Depremin etkilediği Doğanyol’da vatandaşlar çağcıl konutlarına kavuştu

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020’üstelik meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya’nın Doğanyol içesinde vatandaşlar TOKİ aracılığıyla yerel mimariye uygun yapılan gündeş konutlarına yerleşmeye başladı.

Depremde Malatya’nın Doğanyol, Pütürge, Kermen, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri aksi etkilenirken bazen binalar yıkıldı, çokça sayıda yapı üstelik güç hasar gördü.

Depremin acilen peşi sıra harekete sabık ve yardım faaliyetlerine başlayan ekipler devletin şefik elini depremzedelere uzattı.

Bu kapsamda Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Şişman Bölük İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle Doğanyol ilçesine yerel mimari özelliklerini taşıyan 317 bölük inşa etti.

Depremin ardından çehresi değişen ve ağız ağıza eskimemiş bir görünüme müdahil Doğanyol ilçesinde, depremzedeler kendileri amacıyla yapılan konutlara yerleşmeye başladı.

“Yöre mimarisine, anadan görme dokuya makul emek yapıldı”

Doğanyol Şehremini Kağan Bay, AA muhabirine, depremde Malatya’üstelik genişlik haddinden fazla ilçelerinin etkilendiğini ve 4 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Depremin akabinde devletin derakap harekete geçtiğini, ilişkin çalım ve kuruluşların himmet başlattığını hatırlatan Mösyö şöyle konuştu:

“Lazım hasar tayin çalışmaları yapıldıktan sonradan dolay mimarisine, geleneksel dokusuna akıllıca bir iş gerçekleştirildi. Zaman baktığımız antlaşma depremin en çokça etkisinin görüldüğü ve toplu yerleşimin olduğu İshak, Çolak, Gökçe mahallelerimizde kentsel dönüşüm çalışması başlatıldı, bitirildi ve hemşehrilerimiz konutlarına ve esnafımız ticarethanelerine geçmeye başladı. İlçe merkezimiz olan İshak ve Çolak mahallelerimizde kısaca 317 basamak, 2 cami, tahminî 40 ticarethaneden oluşan benzeri kentsel inkılap çalışmasıydı. Konutlarımız, ticarethanelerimiz ve bire bir camimiz bitirildi, benzeri camimizin bile bu ayın 13’ü itibarıyla ihalesi yapılacak ve yapım sürecine başlanacak.”

Kırsala 150 köy tipi bölük yapıldı

İlçe merkezi dışındaki Semavi Mahallesi’nde ise kentsel dönüşüm çalışmasının kısaca 6 ay önce bitirildiğini aktaran Bay şöyle devam etti:

“Buradaki hemşehrilerimiz birlikte gene konutlarına ve ticarethanelerine geçmeye başladı. Semavi Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışması de esasen 105 ev, 1 cami ve 65 ticarethaneden oluşan tıpkısı kentsel dönüşüm çalışmasıydı. Bunun akabinde rustik mahallelerimizde yine vatandaşlarımızın ihtiyacına çözüm bulacak şekilde benzeri yapılaşmaya gidildi. Esasen TOKİ yoluyla burada kısaca 150 Tarımköy projesi kapsamında ahırlı konutlar yapıldı ve depremzedeler bu konutlarda yaşamaktadır.”

“Yapı stokumuzun yüzdelik 80’i değişti”

Hakan Bay, ilçede entegre azamet hastanesi, spor salonu, öğün kabil değişik çalışmaların de bitmeme ettiği anlatarak “Bunların mimarı eşsiz Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, bakanlarımıza, milletvekillerimize, değişik yetkililere teşekkür ediyoruz. baştan sona hemşehrilerimizin ve bizlerin yanındaydılar. Bu süre içinde devletimize hiçbir antlaşma inancını kaybetmeyen ve bindi olan nadir hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Hiçbir devir vakarlarından edim vermediler ve seçme zaman devletlerine, Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, DÜRÜST Parti’mize inandılar. Bugün yapı stokumuzun yüzde 80’lik kısmı değişmiş durumda.” diye konuştu.

İlçe merkezindeki konutlarda depremzedelerin 1 aydır oturmaya başladığını, kırsalda ise 1,5-2 yıldır evinde yaşayanların olduğunu anlatan Mösyö konutların teslimatının sürdüğünü bildirdi.

Konutuna yerleşen 67 yaşındaki depremzede Fahriye Türkmen ise eskimemiş evine taşınmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Devletin konteynerde kaldıkları dönemde de kendilerini sıkıntıda bırakmadığını, eksiksiz ihtiyaçlarının karşılandığını anlatan Türkmen, “Bize haddinden fazla gür baktılar. Evim çok fena hâlde, memnunum. Allah evi tamamlanan herkese güle güle oturmak talih etsin.” diye konuştu.

Share: