KIRKLARELİ – Felek Dağları eteklerindeki 583 kişilik ilçe: Kofçaz

Kırklareli’nin doğal güzellikleri ve sakinliğiyle öne sâdır Kofçaz ilçesi, Türkiye’nin kalıp nüfusu yer düşük ilçeleri beyninde meydan alıyor.

Kırklareli’nin kuzeyinde, Bulgaristan’a çizik Kader Dağları eteklerinde ormanlık alanda konumlanan, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Kofçaz, 1959 yılında ilçe oldu.

Kofçaz’de 1960 yılında 7 bine yakın olan nefer, iş olanaklarının kısıtlanmış olması, lisenin bulunmaması dolayısıyla yıldan yıla düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 Yılı Adrese Dair Şahıs Kayıt Sistemi verilerine bakarak, kaza merkezinde 583 kişi, köylerle dahil kaymakamlık genelinde ise 2 bin 251 yaşama eğleşme ediyor. Kofçaz, Türkiye’nin suret nüfusu yeryüzü birkaç ilçeleri ortada kayran alıyor.

İki mahallesi, 16 köyü kâin Kofçaz’da nüfusun azlığı nedeniyle az daha bütün birbirini tanıyor. Pek çok kişinin birbiriyle akraba olduğu ilçede düzenlilik olayları dahi namevcut denecek büyüklüğünde birkaç.

Kışın sakil kar alması yazın dahi ormanlık alanlarının çokluğuyla dinlenme kampı tutkunları ve doğaseverlerin yeğleme ettiği Kofçaz, doğası ve temiz havasıyla üstelik öne çıkıyor. Gönül Rahatlığı paraşütü fethetmek isteyenler, ilçeye mecbur Elmacık köyüne geliyor.

Karasal iklimin bilge olduğu ilçede yaşayanların gerçek geçim kaynakları ortada ekincilik, hayvancılık ve ormancılık yer alıyor.

Kırklareli Firez ve Turizm Müdürü Ege Şen, AA muhabirine, Türkiye’nin en kıtipiyoz ilçelerinden Kofçaz’ın doğasının görülmeye değer olduğunu belirtti.

Abat, Kofçaz’ın tabii güzelliklerinin beraberinde sakin bir tatil arayanları da namına çektiğini söyledi.

Kofçaz’ın ekstrem sporlar ve huy turizmi üzere son yıllarda keşfedilen aynı saha olduğuna aksan özne Abat, ilçenin özellikle yan paraşütü ile keşfedilmeye başlandığını anlattı.

Şen, gelişigüzel sene kısaca 500 kişinin hemen sükûnet paraşütü yazmak için ilçeye geldiğini kaydetti.

Tüm sporcuları ve adrenalin tutkunlarını bölgeye davet eden Şen, “Bunun beraberinde doğada dinlenme kampı düzenlemek talip binlerce güç üstelik Kofçaz’ı tercih ediyor çünkü ilçenin doğası ve insanları süfli görülmeye ayar. Dereleri, yeşillikleri, inişli yokuşlu rotası ile alelhusus sportif anlamda ibdai ayrımsız coğrafya.” dedi.

“Bütün komşular birbirine güvenir, cömert gibidir”

İlçe sakinlerinden 66 yaşındaki Yenmiş Soykan, vahim kar alması ve sevimsiz olması dolayısıyla bölgede yaşamın yumruk olduğunu söyledi.

Soykan, göçün sarrafiye unsurları arasında ilçede doğal gaz ve lisenin olmamasının geldiğini belirterek, memurların kiralık sülale bulmakta zorlandığını kaydetti.

İlçede sözleşme kaynağının hayvancılık ve tarım olduğunu anlatım fail Soykan, “Hayvancılık gençlerle yapılıyor, şu dakika benzeri çoban bulamıyorsun, zihayat nüfus namevcut. Canlı olmayan yerde zaman kaybı hep bitmeme mesabe. Kofçaz sınıra mail en son ilçe olduğu üzere ulaşım sorunu çokça şişman.” diyerek konuştu.

Kofçaz’ın kıytırık ayrımsız düz olduğu için herkesin birbirini tanıdığını anlatan Soykan, ilçede sağlam asayiş olayı yaşanmadığını belirtti.

İlçedeki yiğitlik ortamına dikkati çeken Soykan, “Zaman hepimizin camı, kapısı açıktır. Bir Nice aracın anahtarı üzerindedir, dümdüz çarpık çurpuk hırsızlık olmaz. Burada bilcümle komşular birbirine güvenir, ahi gibidir.” dedi.

“İnsanlar burada bayındır ve rahat yaşıyor”

İlçe sakinlerinden 77 yaşındaki Mehmet Ateşin, Kofçaz’daki insanların abat ve huzurlu yaşadıklarını belirtti.

İş imkanları kısıtlı olduğu amacıyla gençlerin ilçeyi terk ettiklerini dile getiren Coşkun, “Benim okula gittiğim dönemde 2-3 bin nüfusu vardı, şu zaman 600 civarı eşkal nüfusu var. Bura 1959’de kaymakamlık oldu, o devir nüfusu yüksekti. Gençlerimize aksiyon olmadığı için burayı infirak ettiler. Ego okula gittiğim dönemde 120 büyüklüğünde öğrencisi ile 5 sınıflı okulumuz vardı. O devir nüfus kalabalıktı. Demin şahsiyet haddinden fazla geriledi.” diye konuştu.

Kofçaz’ın rahat aynı kaza olduğunu belirten Ateşin, “Kofçaz’ın insanları iyidir, afacanlık olanaksız, kıya olanaksız. İnsanlar burada bayındır ve erinçli yaşıyor.” dedi.

Share: