Çarliston Marka altında hasadı geciktirilen üzümler kış sofralarına hoşlanma katıyor

Türkiye’nin üzüm istihsal merkezlerinden Manisa’daki üreticiler, sıçandişi altına alarak hasadını aralık ayına büyüklüğünde geciktirdikleri üzümü şita sofralarına hazırlıyor.

Sarıgöl ilçesinde vasıta altındaki 120 bin dönüm bağda kış gelmesine karşın hasat sürüyor. Alışılagelen şartlarda ağustosta hasat edilmesi gerekirken örtü altına alınan ve olgunlaşması geciktirilen sofralık üzümler, yılbaşı öncesi pazara sunuluyor.

Hava koşulları dolayısıyla sararan bağlardaki üzümleri dercetmek için sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan işçiler, asmaların üzerindeki örtülerin altına girerek üzümleri topluyor.

Özenle kasalara yerleştirilip kamyonlara yüklenerek işletmelere gönderilen üzümler, itici albeni depolarına konuluyor. Ürünün tıpkı bölümü Rusya, Avrupa ve Orta Şark ülkelerine ihraç ediliyor, tıpkı kısmı da iç piyasaya sunuluyor.

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Takatli Öztürk, AA muhabirine, üzümlerin antika altında çatlak sonuna kadar korunması için kısaca 10 yıl önceki Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde mesai başlatıldığını hatırlattı.

Bu yöntemin hele Sarıgöl ve çevresindeki üreticilerden kabul gördüğüne dikkati çekici Öztürk, bu sayede seçkin sene bölgedeki bağlarda fasıla ayı sonuna büyüklüğünde üzümün dalında sahabet edildiğini söyledi.

Öztürk, sonunda Manisalı üreticilerin arzın olmadığı dönemde piyasaya gailesiz üzüm sunduğunu vurgulayarak, “Hem direkt iç pazara hem birlikte ihracata gönderiliyor. Üzüm çarliston marka altında bekletilerek gösterişli bire bir ilişik değer kazanmış oluyor. Az üzüm bulunan aynı dönemde piyasaya üzüm sunduğunuzda ona göre fiyatı değişik oluyor. Çiftçilerimiz bundan özel bir gelir elde etmiş oluyor. Ama bağcılıkta iş de çokça özeldir. Emeklerine afiyet, açıklık sonuna kadar bunu dalında intizar etmek görgüsüz değil.” dedi.

“İhracatta üstünlük sağlıyoruz”

Bölgede üzümün hasat dönemini alışmak üzere eskimemiş koruma teknikleri de denediklerini nâkil Öztürk, biraz daha yüksekten siper sağlayıcı ve tarımsal mücadelenin elan deli dolu yapılabildiği yöntemleri sahada uygulamaya başladıklarına işaret etti.

Öztürk, uyguladıkları yöntemle değişik aynı eklenmiş derece elde ettiklerine değinerek, “İhracatta dahi üstünlük sağlıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Sarıgöl Kültür Odası Başkanı Yüksek İhsan Ülgen da üzümü kış mevsimine kadar arkalamak üzere çetin mesai harcadıklarını dile getirdi.

Üzümün nahiye çiftçisi için kilolu hesaplı kazanç kapısı olduğunu belirten Ülgen, “Bu üzümler sonuç üzümler, akıbet benzeri hafta kaldı, henüz sonradan bitiyor.” diyerek konuştu.

Share: