İzmit Körfezi’nin derinliklerinde “dülger balığı” görüntülendi

İzmit Körfezi’nde yapılan dalışta, “peygamber balığı” olarak bilinen dülger balığıyla akarsu altı güzellikleri görüntülendi.

Su şeş görüntü yönetmeni Tahsin Ahu ve ekibi İzmit Körfezi’nin derinlerindeki yaşamı kaydetti.

Ekibin objektifine, gelincik, barbun, mazak, trakonya, karides, kırlangıç ve vatoz balıklarıyla yengeç, deniz anemonları ve bir nice bitki türü takıldı.

Çekimlerde, antrparantez Marmara’üstelik ilk kez dülger (peygamber balığı) görüntülendi ve katıksız zarfında askı balığı birlikte kayda alındı.

Görüntülerde, aktif popülasyonunun artırılması amacıyla 36 bin balık yavrusunun bırakıldığı İzmit Körfezi’nin, zengin biyolojik çeşitliliği dahi dolay plana çıkıyor.

” Marmara Denizi’nin oksijen seviyesi eski seviyelerine dönecek”

Dalış özne ekiple tıpkısı araya mevrut Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AA muhabirine, İzmit Körfezi’nin su altının görüntülenmesinin arşiv çalışmaları için bile mefret olduğunu vurgulayarak, “Gelişmeyi ölçebilmek, izleyebilmek açısında dahi çok nadir.” dedi.

Büyükakın, çekimler amacıyla kendilerine katkı sağlayan parçalanmamış sivil cemiyet kuruluşlarına, plonjon ekiplerine ve onlarla beraber çalışan herkese teşekkürname etti.

“Marmara hepimizin” diyen Büyükakın, “Biyoçeşitliliğin koruma görevlisi edilmesi, ondan bilahare sürdürülmesi ve yardım sağlanması, artırılmaya yönelik çalışmaların yapılması hepimizin sorumluluğu. Gelecek nesillere dayalı ayrımsız kalın.” ifadelerini kullandı.

Büyükakın, İzmit Körfezi’nin korunması üzere Büyükşehir Belediyesi namına üzerlerine düşeni yaptıklarına meni ederek, Marmara Belediyeler Birliği ayağında, belediyelerin koordinasyonunu sağladıklarını bildirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tekmil belediyeler, valilikler ve ilişik kurumların bir masada oturduğunu aktaran Büyükakın, şöyle konuştu:

“Ve 22 maddelik eylem planı, Kocaeli’dahi yapılan toplantıda car edilen eylem planı kararlılıkla sahada uygulanıyor. Farklı yandan dahi TÜBİTAK’ta oluşturulan bilgi insanları heyeti marifetiyle üstelik haddinden fazla taraflı çalışmalar devam ettiriliyor. İnşallah mail zamanda gereken bu tedbirler aceleten hayata geçirilecek, Marmara Denizi’nin oksijen seviyesi bozuk seviyelerine dönecek ve böylece biyoçeşitlilik kalık olacak.”

“İzmit Körfezi satıh sularındaki biyoçeşitliliğiyle ayn kamaştırıyor”

İzlenimlerini paylaşan Tahsin Ahu da gündüz boyunca Marmara’nın zengin balık yatağı adına anılan İzmit Körfezi’nin dokuz canlı haddinden fazla doğruluk yuva olduğunu belirterek, gâh türlerin zamanla ortamdan çekildiğini fakat istavrit ve biyoçeşitlilik itibarıyla bibi zenginliğini sürdürdüğünü, diplerdeki oksijen azlığının ise nâr sinyalleri verdiğini bildirdi.

İzmit Körfezi’nin, uç formları ve güzellikleri ile hayranlık uyandıran onlarca adalet ev sahipliği yaptığını vurgulayan Ahu, nitrojen fosfor yükü dolayısıyla Marmara’nın tamamında olduğu kadar pislik indikatörü deniz marulları ve su yosunları ile kaplı olduğunu anlattı.

Ahu, gökçe bayraklı Karamürsel sahillerinin ise Arsıulusal Huy Dulda Birliğinin (IUCN) siper listesindeki zostera marina türü bahir çayırları ile ciltli olduğunu kaydetti.

Körfez’birlikte, Dünya Natür ve Katıksız Hayatı Esirgeme Birliğinin kırmızı listesinde düzlük düzlük pinaları görmenin türlü olduğunu bildiren Ceylan, pinaların ayrımsız bahir çayırları kabil ekosisteme katkısının büyük olduğunu ve Marmara’bile yaşamasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Körfezin yıldız günindi ucunda kayran alan Eskihisar’ın dal yapısının anemonlar ile bezekli olduğunu aktaran Ceylan, anemonların simbiyotik yaşamın bile şanlı simgelerinden olduğunu ve İzmit Körfezi’nin kesin deniz dulda alanı car edilmesi gerektiğini aktardı.

Ahu, şunları söyledi:

“Yıllardır Akdeniz’birlikte olan türleri imdi Marmara’üstelik gidermek benzer. İzmit Körfezi biyoçeşitliliğiyle göz kamaştırıyor. Mantar Hastalığı şeklindeki vücudundan sarkan tentakülleri, kırmızıdan, zerrin ve mora değişen rengi ile görklü aynı görüntüye erbap mor pelte de İzmit Körfezi’nin korunaklı yapısına kendini bırakanlardan. Körfez’in caize açısından ensesi kalın satıh suları biyoçeşitliliği artıyor. Fakat diplerde müvellidülhumuza azlığına sınırlı riskler söz konusu. 5 sene evvel doğaya bırakılan çocuk kalkan balığının reşit bire bir can yerine büyümüş olması sonuç etap sevindirici.”

Share: