Delice, doğalgaz arkalama projesinden yararlanan aileleri ülfet etti

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Atmaca, Kasaba Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde Gaziantep’te gelgel kalitesinin iyileştirilmesi oluşumunda ölçülü doğalgaz yardım projesi oluşumunda imal işleri tamamlanan kâh evlere ziyarette bulundu.

Proje oluşumunda Dumlupınar ve Düztepe mahallelerinde başvurular sonrası belirleme edilen, kerte geliri düşük ailelerin kombi, çöz donanım, radyatör petek, hamam akarsu dönüşümü, kol üstü karı temini ile bağlantılarının yapımı tamamlanarak ailelere teyit edildi. Dumlupınar Mahallesi’nde evinde doğalgaz dönüşümü yapılan ve özürlü çocuğu olan Hatice Demir, yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti manzara de edemezdik çokça teşekkür ediyorum diyerek özetledi. Ziyaretlere Komutan Şahin’in yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül, Uray Başbuğ Vekili Berceste Karadağ, Umumi Kâtip Yardımcısı ve Bili İşleri Ofis Başkanı Sevi Usalp, Genel Yazman Yardımcısı ve Eş Karı Yetişek ve Içtimai Hizmetler Ofis Başkanı Abdullah Aksoy, Yer Dulda, Liyakatsiz Atık ve İklim Değişikliği Kat Başkanı Emel Kıraç, Kent Estetiği ve Yeşil Alanlar Kat Başkanı Gazi Kördeve, Muhtarlıklar ve STK’lar Şube Müdürü Salih Yıldırım ve Başarısız Atık Yönetimi Yazıhane Müdürü Gökhan Kumarhane katıldı.

Çevre Siper, Rate Atık ve İklim Değişikliği Ofis Başkanlığı yoluyla site genelinde albeni kirliliğinin iyileştirilmesi üzere merhale geliri bağan olan vatandaşların Almaşık Temiz Yakıta geçişini hatırlamak için Şehitkamil İlçesi’nde 265 hanede ve Şahinbey ilçesinde 235 hanede atılmak üzere toplam 500 hanenin doğalgaz tesisat dönüşümü için çalışmalar başlatıldı. Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığıyla projeye 7 milyon 500 yüz bin TL mevhibe desteği sağlanırken, Büyükşehir Belediyesi ise sili kaynaklarından projeye 7 milyon 500 yüz bin TL bütçe ayırdı.

Gaziantep’in mevcut gelgel kirliliğinin tespiti ve albeni kalitesinin iyileştirilmesi üzere 2015 yılında çalışmalara başlandı ve 30 noktada tutuk örnekleme çalışmaları yürütüldü. Güre örnekleme sonuçlarına göre pislik tayin edilen 23 mahallede 2015 yılı itibariyle Mahalli Çevre Oturmuş kararı ile merhametsizce mahrukat kullanımı yasaklandı. Karar öncesinde doğalgaz kullanımı yüzde 36,1 olmakla gelişigüzel yapılan çalışmalar sonucunda 2022 yılı sonu fiktif ile bu çap 23 mahallede yüzde 86,1’e ulaştı. Gaziantep genelinde yapılan icraat ile 2015 yılında şehirde yüzdelik 42,4 olan doğalgaz yararlanma oranı ise 2022 yılı sonu itibari ile yüzde 60,3’e ulaştı.

Devam fail talepler konusunda Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na büyükşehir belediyesi eliyle projenin 2’nci etabı amacıyla başvuruda bulunuldu. Nezaret ise 2’nci hamle amacıyla 10 milyon yardım kararı alırken, ihale süreçleri başlatılan etabın 2023 yılında tamamlanması planlanıyor. – GAZİANTEP

Share: