Malatya’dan MEMLUK ve SUTAŞ ülkelerine dondurulmuş çilek ihracatı

Malatya’dan ÇAKER ve AKARSU ülkelerine dondurulmuş çilek ihracatı

MALATYA – Malatya’bile binlerce dekar alanda yetiştirilen çilekler işlenip dondurularak ABD ve SU ülkelerine ihraç ediliyor.

Acun zayıf sarıerik üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya, Türkiye’nin kebir çilek üretim merkezlerinden biri olma amacında güvenli adımlarla ilerliyor.

Özellikle serencam yıllarda kayısının dondan etkilenmesiyle tehlikeli oranlarda yayın kaybı canlı tıpkı çokça çiftçinin kayısıya alternatif im namına yöneldiği çilek üretimi kent genelinde gelişigüzel sabık çevrim yaygınlaşıyor.

Yeşilyurt, Kale ve Akçadağ ilçelerinde binlerce dekarlık alanda üretimi yapılan mevsimler koşullardan damarı bozuk etkilenmeyen güdük sürede üstelik semere vererek veriş sorunu üstelik sıfır çilekler işlenip dondurularak ESIR ve SU ülkelerine ihraç ediliyor.

“Veriş sorunumuz bulunmuyor”

Yeşilyurt Bindal mevkiinde çilek yetiştiriciliği özne Söz Aydoğan tıpkısı taraftan hasadın sürdüğü çilekte başka taraftan ise istihsal alanlarını genişletme çalışmalarının bitmeme ettiğini belirterek, “Malatya Ticaret Borsası Başkanımız Ramazan Özcan’ın tavsiyeleri ve destekleri ile tıpkı müddet önce başladığımız çilek üretimimiz bitmeme ediyor. Sabık sene 900 dönümlük tıpkı alanda istihsal yaptık bu yıl üretim alanlarımızı daha bile genişletiyoruz. Üretimimiz tamamen örgensel ve alım satım sorunumuz pazarı hazır olan tıpkısı yapıt” dedi

“Kayısı göre eklenmiş değeri angarya benzeri im”

Envestisman maliyeti efdal olan tıpkısı nişane olarak görülen çileğin izansız dönüşümünün acul olması dolayısıyla kar marjının faziletli olduğuna özen çekici benzeri sair müstahsil İsmet Sakar ise ” İklimsel nedenlerden dünya Yeşilyurt’ta portola Akçadağ Harabelik bölgesinde ise albion asıl çilek ekimi yaptık istihsal alanlarımız genişleyerek devam ediyor. Üreticileri bile tavsiyelerim var çabucak kayısı ile çalışma yapmasınlar çileğin ilişik değeri artarak bitmeme edecek bu görülüyor. Çiftçilerimizin çileğe yönelmelerini kaynak ederim. Sarıerik yedi sekiz yılda yapıt veriyor çilek ise bire bir yılda. Envestisman maliyeti faziletli ihtimal ama ferasetsiz dönüşü acele oluyor” ifadelerini kullandı.

“Üretilen çilekler dondurularak ihraç ediliyor”

Sezonun serencam hasatlarının gerçekleştiği çileğin işlenerek dondurulup ilkin KÖLE’birlikte girmek üzere bire bir çok DENIZ ülkesine ihraç edildiğini kaydeden Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan bile, ” Yeşilyurt bölgesi Bindal mahallemizdeyiz. Burada kısaca ayrımsız sene önce ilk defa toprakla buluşturduğumuz çilek fidelerimizden im alıyoruz. Bölgede kestirmece 900 dönümlük bir alanda yatırımcı arkadaşlarımız çilek yetiştirmeye başladı. Şuan birlikte hasat dönemi bitmeme ediyor. Teşrinisani ayının ortalarında olmamıza rağmen hasat sürüyor. Çilek çokça çelimsiz ve büyükler benzeri sonuç dolayısıyla titiz tıpkı hizmet istiyor. Arkadaşlarımız bir taraftan hasat yaparken sair taraftan da çileğin bakımına bitmeme ediyorlar. Buralarda toplanan meyveler ise Tevhit Uran Bölgesi’ne anlama ettirilerek orada dahi dondurularak ihracatı gerçekleşiyor. “diye niteleyerek konuştu

Share: