Icra Vekili Muş, metal yakalamalarında başarı gösteren koruma görevlisi memurlarına ödül verdi Açıklaması

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yaptıkları yatırımlar ve sahada memur ekiplerin mücadelelerinin meyvelerini verdiğini belirterek, “Yılbaşından bu yana 12,1 ton uyuşturucu konu, 5,1 titrem üstelik maden bap yapımında geçer not mesafe kimyasal ele geçirdik.” dedi.

Icra Vekili Muş, İstanbul’dahi gerçekleştirilen captagon operasyonu ve Esendere Cızık Kapısı’nda yapılan eroin yakalamalarında başarı gösteren muhafaza memurlarına, Gümrükler Dulda Komuta Merkezi’nde planlı törenle sertifikalarını verdi.

Muş, törende yaptığı konuşmada, Gümrük Koruma ekiplerinin yürüttüğü kaçakçılıkla mücadele faaliyetleriyle hem millî hem birlikte uluslararası alanda kilolu ve verimli bir sene geçirdiklerini söyledi.

Bir yandan dış satım büsbütün, sürekli ve kararlı büyümenin sağlanması üzere çalışırken gayrı taraftan bile yasal ticaretin hızını kesmeden yasa dışı ticaretle dengeli mücadelelerini sürdürdüklerini vurgulayan Muş, şöyle konuştu:

“Ülkemizin küresel ticaretteki yerini sağlamlaştırmak üzere Bakanlığımız, günümüz teknolojisini kaçakçılıkla savaş faaliyetlerimize bütünleşmiş ederek gümrük kontrollerini fiziksel müdahale olmadan, etkin ve acul şekilde bütünleme sınavı düsturuyla akım ediyor. Bu kapsamda, acun üzerinde sınırlanmış mutluluk eliyle üretilebilen araç ve taşımalık tarama sistemlerini Savunma Sanayii Başkanlığı ile gelişigüzel çalışarak milli imkanlarla ülkemizde ürettik. İlk Milli Tarama Sistemi’mizi (MİLTAR) Alsancak Limanı’nda faaliyete aldık. Sistemin sekans üretimi amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Gümrük kapılarımızda bulunan çevirici ve taşımalık tarama sistemleriyle taranan taşıtlara ilgilendiren görüntülerin, merkezden bile eş zamanlı kendisine incelenmesi ve sentetik zeka ile uğrun kayıt türünün tespit edilebilmesi amacıyla TÜBİTAK ile Tarama Zıkkım Projesi’ni hayata geçiriyoruz.”

Bireşimli zeka de kullanılıyor

Muş, söz konusu projenin uluslararası ayağında ise Bulgaristan, Gürcistan, İran ve Nahçıvan gümrük idareleri ile kaynak paylaşımı yaparak, gümrük taharri sürecini hızlandırıp emniyetli tıpkısı geçiş koridoru oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Makine öğrenmesi ve bireşimli zekayı kullanarak, manuel yöntemlerle tespit edilemeyen riskleri dahi ortaya çıkarmayı amaçladıklarına bel eden Muş, “Kaçakçılıkla mücadelede kapasitemizi geliştirecek olan ve ‘Muhafız’ namına isimlendirilen yazılım, yalnızca TÜBİTAK tarafından kemiksiz kök imkanlar kullanılarak geliştirildi. Böylelikle gelecek teknoloji ürünü olan ‘şişman haber sistemini’ ve ‘özel endişe konseptini’ Bakanlığımıza kazandırdık.” ifadelerini kullandı.

Muş, fiziki müdahalesiz kontrol sistemlerini sonuç uygulayım bilimi cihazlarla güçlendirerek arama işlemlerini bir anda tamamladıklarına dikkati çekerek, tarama sistemlerini farklı kategorilerde çeşitlendirip etken biçimde kullandıklarını kaydetti.

Araç, yaya ve kayıt hareketleri 7/24 izleme ediliyor

Uzman personelin tayin ve müdahale kapasitesini güçlendirerek gümrük işlemlerinin hızlanması için yatırımlara devam ettikleri bilgisini veren Muş, açar şeş görüntüleme sistemi, yutucu belirleme cihazı, 3 boyutlu tomografik bagaj tarama sistemi, maden ve kimyevi husus teşhis cihazı, gelgeç görüntüleme sistemi gibi mukavim haddinden fazla bakir teknolojik bütün ve cihazı kullandıklarını dile getirdi.

Muş, ülke karasuları ve deniz limanlarında kaçakçılığın men ve takibinde Bakanlığın etkinliğini tezyit etmek için gemi kontrol, bahir karakol ve konteyner arama ekiplerinin fariza yaptığını söyledi.

Ekipler tarafından gerçekleştirilen devriye faaliyetleriyle deniz taşıtlarının arama edildiğini, riziko analizi ve hedefleme faaliyetleriyle gemi ve konteynerlerde kontrol yapıldığını tabir eden Muş, Komuta Taharri Merkezinden eksiksiz gümrüklü sahalardaki açkı, arızi ve yük hareketlerinin 7/24 takip edildiğini bildirdi.

Muş, anket süreçlerini hızlandırıp kurumsal kapasiteyi tasarruf etmek için faaliyete aldıkları “Kriminal Laboratuvar”de önceki etapta uyuşturucu ve psikotrop maddeleri tetkik hizmeti verdiklerini, gelecek dönemde pus izi, el yazısı, imza, doküman, enformatik, curcunalı, görüntü, balistik, moleküler kalıtım bilimi ve patlayıcı husus inceleme alanlarında de bakım vermeyi amaçladıklarını anlattı.

“9 ayda 2 milyon 286 bin paket sigara ele geçirdik”

Icra Vekili Muş, yaptıkları envestisman ve sahada vazifeli ekiplerinin mücadelelerinin meyvelerini verdiğini belirterek,”2022’nin 9 ayında mecmu 8 bilyon 857 milyon lira değerinde yakalama gerçekleştirdik.” dedi.

Geçen yıl kurdukları “Tütün Hususi Ekibi”nin katkılarıyla yılın 9 ayında 2 milyon 286 bin paket sigaraya, 62 milyon 149 bin skor makarona ve 42,7 ton tütüne ahali koyduklarını nâkil Muş, şunları kaydetti:

“Akaryakıt Özel Ekibi’mizin alçak ve titiz çalışmaları yardımıyla, kurulduğu günden bu yana 14 bilyon lira değerinde kamu zararını ortaya çıkarttık ve planlı 39 bilyon teklik değerinde düzme faturayı tayin ettik. 7318 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği April 2021’den itibaren hesaplı icraat sonucu 27 bilyon lira kamu zararının oluşmasını engelledik. Yılbaşından bu yana 12,1 ton mızrap husus, 5,1 titrem dahi maden konu yapımında mergup meydanlık kimyasal ele geçirdik. Yılın başında Gürbulak Gümrük Kapımızda iki farklı operasyonda bütün 1 titrem 640 kilogram nakit metamfetamin yakalayarak bugüne büyüklüğünde yapılan en nazik miktarlı likit metamfetamin yakalamasını gerçekleştirdik. 2 titrem 91 kilogramlık captagon yakalamamızla bugüne büyüklüğünde kayıtlara sabık bildirme faziletkâr miktarlı captagonu ele geçirdik. Esendere Gümrük Kapımızdaki sonuç zamanların sunma yüksek miktarlı 513 kilo eroin yakalamamız kapsamında, 3 değişik ilde yürüttüğümüz operasyonlarla şüphelileri adli mercilere teslim ettik.”

Icra Vekili Muş, yakalamaları gerçekleştiren personeli, fariza bilinciyle ortaya koydukları mücadeleler dolayısıyla kutlama etti ve Gümrük Dulda teşkilatının kaçakçılıkla mücadelesinin yordam kesmeden süreceğini sözlerine ekledi.

Share: