Çalıştığı hastanede akciğer kanseri tanısı konan rahatsız, tedavisinin arkası sıra işine döndü

Malatya’üstelik kısaca 40 sene sigara içen ve çalıştığı hastanede akciğer kanseri tanısı konulan tutkun, tedavisinin peşi sıra sağlığına kavuştu, sigarayla arasına vuzuh koydu.

Ocak ayında müfrit halsizlik nedeniyle odacı personel namına çalıştığı Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doktora revan 54 yaşındaki Erdoğan Kapusuz’un akciğerinde kitle tespit edildi ve hastaya amansız hastalık teşhisi konuldu.

Ameliyata alınan ve daha sonra kemoterapi tedavisiyle akciğer kanserini yenen Erdoğan, kestirmece 9 ay sonra işine başladı.

Mesai arkadaşlarıyla gine ayrımsız araya gelmenin sevincini canlı Erdoğan, sigarayla arasına vuzuh koydu.

Erdoğan Kapusuz, AA muhabirine, 15 yaşında sigara içmeye başladığını, kısaca 40 yıldır günde genişlik bir iki ayrımsız paket sigara içtiğini anlattı.

Yaşadığı afiyet sorunları dolayısıyla çalıştığı hastanede doktora gittiğini tamlayan Kapusuz, çekilen tomografide akciğerinde haya büyüklüğünde yığın belirleme edildiğini söyledi.

Kapusuz, şöyle konuştu:

“Teşhis konduktan bilahare çöktüm tabii, evde eşimin, annemin üzüntüsü, insan lüzumlu istemez yıkılıyor. Gücük Ay ayında ameliyat oldum, merbut ameliyatı denediler, olmayınca çıplak işler yaptılar. Ameliyatın peşi sıra 4 vizyon kimyasal tedavi tedavisi uygulandı. 4 gösterim bile merhem kullandım. Şu zaman iyiyim ama eskisi kadar değilim. Sigaradan uzak duruyorum, toplumda oturduğumda sigara içildiğinde erinçsiz oluyorum. Sigara içenler mutlaka bunu bırakmalı.”

45 yaş konusunda uyarı

Malatya Terbiye ve Araştırma Hastanesi Baştabip Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Orhan Yücel, akciğer kanserinin yoğun görülen amansız hastalık türü olduğunu söyledi.

Yücel, sigaraya tezyifkâr yaşta başlayan 45 yaş ile üstündeki kişilere genelde bu tanıyı koyduklarını anlatım etti.

Teşhis konan kişiye akciğer kanseri olduğunu söylemenin süssüz olmadığını dile getiren Yücel, şunları kaydetti:

“Hangi efsus kim tanılama koyduklarımızın çoğu sigara kullanıcısı. Hastaya bunu tercüman olmak haddinden fazla baskı tıpkı gelişim zira akciğer kanserinin ne kadar yara olduğunu biz biliyoruz. Tedavi sürecine girildiğinde güç ruh bilimsel kendisine yıpranıyor, kabullenmesi ağırlık gerçekte. Bildirme başta ruhsal inhitat oluyor. Gâh hastalar en özellikle inanmıyor, bambaşka tıpkı doktora konfirmasyon amaçlı gidiyorlar. Koyduğumuz tanılar efdal oranda doğru. ‘Hocam benim akciğerimdeki lekelenme zatürredir’ diyor, genişlik özellikle inanmıyor. Tanıyı zerre alarak, biyopsi yaparak koyuyoruz.”

Sigara içenlere tomografi taraması önerisi

Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Emre Çakırdoğan ise Erdoğan Kapusuz’a ameliyatının peşi sıra kemoterapi tedavisi uyguladıklarını, hastanın şu anda gayet dosdoğru olduğunu belirtti.

Hastalığın tekrarlama riskinin gelişigüzel zaman olduğuna meni fail Çakır, “Hastalarımızın birçoğu sigarayı bırakıyor, hakeza it canlı süreç geçirdikten bilahare sigara içen haddinden fazla hastam namevcut. Aracısız sigarayı bırakan bir nice hastam var. Özellikle 20 sene süresince günde aynı paket sigara içenler ile 10 sene süresince günlük iki paket sigara içenlerin tomografi taraması yaptırmaları gerekiyor. Er teşhis hastalıktan firar ihtimalini rastgele antlaşma arttırıyor.” ifadelerini kullandı.

Share: