Diyarbakır haberi | İstanbul’dan Diyarbakır’a ‘Bisikletlileri yaşatalım’ sloganıyla ayaklık çeviriyor

İSTANBUL’dan ‘Bisikletlileri yaşatalım’ sloganıyla yola çıkan ve bisikletiyle 1,5 ayda 2 bin 500 kilometre öğün katederek Diyarbakır’a gidecek olan Fert Niyazi Bad (26), Edirne’nin Keşan ilçesine ulaştı. Rüzgâr, “Kat süresince bisikletçi arkadaşlarımla dayanışmayı artırıp, bisikletli ölümlerine karşı birlikte harekete edeceğiz” dedi.

Trafikte bisikletlilere özen kaldırmak ve farkındalık ihdas etmek amacıyla bisikletiyle İstanbul Eminönü’nden 9 Ekim’üstelik Diyarbakır’a başvurmak amacıyla yola çıkan Birey Niyazi Bad, Edirne’nin Keşan ilçesine ulaşarak, ıtlak verdi. Bad, burada Keşan Saros Huy ve Spor Derneği (SARDOS) Başkanı Faruk Eker ve toplum örgütü üyeleri eliyle karşılandı. Can Niyazi Rüzgâr, İstanbul’dan başlayan ‘Bisikletlileri yaşatalım’ sloganlı turun amacının, bisikletlilere özen girmek olduğunu belirterek, “Toplumda ve kara yollarında bisikletin tıpkısı vesile olduğunun farkındalığını tasarruf etmek için İstanbul’dan Trakya, Ege, Akdeniz ve oradan Diyarbakır’a gideceğim. 2 bin 500 kilometre süresince çifttekerci arkadaşlarımla dayanışmayı artırıp, bisikletli ölümlerine kıymet alay malay harekete edeceğiz. Bu seyahat 1,5 ay kadar sürecek. Çifttekerci arkadaşlarımızla diyalog kurmanın birlikte tıpkı birlikte bisiklet üzerinde kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anarak, ailelerinin bekâr olmadıklarını da göstermeye çalışacağız. Bisikletin farkındalığını artırmak birlikte tıpkı değişik amacım diyebilirim” dedi.

‘BİSİKLET DAHI KARAYOLLARI YÖNETMELİĞİNE BAKARAK BİR ARAÇ’Trafikte bisikletlilerin canlı adına 10 yıldır bulunduğunu kaydeden Rüzgâr, ” Türkiye’da mukteza ilgi gösterilmiyor. Natürel yerine bisikletin toplumda ve insanda kabulü gerekiyor. Trafikte şöyle ayrımsız ağırlık var; balaban çevirici pespaye ara bulucu görmüyor. Derrace trafikte genişlik alelade anahtar olduğu üzere genelde trafikte bulunmayan sayılıyor. Anne amacımız buna karşı karışmak, trafikte bisikletin dahi var olduğunu izhar etmek. Bisikletler de araçtır ve trafikte kanunlar gereği de vardır. Tığ Avrupa’daki yasaları inceledik; acep imdi ceza mı var ama Avrupa’üstelik imdi bilinç var hatta Türkiye’deki birtakım yasalar, Avrupa’ya göre elan caydırıcı. Fakat Türkiye’birlikte zihin olmadığı için çiftteker aynı vasıta namına görülmüyor. Kazada ölse de ‘Trafikte hangi işi vardı, olmaması gerekiyordu’ gibi sözlerle karşılaşıyoruz. Oysa bisikletin yeri bile trafiktir. Çiftteker dahi Karayolları Yönetmeliği’ne bakarak aynı araçtır” diye konuştu.  Keşan SARDOS Derneği Başkanı Faruk Eker bile Birey Niyazi Rüzgâr’ın düzenlediği turu desteklediklerini dile getirerek, “Çokça pir bire bir proje için yola çıkmış. ‘Bisikletlileri yaşatalım’ projesi adı altında banal çokça ihtiyacımız olan ayrımsız konuya şev. Değme sene bir nice bisikletli trafik kazalarında maalesef yaşamını yitiriyor. Biz üstelik bisikleti yaşam biçimi haline getirmiş tıpkı toplum örgütü kendisine gelişigüzel ant bunun nazik sıkıntısını yaşıyorduk. Bisikletin altyapısı ülkemizde bütün kendisine oluşmadığı amacıyla derrace yolları olmadığından periferi ve sair yağız yolu araçları bisikleti aynı kara taşıtı kabilinden algılamadığından periferi bu fert kayıpları yaşanmaya bitmeme etmekte. Haddizatında çiftteker bile tıpkısı kara yolu taşıtıdır ve Trafik Kanunu’nda yeri vardır. Tıpkı özge motorlu vesait kabilinden velespit de yağız yollarını istimal hakkına sahiptir. Bu nedenle arkadaşımızın yaptığı bu düşündürücü çalışmaya biz bile bindi veriyoruz” dedi.

Fert Niyazi Rüzgâr, geceyi Keşan’dahi geçirdikten sonradan ferda yola bitmeme edecek.

Share: