Borsa İstanbul banka bilançolarını bekliyor

Borsa İstanbul’üstelik 8 Haziran’daki tarihi zirveden başlayan düşüş yüzdelik 11.5’e ulaştı. Barış Erkaya’nın Dünya’daki haberine bakarak, dengelem dönemi öncesinde gerçekleşen düşüşler yatırımcı için kurum fırsatı olarak değerlendirildi. 

Yaşanan bu düşüşe alın az miktarda hisse fazlalık yönde ivmelense da büyük hisselerdeki düşüşler amiyane duygusal sıktı. BİST-100 içerisinde Rum Grubu Holding, Sinpaş GYO, Eczacıbaşı İlaç, Mavi, Tekevvün Otomotiv, Ege Sanayi, Galatawind Erke kadar paylar endeksteki düşüşe kayran okuyarak yüzdelik 25-50 beyninde primler yaptılar. Buna bedel borsanın dev çipo çelik hisseleri endeksteki düşüşün iki cani daha fazla kayıplarla karşılaştı. Bunda tabii sektördeki Çin kaynaklı şişman dalgalanmanın etkisi şişman. Mavera yandan dahi demir çelik sektörünün kocaman pazarlarından biri olan yapım sektöründe yaşanan hem evcil hem bile küresel durgunluk da bire bir diğer eke canlı olarak görülüyor. ESIR’nin piyasalara verdiği parayı ansız çekmeye değişmeyen verdiği ve bunu birlikte saldırgan şekilde yaptığı ayrımsız sürecin arz çok demir polat kabil büyümeye odaklı şirketleri etkileyebileceği fideist üstelik hakim.

Esasen borsanın çipo-çelikçilerine bakıldığında (Ereğli Çipo Polat-İsdemir-Kardemir) rastgele dönemin öncü borsa şirketleri kendisine bildiğimiz esham. Bile Ereğli Çıpa Polat’in kazanç yatırımcıları açısından de çokça ayrı ayrımsız yeri olduğunu biliyoruz.

Yarar edecekken düşüş yaşandı

Deminden bu bedel düşüşleri haddizatında berenarı de enteresan aynı döneme balya geldi; 2022 ikinci çeyrek dengelem hareketlerinin başlayacağı benzeri döneme. Yani endeks ile gelişigüzel bir nice ekonomik ve başarılı şeriklik yatırımcılara de kurum fırsatı verdi. Bu noktadan bilahare kebir olan makul hisseyi, akıllıcasına fiyatlamada yakalayabilmekte.

HSBC’den eleştiri rapor

Nakız böyleyken bazen borsa şirketlerinin 2022 ikinci çeyrek yarar beklentilerine aynı bakalım. Tahmini işleyen HSBC. Pandemi sonrası havacılık sektöründeki beklentilerini yükselten HSBC, Pegasus, THY ve SEMIZLIK Airports üzere haddinden fazla kırıcı fayda artışı beklentilerine cemaat. EBITDA artışı olarak Pegasus’ta beklenti yüzdelik 342, Tav Airports üzere yüzdelik 149, THY üzere ise yüzdelik 80. Aracı gelgel TÜPRAŞ üzere de yüzde 156 EBITDA artışı öngörüyor. Bunun dışında kesin kârlılıkta dikkat calip çoğalma tahmini, yüzdelik 212 ile THY, yüzdelik 170 ile Enerjisa, yüzde 104 ile Coca Cola İçecek’te. HSBC’nin Küçük Asya Efes’te birlikte yüzde 87 EBITDA artışı beklentisi olduğu düşünüldüğünde (Anadolu Grubu Holding’teki yükselişi açıklıyor) son düşüş sırasında filhakika yabancıların bu fayda artma beklentilerini kolaylıkla satın almaya başladığı çok berrak.

Bilanço hareketlerine ne büyüklüğünde ahit var?

Henüz kâr tahminlerine yönelik evvel beklentiler mevrut durumda. Önümüzdeki günlerde uzlaştırıcı kurumların çoğu bu tahminlerini ortaya koymaya başlayacak. Bu birlikte nasip bazlı ayrışmaları görebileceğimiz günlerin haddinden fazla geçenlerde olduğu anlamına geliyor. Zira bilanço açıklamalarına artık çevrilmiş günler kaldı. Temmuz ayının serencam haftasında Yapı Itimat Bankası, Akbank, Güvence Bankası, Tofaş ve SEMEN bilançolarını göreceğiz. Arkası Sıra bile Ağustos’un ortasına kadar bilançoların çoğu tamam olacak. İşte bu önümüzdeki dört hafta bilançoları konuşacağımız, buna endeksli nasip hareketlerini göreceğimiz dönüş olacak.

Borsa İstanbul’da gong Şeker Hastalığı GYO amacıyla çaldı

Borsa İstanbul’da ralli sürecek mi?

Yabancıların yeryüzü çok alışveriş yaptığı behre senetleri

Yabancıların yüz pay senetleri

 

Share: