl delik cezasına çarptırıldığını söyledi.

Kalabalık Müzakere Bürosunun matbuat mensuplarına ilettiği açıklamada ise Kubota’nın toplam 7 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve göçmenlik yasasını ihlal suçlamasıyla yargılandığı davanın devam ettiği belirtildi.

Myanmar’daki elektronik işlemler yasası, çevrim içi olarak kusurlu yahut ajitatör bilgi yaymayı içeren suçları kapsarken bu suçlar üzere 7 ila 15 sene hapishane cezası bulunuyor.

Kubota, ordunun seçilmiş hükümeti devirmesine alın planlı benzeri protestonun fotoğraflarını ve videolarını çektiği gerekçesiyle 30 Temmuz’da Yangon şehrinde sivil polisler vasıtasıyla gözaltına alınmıştı.

Kubota, ordunun iktidarı ele geçirmesinin peşi sıra Myanmar’da mahkum edilen 5’inci yabancı gazeteci namına kayıtlara geçti.

Yerel gazeteler amacıyla müteharrik ESIR vatandaşları Nathan Maung, Danny Fenster ve azade yazarlar Polonyalı Robert Bociaga ve Japon Yuki Kitazumi gözaltına alındıktan bilahare haklarında kesinleşen dam cezalarını çekmeden sınır dışı edilmişlerdi.

Myanmar ordusu, Gücük Ay 2021’da iktidarı ele geçirmesinden bu yana sunma birkaç 12 iletişim araçları kuruluşunu kapanmaya zorladı ve 57’si halen mevkuf olmak amacıyla bütün 142 gazeteciyi gözaltına aldı.

Tutuklu gazetecilerin çoğu, zılgıt, yalan bilim yayma yahut tıpkısı cesamet çalışanına cebin çırpıntı iddiasıyla hapiste tutuluyor.

Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 umumi seçimlerinde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede politik gerginlik yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime umum koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung Şan Suu Çii başta doğmak amacıyla, sağlam haddinden fazla çıkışlı ve kudret partisi yöneticisini gözaltına almış ve aynı yıllığına alışılmamış hal zar etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne büyüklüğünde 1800’ün üstünde güç hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin dirilik gözaltına alınırken 10 binin üstünde emanet halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) bakarak, ülkede darbeden bu yana 1900’den çok güç hayatını kaybetti ve 10 binin üzerinde yaşama bile gözaltına makbuz. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2’si çocuk 114 siyasal mahkum için idam cezası kararı verdi.

Share: