Doğu Pediatri Derneğinden “Yavru iyileştirme bindi birimleri” oluşturulması önerisi Açıklaması

Maşrık Pediatri Derneğince, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelenl depremlerden etkilenen torunlar üzere “Çocuk iyileştirme destek birimleri” oluşturulması önerisinde bulunuldu.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Velat Abat, Diyarbakır’dahi Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde planlı basın toplantısında, depremlerin yıkıcı etkisinden saraka ederek, ülkenin afetzedelerin yaralarını çekmek amacıyla seferber olduğunu söyledi.

Devlet budun el ele yabanlık tarihinin yer iri afetlerinden biri olan bu depremlerin ardından acıları hafifletmek, maddi ve manevi sonuçlarını ıslah etmek için balaban ceht gösterdiğine belen fail Abat, dernek kendisine bile ilk günden itibaren Adıyaman ve Kahramanmaraş ilkin atılmak için, afetten etkilenen bölgelerde vatandaşlara, çocuklara ulaşmaya çalıştıklarını belirtti.

Şen, genişlik metanetli süreçlerin yaşandığı önceki saatlerde bölgeye hem zatî ihtiyaçlar hem de savmak ve akarsu gibi asıl ihtiyaçlarla ilişik destek sunduklarını anlatarak, ivedi ihtiyaçların karşılanması amacıyla illere 27 tır ve kamyonlarla yardım malzemesi gönderdiklerini tabir etti.

Adıyaman’a 3 nöbet konuşma gerçekleştirip, sorunları ve ihtiyaçları durumunda tespit edip, ihtiyaçlara yetişmeye çalıştıklarını, Adıyaman ve Diyarbakır’birlikte otağ kentleri ülfet yazar çocukların ayrımsız nebze olsun mutlu olması üzere ceht sarfiyat ettiklerini dile getiren Abat, depremden etkilenen ve tedavisi süren çocuklar üzere gâh önerilerinin olduğunu belirtti.

“Ivedi destek yol haritası oluşturulmalıdır”

Abat, “Temas çocuk için olduğu kadar depremden etkilenen ve sağlık tedavileri bitmeme etmekte olan çocuklarımızla ilişkin üstelik ‘çocukluğuna ve onuruna’ korku ilkesine özenle uyulmalıdır. Depremde çocukların dokunaklı bulunduğu ortamlarda yavru hekimi, ruhiyatçı, çocuk psikiyatri uzmanı, sosyal bakım uzmanının bulunduğu ‘bala rehabilitasyon bindi birimleri’ oluşturulmalıdır. Tedavi boyunca çocukların birlikte küsurat yakınlarına yahut yakını yoksa refakatçilerine kategorik tutum psikolojisi açısından yetişek ve ruhsal bindi verilmelidir.” dedi.

Hastane ve yetersiz üzere ortamlarda depremzede çocuklara müteveccih ziyaretlerin üstelik kısıtlanması gerektiğine bel fail Şen, çocuklara hediye seçimi üzerine bile ehlihibre görüşünün muhteşem olduğunu anlatım etti.

Çocuklar hastaneden taburcu edildikten sonraları üstelik ruh bilimsel desteğin sürdürülmesi gerektiğine belen fail Rahat, “Bu konuda tam ruhiyatçı istihdamı sağlanmalıdır. Depremden etkilenmeyen çocuklarımızla ait birlikte acil yerine rasat ve dolay tetkik çalışması yapılmalıdır. Okulda depremzede çocuklarla iletişimde bulunacak depremden etkilenmeyen çocuklara ‘tutum eğitimleri’ verilmelidir. Çocukların medya ve içtimai iletişim araçları teşhirini engelleyici tedbirler alınmalıdır. Yaşanan tecrübeler ayn önüne alınarak bundan sonraki afetlerde kullanılmak için ‘acil bindi nöbet haritası’ oluşturulmalıdır.” diyerek konuştu.

Rahat, toplum örgütü adına bundan ahir süreçte de çocukların rehabilitasyonu için çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

Share: