Arıcı çift, ürettiği tescilli balı gurbetçiler marifetiyle 3 ülkeye gönderiyor

METİN ÖZ – Bingöl’ün Yedisu ilçesinde arıcılık yapan Tekin Aslan ve eşi Serfinaz Aslan, ürettikleri coğrafi tescil işaretli Bingöl balını çöz piyasanın birlikte gurbetçiler aracılığıyla 3 ülkeye gönderiyor.

İlçenin Karapolat köyünde faal ve 4 çocukları bulunan 50 yaşındaki Uğurlu ve 47 yaşındaki Serfinaz Aslan, yıllardır geçimlerini arıcılık ve hayvancılıkla sağlıyor.

18 yıl ilk bal üretmeye başlayan Tekin Aslan, yegâne başına arıcılık yaparken yaşadığı zorlukları eşi Serfinaz’ın desteğiyle aştı.

Eşinin verdiği eğitimle tedricen bu aha ustalaşan Serfinaz Arslan, hem çocuklarıyla ilgileniyor hem de arıcılığı sürdürüyor.

Köydeki evlerinin bahçesinde ve ensesi kalın nebat örtüsüne sahip Yedisu Vadisi’nde 90 kovanla nitelikli bal elde eden Aslan çifti, bu istihsal üzere adeta saf gibi çalışıyor.

Aslan çifti, bu emekleriyle Bingöl Üniversitesinin yaptığı başvuru konusunda Türk Nişancı ve Marka Kurumundan 7 Ekim’bile coğrafi işaret tescil belgesi alan balın üretimine de ulama sunuyor.

Yılda sayı farkı 1 titrem bal üreten ve ürettikleri balın kalitesi Bingöl Üniversitesinde yapılan analizle bile onaylanan çift, bağırsak piyasanın yanı sıra Fransa, Almanya ve Avusturya’ya bile gurbetçiler marifetiyle kısaca 150 kilogram bal satıyor.

“Arz şişman destekçim eşim”

Tekin Aslan, AA muhabirine, ürettikleri balın rastgele sene Bingöl Üniversitesinde çözümleme edildiğini belirtti.

Bulundukları coğrafyada arıcılık üzere mehabetli geven ve kekik kabil çok sayıda bitki olduğunu dile getiren Aslan, “Yedisu Vadisi haddinden fazla güzel tıpkı coğrafyaya erbap. Bingöl balının kalitesi da buradan geliyor. Hedefim Anzer balından daha birinci sınıf bal üretebilmek. Ürettiğimiz örgensel balı Avusturya, Fransa, Almanya’ya bile gönderiyoruz. Yer nazik destekçim eşim.” diye niteleyerek konuştu.

Eşinin hem çocuklarla ilgilendiğini hem hayvancılık yaptığını hem de arıcılıkta kendisine destek sunduğunu anlatan Arslan, çırağı olan eşinin imdi bu aha yordamlı olduğunu belirtti.

“Dar dışında de tanınmaya başladı”

Ürettikleri balın beğenildiğini dile getiren Arslan, gurbetçiler aracılığıyla sıkı dışına de bal gönderdiklerini söyledi.

İlçeye mevrut gurbetçi hemşehrilerinin balın tadına baktıktan sonradan havale vermeye başladığını anlatan Aslan, şöyle bitmeme etti:

“2014’te evvel yerine Avusturya’ya bal gönderdim. Kimlik üstelik yapıştırdığımız amacıyla balımız ancak dışında bile tanınmaya başladı. Gurbetçiler balın tanıtımını yaptı. Bilahare sırayla Almanya ve Fransa’dan temenni geldi. Balımızın tadına nazır hemencecik farkını anlıyor. Sürekli yıpranmamış talepler alıyoruz. Moskova’dan da temenni geldi.”

“Kadınlar dahi arıcılık yapabilir”

Serfinaz Arslan birlikte eşine değme devir destek sunmaya çalıştığını söyledi.

Arıcılığın dokuz canlı bir mücahede gerektirdiğini anlatan Arslan, geçimlerini arıcılık ve hayvancılıkla sağladıklarını belirtti.

Arslan, arılara özenle bakılması gerektiğine belen ederek, şunları kaydetti:

“Alelhusus son benzeri ay bayağı zahmet çekiyoruz. Tıpkı günümüz arılarla geçiyor. Seçme yere saf ballarımızı gönderiyoruz. 4 bala okuttum. 3’ü üniversiteyi bitirdi, biri üstelik lise serencam sınıfta. Hem çocuklarıma baktım hem bile arıcılık yaptım. Kadınlar da arıcılık yapabilir.”

Share: