Karye Yaşam Merkezi, çocuklara yetişek yuvası kadınlara üstelik gelir kapısı oldu

Köy Yaşam Merkezi, çocuklara eğitim yuvası kadınlara da gelir kapısı oldu

BİNGÖL – Bingöl’da Milli Terbiye Bakanlığınca yürütülen proje çerçevesinde aylak durumundaki okul, Karye Yaşam Merkezi’ne dönüştürülerek çocuklara yetişek yuvası olurken, kadınlara dahi sağlık kapısı oldu.

Ülke genelinde olduğu kabilinden Bingöl’dahi da Milli Eğitim Bakanlığınca ölçülü proje çerçevesinde tembel durumundaki okullar, Karye Yaşam Merkez’lerine dönüştürüldü.

Dönüştürülen okullardan biri olan ve merkeze 35 kilometre mesafedeki Kuruca köyünde kâin Karye Hayat Merkezi’nde temel sınıfı ile 1. ve 4. derslik öğrenciler yetişek görürken, Halk Terbiye Merkezi’nce planlı umum sanatları, giyim, dikiş, dubara kursunda bile yöredeki vatandaşlar mesleksel eğitim alıyor. Köy Hayat Merkezi’ndeki öğrenciler ders aralarında tarımdan spora bir nice alanda koridor geçirirken, kadınlarda kurslarda öğrendiği ahali emeği ayn nuru ürünleri satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Karye Dirim Merkezi’nin 6 kişiyi istihdam ettiğini dile getiren Başmuallim Rezzan Hansu, “Milli Yetişek Bakanlığı’mızın yürütmüş olduğu proje çerçevesinde bakılmamış olan okulumuz, yeniden onarıldı ve haddinden fazla sunturlu aynı yaşam alanına dönüştürüldü. Burada çocuklarımız benzeri taraftan eğitim bilimi görürken, kadınlarda halk emekleriyle hem kendilerine hem çevrelerine haddinden fazla pir ürünler çıkarıyor. Kursa gelen kadınlar, rastgele şeyi öğrenebiliyor. Umum sanatları ve giyim kursunda bayağı iyiler. Kendim birlikte şahit oluyorum ve yakından izlem ediyorum. Burada 6 kişiye istihdam sağlanmış durumda. Bu bile hem bizim üzere hem karye halkı amacıyla hem bile kadınlar açısından çok pir bire bir molekül. Günlerimiz de kırcı meşbu geçiyor bizler ve ayrıntılar üzere” dedi.

Öğrencilerin ibret aralarında sportif aktiviteler yaptığını dahi tamlayan Hansu, “Füru burada bilcümle dersleri görüyor. Sınıf öğretmeni olduğum amacıyla bütün dersleri vermeye çalışıyorum. Onun dışında içtimai alanları haddinden fazla serbest. Spor alanından tarım alanına, survivor parkuru var ve çocuklar oralarda oyunlarını da oynuyor” şeklinde konuştu.

Karye Yaşam Merkezi’ndeki kursta kadınlara terbiye veren çevrimli çalıştırıcı Zeynep Çağırman ise, “Bura yaşam merkezi olduktan sonradan sunturlu benzeri ortamımız oldu. Öğrenciler ve velilerimiz bire bir arada. Seçkin kursiyer öz ihtiyaçlarını gideriyor, nevresimlerini yapıyorlar, dışardan ısmarlama alıp getirip yapabiliyorlar, satabiliyorlar ve özlük ihtiyaçlarını gideriyorlar. Fena Hâlde ve dobra tıpkısı ortamımız var, onları için dahi hobi oluyor” dedi.

Share: