“Liseli tamirciler” 2 ayda 160 ara bulucu onardı

Kilis’te, lisede motorlu vesait teknolojisine müteveccih yetişek düzlük öğrenciler, okula getirilen araçların bakım ve onarımlarını yaparak hem patika öğreniyor hem de dünyalık kazanıyor.

Kilis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi idaresi, Mesleksel ve Teknik Yetişek Vasıtasıyla Içtimai ve Hesaplı Ahenk Projesi (SEUP) kapsamında Motorlu Araçlar Teknolojisi Bölümü’nü yenileyerek öğrencilerin uygulamalı eğitim almasını sağladı.

Atölyeye mevrut araçların hizmet ve onarımlarını öğretmenleri eşliğinde özne öğrenciler, eğitimin yanı sıra iz öğrenme ve dünyalık edinim imkanı buluyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Güvenli Akkurt, AA muhabirine, Bakanlıklarının iz liselerine önem verdiğini, bu okullarda birçok proje ve mücahede yaptıklarını anlattı.

Kilis Mesleki ve Ustalık Rum Lisesinin bir nice atölyeden oluştuğunu ve buradan 2022 yılında 6 milyon liradan aşkın ciro elde ettiklerini tamlayan Akkurt, “SEUP kapsamında 5 atölyeyi onarıp modernize ederek esnafımıza dahi sürücülerimize bile katkı sunacak ayrımsız noktaya getirdik. İlk denememizi 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yaptık ve öğretmenlerimizin araçlarının ücretsiz bakımlarını yaptık. Kısaca 160 komütatör buradan bakım ve onarımdan geçirildi.” dedi.

“Buradan mezun olan öğrenciler bundan sonra çevrimli konumuna geliyor”

Öğrencilerin çıkışlı olduğunda maharetli konumuna geldiğine dikkati calip Akkurt, şunları kaydetti:

“Buradaki öğrencilerimiz hem öğreniyor hem bile zat cep harçlıklarını çıkarıyor. Bu okullarımızda ve mesleki eğimlerde bitmeme eden öğrencilerimizle ilişkin kendisine, çıraklara minimal ücretin üçte biri, kalfalara üçte ikisi oranında ücret veriyoruz. Ayrımsız zamanda döner sermayeden dahi öğrencilerimiz, yapmış oldukları çalışmalarla evlerine ve öz cep harçlıklarına gösterişli benzeri yardım sundu. Bu birlikte patika liselerini gayrı alanlardan öne çıkarıyor. Çocuklarımız eğitimlerini sürdürürken bir zamanda piyasanın istemiş olduğu gelişim gücüne ulama sunuyor.”

Birçok alanda bakım veriyor

Motorlu Vesait Teknolojisi Bölümü Kayran Şefi Mehmet Aslansoy dahi kaporta boya aut, yöre akort ayarı, korse değişimi ve bakımı, süreli şalter bakımları, mekanik ile oto cıvıltı hisse senedi ve işlemleri, vasıta klima servis bakımı, fren sistemi hizmet ve onarımı, motor tamiri üzere işleri, yetkili servis kabilinden bu bölümde yapabildiklerini söyledi.

Öğrencilere araçlar üstünde kılgılı terbiye verdiklerini dile getiren Aslansoy, “Haricen çevirgeç alıyoruz. Aracın arıza tespitini yapıyoruz. Yaptıktan sonraları bizzat öğrencilerimiz yaşayarak öğrenip kendilerini geliştirmeye çalışıyor. Kılgısal anlatınca öğrencilerimizden ‘Hocam hangi kadar da kolaymış.’ üzere dönüşler aldık. Mezun olduktan bilahare öğrencilerimizin yüzdelik 90 hisse senedi garantileri var. Bu üstelik bizi bahtiyar ediyor.” dedi.

12. sınıf öğrencisi Emre Yılmayan, kılgısal dersler yardımıyla daha basit öğrendiklerini ifade ederek, “Buradan çıkışlı olunca iş yeri küşat belgesi alıyoruz. Çalışıp dükkan açabiliyoruz. Maddi kendisine ulama alabiliyoruz.” diyerek konuştu.

11. sınıf öğrencisi Mustafa Magnezit ise araçların tamirini hocaları eşliğinde yaptıklarını, harçlıklarını çıkardıklarını ve okuldan çıkışlı olduklarında tıpkısı dirayetli kadar vukuf sahibi olabileceklerini kaydetti.

Share: