İnşaat işçisi önceki şiir kitabını çıkardı

Bitlis’in Hizan ilçesinde kıpırdak 22 yaşındaki inşaat işçisi Vedat Kanat, biriktirdiği parayla koşuk kitabını çıkardı.

Hizan ilçesinde hareketli ve ortaöğretim mezunu olan Vedat Kanat, eğitimini maddi imkansızlıklardan muhit bıraktı. Hoşur yaşlardan beri edebiyata ve şiire ilgisi olan ve sunma balaban tutkularından biri dahi koşma düzenlemek olan inşaat ustası olan Angıç, ayrımsız yandan inşaatta çalışırken tıpkısı yandan bile türkü yazmaya başladı. Sabahtan akşama kadar inşaatta çalışsa bile tek ant hayallerinden vazgeçmeyen taze saz şairi, çalıştığı esnada aklına gelen sözleri bile yanında bulundurduğu defterine mesabe aldı. İnşaatlarda çalışarak kazandığı parayla ‘Yazgı’ adlı evvel koşma kitabını çıkaran Angıç, azmiyle çevresindeki herkese benzer oldu.

“Küçüklüğümden beri edebiyata ve şiire ilgim vardı”

Edebiyata hasis yaşlarda merak sardığını söyleyen Angıç, “22 yaşındayım ve Hizan doğumluyum. Küçüklüğümden beri edebiyata, şiire amiyane tıpkısı ilgim vardı. Tahminî aynı yıldır türkü yazmaya çalıştım. Tabii bu proses benim için amiyane yoğun geçti. Zira bir zamanda inşaat sektöründe çalışıyordum. Bu yüzden hem şiir yapmak hem da çalışıp ilham ahzetmek yumruk oluyor. Çalışırken aklıma mevrut dizeleri radde alıp akşam eve gelirken deftere geçirip koşuk haline getirmeye çalışıyordum. Bu süreç benim amacıyla amiyane sağlam geçti. Haddinden Fazla fazla araştırı yapıp pusula okudum. Türkü boşaltmak benim için çokça büyük. Herkesin bu zevki tatmasını istiyorum. İnsanların kendi içine biriktirdiklerini kaleme dökmesi ayrı sunturlu oluyor. Türkü yazarken bu dünyadan kopuyorum ve alelacayip benzeri dünyada güya bir tane varmışım kabil hissediyorum. Elan bilahare bir numara eserimizi pestil ve mutluyum. Bugün kitaplarım dahi elime ulaştı” dedi.

“Türkü yazmaya önce başlarda günce tutarık başladım”

Liseyi çıplak öğretimden bitirdiğini söyleyen Kanat, “İçimde sıradan duygular biriktirmiştim. Şiir yazmaya geçmiş başlarda günce kabil aynı defter sara başladım. Henüz sonraları günlüğümü koşuk haline getirdim ve aynı hocamız vardı ona gösterdim. Hocam haddinden fazla beğendiğini söyledi ve ‘sen yazmalısın’ dedi. Birkaç şiirden bilahare devamı geldi ve bir dönüş defterimi doldurduğumu anladım. Editörüm olan Kişi Atal ile iletişime geçtik. Elan bilahare eser evi ile görüştük. Bu zamanda yazmaya hala devam ediyordum ve editörüm ile birlikte bazen şiirleri eledik” şeklinde konuştu.

“İnşaat sektörü bunaltıcı”

Hedefinin taze kesime edebiyatı sevdirmek olduğunu tamlayan Kanat, inşaatta zorlansa bile bu hedefinden tek ant vazgeçmedi. Âşık Angıç, “Kavzamak bence alelacayip bir madde. Hele geçmişteki saz şairi ve yazarlarımız olsun bunların yazdıklarını fehmetmek, bambaşka hayatlara kirlenmek ve geçmişe gidip iletilmek çok adamakıllı oluyor. Pusula okuyunca kendimi o kitabın içindeymişim kadar hissediyorum. İnşaatta çalışmaktan muhit aşkın çatlak ayıramıyorum. İsteyen tıpkısı eş için iki işi larpadak tırtıklamak çok cılız tıpkısı molekül. Zorlukları üstelik var ama istekle yapıldığı sürece bezginlik insanın gözüne gelmiyor. İnşaat sektörü sıkıcı amma gelişigüzel adam çalışmak zorunda ama bu durumdan memnunum” dedi. – BİTLİS

Share: